“Baznīcu nakts” norisināsies 36 baznīcās Rīgā un 100 baznīcās citviet Latvijā 0

Pirmdiena, 25 maijā 2015, 15:05 Versija drukāšanai

“Baznīcu nakts” norisināsies 36 baznīcās Rīgā un 100 baznīcās citviet Latvijā
2015.gada 5.jūnija vakarā no pulksten 18.00 jau otro gadu norisināsies kultūras notikums “Baznīcu nakts”. Šogad kopumā 136 baznīcās visos novados - Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē – cilvēki būs aicināti iepazīt Latvijas dievnamu un klosteru kultūras un garīgo mantojumu. Uzzināt, kuras baznīcas piedalīsies pasākumā, var jaunajā mājas lapā www.baznicunakts.lv, kur izvietotas novadu interaktīvās kartes.


“Baznīcu nakts” programma arī šogad veidota kā iespēja iepazīt tradicionālo kristīgo konfesiju - luterāņu, katoļu, baptistu, adventistu, metodistu, pareizticīgo un vecticībnieku - baznīcu garīgo un kultūras mantojumu. Baznīcās notiks koncerti, ekskursijas, pasākumi bērniem un laiks aizlūgumiem un apcerei klusumā.

Pasākumā Rīgā piedalīsies 36 tradicionālo kristīgo konfesiju draudzes un to dievnami. Kultūras programma būs baudāma ne tikai senajos Rīgas centra un Vecpilsētas dievnamos, bet arī Āgenskalnā, Vecmīlgrāvī, Bolderājā, Mežaparkā un Sarkandaugavā. Pirmā “Baznīcu nakts”, kas norisinājās 2014.gadā Rīgā, pulcēja 20 000 apmeklētāju.

 

Atklāj baznīcas Latvijas novados

 

Šogad, paplašinot pasākuma norisi ārpus Rīgas, “Baznīcu nakts” pulcēs cilvēkus daudzās Latvijas pilsētās un ciemos, atklājot arī novadu baznīcu mantojumu un garīgo klātbūtni šodienā.

 

Kurzemē dalību apstiprinājušas 38 baznīcas no tām astoņas - Liepājā. Saņemti pieteikumi arī no Lībiešu krasta – Kolkas un Mazirbes luterāņu baznīcām un Kolkas Jūras Zvaigznes Dievmātes katoļu baznīcas. Kurzemnieki pasākuma ietvaros varēs apmeklēt arī vēsturisko kuršu ķoniņu apvidu, kur ar savu baroka interjeru priecēs Klosteres (Jamaiķu) luterāņu baznīca.

 

Plaši pārstāvēta ir Vidzeme – 32 baznīcas. Šogad aprit 800 gadi, kopš Latvijas teritorijai pāvests Inocents III piešķīra Terra Mariana - Māras zemes nosaukumu. Tā laika Livonijas noskaņu varēs izjust Vidzemes senajās baznīcās – Cēsīs, Valmierā un Straupē. Baznīcu nakts notiks arī Brāļu draudžu kustības vēsturiskajos apgabalos Alūksnē, Jaunpiebalgā, Matīšos, Apē un Smiltenē.

 

Zemgalē pasākumā piedalīsies 15 baznīcas. Līdzās Jelgavas un Dobeles pilsētām, Līvbērzes un Penkules pagastu baznīcām, Baznīcu nakts notiks arī Zemgales kaimiņu novadā Sēlijā, kur dalību pieteikušas vairākas Jēkabpils, kā arī Neretas un Viesītes luterāņu baznīcas.

Latgale būs pārstāvēta ar 15 baznīcām. Viļakas, Baltinavas, Šķilbēnu un Balvu baznīcām ir pievienojusies arī Aglonas bazilika, Jasmuižas, Feimaņu sv. Jāņa Kristītāja Romas katoļu baznīcas un Kampišķu vecticībnieku lūgšanu nams.

 

Lai uzzinātu vairāk par baznīcu sagatavo pasākuma programmu, aicinām sekot līdzi informācijai www.baznicunakts.lv vai draudžu mājas lapās internetā.

Baznīcu nakti atbalsta Valsts Kultūrakapitāla fonds, Rīgas dome, uzņēmumi – “Hromets Poligrāfija” un tipogrāfija “Eveko”. Pasākuma informatīvais atbalstītājs - laikraksts “Diena”.

0
Autors:baznicunakts.lv
Foto:baznicunakts.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti