Aptauja: Latvijā katrs desmitais pārmērīgi aizraujas ar virtuālo vidi 0

Ceturtdiena, 26 jūl 2018, 09:39 Versija drukāšanai

Aptauja: Latvijā katrs desmitais pārmērīgi aizraujas ar virtuālo vidi

Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs (9 %) pārmērīgi aizraujas ar virtuālo vidi. Visbiežāk šī atkarība novērota jauniešiem 18 – 24 gadu vecumā, kuru vidū tā raksturīga katram piektajam (21 %), liecina jaunākais “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss”. Vismazāk virtuālās vides izklaides interesē vecāka gadagājuma cilvēkus – iedzīvotājus 55 – 74 gadu vecumā (4 %).


Virtuālā vide traucē kontrolēt emocijas un izraisa trauksmes lēkmes


Psihosomātikas speciālists un psihoterapeits Jānis Vītiņš skaidro, ka pārmērīga aizraušanās ar virtuālo vidi rada spēcīgu ietekmi uz cilvēka psihi, kā rezultātā tiek iespaidota viņa spēja kontrolēt emocijas, mainās arī atbildes reakcijas uz dažādām situācijām. Tas var pasliktināt attiecības ar līdzcilvēkiem, kam nereti seko sevis izolēšana no “reālās pasaules” un konstanta vēlme atgriezties virtuālajā vidē. Šī atkarība var izraisīt arī miega traucējumus, atmiņas pasliktināšanos un trauksmes lēkmes.

 

“Jebkuram cilvēkam, ieejot virtuālā vidē, tā kļūst par “galveno”. Šādi viņš distancējas no “dzīvās pasaules”, un te arī slēpjas lielākais risks. Turklāt šī vide tiek nemitīgi uzlabota, lai būtu vilinošāka par reālo pasauli,“ stāsta psihoterapeits J. Vītiņš. Viņš papildina, ka pašlaik jau notiek cīņa ar šīs atkarības sekām: “Piemēram, Austrālijā, saprotot situācijas nopietnību, 2016. gadā sāka ieviest luksoforus ietves līmenī, lai pievērstu viedajās ierīcēs iegrimušu cilvēku uzmanību draudiem viņu pašu dzīvībai. Arī Latvijā tiek sperti pirmie soļi draudu mazināšanai, piemēram, pieaug sodi par viedierīču lietošanu, vadot auto.”

 

Runājot tieši par atkarības ietekmi uz jauniešiem, eksperts skaidro – dažādos pētījumos ir konstatēts, ka jaunieši identificējas ar savu virtuālo “avataru”, proti, piedēvē sev konkrētas īpašības vai spējas, kas maina uzvedību. “Piemēram, persona kļūst “neievainojama”, veicot pārgalvīgas aktivitātes. Pavisam nesen internetā izplatījās spēle “Zilais valis”, kurā iesaistoties jaunieši veica dažādus veselībai un pat dzīvībai bīstamus uzdevumus. Notikušais izgaismoja, cik neaizsargāts un viegli ietekmējams ir nenobriedis cilvēks virtuālā telpā,” pauž psihoterapeits.

 

Neveselīgi dzīvojošie ar virtuālo vidi aizraujas biežāk


Aptaujas dati liecina, ka neveselīga dzīvesveida piekritēji ar virtuālo vidi pārmērīgi aizraujas divreiz biežāk nekā tie, kas piekopj veselīgu dzīvesveidu – attiecīgi 13 % pret 7 %.

 

“Tā ir satraucoša situācija, ka virtuālās vides atkarība raksturīga katram desmitajam aptaujātajam, turklāt šie cilvēki ir tie, kas paši spējuši atzīt, ka virtuālajā vidē pavada pārāk daudz laika. Noteikti ir liels skaits arī to cilvēku , kuri neapzinās vai nevēlas atzīt, ka situācija ir problemātiska. Turklāt tendence pieaug – ja pērn pārmērīgi ar virtuālo vidi aizrāvās 7 % iedzīvotāju, tad šogad tie jau ir 9 %. Dati parāda, cik kritiski svarīgi ir sekot līdzi sabiedrības veselīguma rādītājiem un identificēt arī līdz šim maz izplatītus neveselīgos paradumus. Tikai apzinoties problemātiku ir iespējams meklēt risinājumus,” saka “Apotheka” valdes loceklis Jānis Kūliņš.

 

“Likumsakarīga ir arī korelācija starp šo atkarību un neveselīgu dzīvesveidu – domāju, ka tas noteikti saistīts arī ar mazkustīgumu,” pauž “Mana Aptieka” farmaceite, Tukuma Centra aptiekas vadītāja Agnese Ritene. “Ir svarīgi nepazaudēt šo saikni ar “dzīvo” realitāti, pārlieku aizraujoties ar virtuālo pasauli. Uzskatu, ka tas jāmāca jau no mazotnes, tāpēc ļoti būtiski ir vecākiem sekot līdzi savu bērnu paradumiem, nepieradinot pie dažādām viedierīcēm, bet gan stāstot, ka ir būtiski socializēties, aktīvi pavadīt laiku svaigā gaisā kopā ar ģimeni vai draugiem, nepieļaujot, ka virtuālā pasaule bērnam kļūst interesantāka par reālo. Jāatceras – dzīves izpratne un vērtību sistēma veidojas jau no bērna kājas, un vecāki līdz zināmam vecumam ir bērna paraugs,” skaidro farmaceite.

 

Arī psihoterapeits J. Vītiņš piekrīt, ka atkarību var rosināt mazkustīgs dzīvesveids un otrādi. “Galu galā viedierīce, kas ļauj atkal iegrimt virtuālajā vidē, ir viena rokas stiepiena attālumā,” skaidro eksperts.

 

Vīrieši vairāk pakļauti atkarībai no virtuālās vides


Pētījumā atklājas, ka vīriešus virtuālās vides izklaides saista divtik biežāk nekā sievietes (12 % pret 6 %). Šī atkarība izteikta rīdziniekiem (11 % pret 6% lauku apvidos dzīvojošiem), turklāt cilvēkiem ar augstiem ienākumiem (12 %).

 

Psihoterapeits J. Vītiņs atzīst, ka arī viņa pieredzē aizraušanās ar virtuālo vidi vairāk raksturīga vīriešiem – tas skaidrojams ar dažādo psihes uzbūvi un hormonu atšķirībām. “Vīrieši vieglāk pakļaujas “medību instinktam”, meklēšanai. Dažādi pētījumi apliecina, ka vīriešu smadzenes vairāk nekā sieviešu ļaujas stimulācijai, ko rada uz konkurenci provocējošas virtuālās spēles, un tas noris tajos pašos smadzeņu centros, kuri atbild par atkarības izveidošanos,” skaidro eksperts.

0
Autors:preses - relīze
Foto:Publicitātes foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti