'ABLV Bank' lūdz FinCEN atsaukt un nevirzīt apstiprināšanai banku iznīcinošo ziņojumu 0

Piektdiena, 20 apr 2018, 08:31 Versija drukāšanai

'ABLV Bank' lūdz FinCEN atsaukt un nevirzīt apstiprināšanai banku iznīcinošo ziņojumu
AS "ABLV Bank" aicina ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu (FinCEN) atsaukt un nevirzīt tālākai apstiprināšanai februāra vidū publiskoto un bankas darbību iznīcinošo ziņojumu.


13. februārī FinCEN publicētais paziņojums, kurā saskaņā ar ASV pretterorisma likumu "Patriot Act" 311. sadaļu rosināts noteikt sankcijas pret "ABLV Bank" - liegt bankai izmantot ASV dolāru korespondentbanku pakalpojumus un tādējādi neļaut piekļūt ASV finanšu sistēmai - par naudas atmazgāšanas novēršanas un starptautisko sankciju pārkāpumiem, paralizēja bankas darbu, līdz kredītiestādes akcionāri 26. februārī izlēma par bankas pašlikvidāciju. Tam gan vēl nepieciešams Latvijas banku uzrauga akcepts.

Tagad publicēta bankas sniegtā atbildes vēstule un komentāri.

 

Banka vēstulē neapstrīd, ka tās darbības laikā darbības modeli veidojuši samērā augsta riska klienti, kuri ir augsta riska jurisdikciju klienti. Tomēr FinCEN paziņojuma publicēšanas brīdī banka jau bija daudz paveikusi, lai mazinātu riska profilu, - pārveidojot klientu bāzi, atsakoties no augstāka riska klientiem, pievēršoties zemāka riska produktiem un uzlabojot atbilstības programmu un praksi.

 

"FinCEN" nepamato, bankas vērtējumā, ziņojumā publicēto pārspīlēto apgalvojumu, ka ABLV ir "institucionalizējusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju kā vienu no bankas pamatdarbības pīlāriem" un ka tā "cenšas kavēt" Latvijā spēkā esošo tiesību ieviešanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšana novēršanas jomā.

 

Banka savā atbildes vēstulē norāda, ka FinCEN nav varējis pamatot savus secinājumus, ka banka "rada bažas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju", kas dod tiesības piemērot ASV patriotu likuma 311. daļas īpašo noteikumu. Banka uzskata, ka paziņojums būtu atsaucams, jo FinCEN saviem apgalvojumiem nav sniedzis pietiekamus pierādījumus un daudziem apgalvojumiem nav sniegti nekādi pierādījumi.

 

"ABLV Bank" norāda, ka FinCEN nav pievērsis uzmanību bankas paveiktajam pēdējos gados, kas ietver arī apkalpoto nerezidentu īpatsvara samazināšanu. ABLV turpināja pilnveidot spēju novērst finanšu noziegumus arī nedēļās pirms FinCEN paziņojuma publicēšanas. Banka bija apstiprinājusi vairākus uzlabojumus normatīvajos noteikumos attiecībā uz naudas atmazgāšanas novēršanu un sankciju ievērošanu, kam bija jāstājas spēkā šogad februārī un martā.

 

FinCEN nenovērtē pozitīvās pārmaiņas, kas vērojamas Latvijā naudas atmazgāšanas novēršanas un sankciju ievērošanas regulējumā.

 

"ABLV Bank" norāda, ka pretēji FinCEN apgalvotajam, ka banka "institucionalizējusi" noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, banka kopš 2015. gada daudz paveikusi, lai samazinātu finanšu noziegumu riskus, taču FinCEN to ignorē.

 

Banka skaidro, ka pašlaik tā veic vienīgi pasākumus savas darbības pabeigšanai un nevar radīt apdraudējumu ne kādai ASV finanšu iestādei, ne arī ASV finanšu sistēmai kopumā. Tāpēc FinCEN būtu jāatsauc savs paziņojums un lēmumprojekts, kā arī jāpārtrauc tā virzība apstiprināšanai, teikts "ABLV Bank" vēstulē.

 

"ABLV Bank" lielākie akcionāri ir Oļegs Fiļs, Ernests Bernis un Nika Berne, kam uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% bankas akciju.

"ABLV Bank" 2017. gadā strādāja ar 51,2 miljonu eiro peļņu, liecina neauditētie dati.

 

Šajā lietā "ABLV Bank" intereses ASV pārstāv advokātu birojs "WilmerHale" un advokāts Deivids Koens, kurš specializējies naudas atmazgāšanas novēršanas un sankciju jautājumos.

 

Koens no 2015. līdz 2017. gadam bijis ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktora vietnieks, pirms tam bijis ASV finanšu ministra vietnieks terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos un strādājis ar naudas atmazgāšanas novēršanas jautājumiem, pārraugot arī FinCEN. Savulaik veidojis normatīvos aktus, kas ir pamatā ASV pretterorisma likuma "Patriot Act" trešajai sadaļai un radīja jaunus mehānismus, kā novērst naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

 

0
Autors:DELFI
Foto:leta

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti