Jaunā paaudze darba tirgū. Uz ko jābūt gataviem jauniešiem un darba devējiem? 0

Trešdiena, 02 maijā 2018, 08:49 Versija drukāšanai

Jaunā paaudze darba tirgū. Uz ko jābūt gataviem jauniešiem un darba devējiem?
Darba devējiem jāgatavojas millenium paaudzei un jāpielāgo darba vide, uzskata jaunieši. Jauniešiem jāapgūst darba ētika un jābūt pašmotivētiem – uzsver darba devēji. Ar šīm un citām atziņām vakar, 27.aprīlī, noslēgušās jauniešu un darba devēju debates.


Debašu ietvarā Latvijā vadošo uzņēmumu, kā arī jauniešu organizāciju pārstāvji diskusijā centās rast kopsaucēju - ko darba devēji un jaunieši sagaida viens no otra. Debates noritēja starptautiskā jauniešu projekta #PanākumuSkola ietvaros, kuru Latvijā organizē Coca-Cola HBC Latvia kopā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK). Debatēs darba devēju viedokli pārstāvēja Coca-Cola HBC Sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Dricka un uzņēmuma Baltijas personāla vadības biznesa partnere Madara Alksne, LDDK ģenerāldirektores vietniece Ilona Kiukucāne, “Tele2” personāla vadības direktore Aija Bite-Ozere, kā arī uzņēmumu "Blue Shock Bike" un "Blue Shock Race" vadītājs Artis Daugins. Savukārt jauniešu vārdā uzstājās Latvijas Studentu apvienības Sociālā virziena vadītājs Matijs Babris, Junior Achievement Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns un tehnoloģiju konferences "TechChill" dibinātāja Marija Ručevska.

 

Dace Dricka, Coca-Cola HBC sabiedrisko attiecību vadītāja: Mēs ticam jauniešu potenciālam, tāpēc jau otro gadu īstenojam šo iniciatīvu #PanākumuSkola, lai atbalstītu jauniešus veiksmīgas karjeras uzsākšanā, sniedzot būtiskākās dzīves un uzņēmējdarbības prasmes. Projekta mērķis ir iedvesmot jauniešus realizēt viņu potenciālu, sniedzot atbalstu jauniem cilvēkiem vecumā no 18 līdz 30 gadiem, lai veicinātu jauniešu iespējas sasniegt karjeras mērķus un ambīcijas.

 

Ilona Kiukucāne, LDDK ģenerāldirektores vietniece: Katrs desmitais jaunietis ir bez darba. Katram no šiem jauniešiem ir dažāda pieredze, motivācija, kā arī dažāds nodarbināmības līmenis, proti, cik katrs no šiem jauniešiem ir gatavs strādāt, kādas ir to prasmes meklēt darbu, tajā noturēties un gūt panākumus, kā arī pēc kāda laika doties jauna darba meklējumos. Lai jauniešiem palīdzētu īstenot savu potenciālu, mums ir prieks sadarboties ar Coca-Cola HBC Latvia projektā #PanākumuSkola, lai kopīgiem spēkiem iedvesmotu un motivētu jauniešus īstenot savu potenciālu.

 

Aija Bite-Ozere, “Tele2” personāla vadības direktore: Nav šaubu, ka nākotnē roboti aizvietos cilvēkus darba vietās, kas saistītas ar visai automatizētiem, mehāniskiem un loģiskiem procesiem. Taču bažas par to, ka roboti pilnībā izstums cilvēkus, ir nepamatotas - cilvēks paliks tas, kas robotus pārvaldīs un kontrolēs. Jauniešiem, kuri šobrīd gatavojās ienākt darba tirgū, ir ne vien labi jāpārvalda tehnoloģijas, kas jau tuvā nākotnē iekaros itin visas jomas, bet jābūt apveltītiem ar līdera prasmēm. Vairāku valodu zināšanas, radošums, kritiskā domāšana, spēja risināt problēmas, pašmotivācija un starpnozaru zināšanas – ir svarīgākās prasmes jebkuram nākotnes darbiniekam.

 

Artis Daugins, uzņēmumu “Blue Shock Bike” un “Blue Shock Race” vadītājs: Visi jaunieši, kas strādā manā vadībā, ir vecumā līdz 30 gadiem un bez augstākās izglītības. Lielākais izaicinājums ir atklāt to potenciālu. Daudziem no Latvijas jauniešiem, kuri vēlas strādāt, nav motivācijas strādāt un nav izpratnes par smagu darba ētiku. 95% no manu uzņēmumu ikdienas veido nezināmais, uz ko nav gatavu atbilžu, tāpēc ir svarīga darbinieku spēja šīs atbildes meklēt un prast kļūdīties. Trūkst motivētu jauniešu, kuri neapstājas pēc kļūdām, daudziem ir bail uzņemties riskus un atbildību. Tāpēc man kā uzņēmējam ir būtiski atklāt darba procesa neredzamo daļu, kādi un cik lieli ieguldījumi patiesībā ir nepieciešami, lai sasniegtu panākumus.

 

Matijs Babris, Latvijas Studentu apvienības Sociālā virziena vadītājs: EUROSTUDENT 2017 pētījuma dati liecina, ka studenti Latvijā algotam darbam velta līdz pat 32 h nedēļā. 36% studējošo norāda, ka, nestrādājot algotu darbu, studijas nebūtu iespējamas. 45% primāri strādā un studē paralēli algotam darbam. Pētījums rāda - ja studijām velta mazāk par 20 h nedēļā, studiju process nevar būt kvalitatīvs, savukārt tieši augstāko izglītību ieguvušajiem ir 50% lielāka iespēja iegūt darbu. Lai studenti varētu nodoties studijām, nepieciešams lielāks sociālais atbalsts un stipendijas, kas ļautu tiem primāri studēt, paralēli nestrādājot mazkvalificētu darbu. Tāpat nepieciešams nodrošināt kvalitatīvas prakses vietas, atbilstošus mācībspēkus un materiāltehnisko bāzi kvalitatīvam studija procesam, lai studiju process ir cieši saistīts ar reālo darba vidi pēc absolvēšanas.

 

Jānis Krievāns, Junior Achievement Latvia valdes priekšsēdētājs: Pasaule mainās, darba tirgū ienāk “millenium” paaudze, kuriem piemīt tieši tās prasmes un talanti, par kurām 21. gadsimtā darba devējiem ir jācīnās. Jāņem vērā, ka šīs paaudzes jauniešiem ir mazāka uzmanības noturība, tie vairs nevēlas strādāt 8 h dienā. Šai paaudzei ir svarīgas uzņēmuma vērtības, kā arī līdzsvars starp privāto dzīvi un darbu. Ja darba devēji vēlas piesaistīt viņu talantus un tos noturēt kā darbiniekus, darba devējiem ir jāpielāgojas jaunajai darba ņēmēju paaudzei, to uztverei un radikāli jāmainās. Jāļauj jauniešiem pielietot tās prasmes, ko tie ir apguvuši. Visveiksmīgāk pārmaiņām pielāgojas jaunuzņēmumi, taču grūtāk sokas lielajiem, korporatīvajiem uzņēmumiem.

 

Marija Ručevska, tehnoloģiju konferences TechChill dibinātāja: Katra darbinieka mērķis ir justies harmoniski un ērti tajā vidē, kurā strādājam. Mūsdienu jaunieši savās darba vietās vēlas gūt pārliecību par savām spējām, uzņemties atbildību un atrasties sev patīkamā, interesantā un motivējošā vidē. Mūsu kā darba devēju pienākums ir nodrošināt saviem darbiniekiem tādu vidi, kas veicinātu radošumu; vidi, kurā darbinieki spētu attīstīties, īstenot savas iniciatīvas, sajust sevī uzņēmēja garu, saņemt savam izaugsmes līmenim atbilstošus izaicinājumus. Darba devēja pienākums ir savos darbiniekos radīt nākamos darba devējus.

 

Madara Alksne, Coca-Cola HBC Baltijas personāla vadības biznesa partnere: Savā uzņēmuma ikdienā strādājam starptautiskā vidē, tai skaitā ar ļoti talantīgiem jauniešiem, no kuriem paši daudzi mācāmies. Tieši viņu iespaidā cenšamies pilnveidot darba vidi atbilstoši mūsdienu laikmeta prasībām. Mūsu uzņēmumā ir svarīga spēja strādāt attālināti, jo darbs ir tas, ko mēs darām, nevis vieta, kur ejam. Cenšamies to attīstīt, jo liela daļa komandas darba ir virtuāla ar kolēģiem un partneriem ne tikai Baltijā, bet arī visā pasaulē. Tādēļ ir svarīgi uzticēties un veidot vidi tā, lai darbiniekiem ir skaidri darba uzdevumi un iespējas sasniegt rezultātu. Lai darbinieki palīdzētu sasniegt biznesa mērķus, uz kuriem tiecamies, viņi ir jāatbalsta, jādod iespējas mācīties un augt profesionāli.

0
Autors:preses relīze
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti