Stājās spēkā izmaiņas gāzes balonu tirdzniecībā un iegādē 0

Trešdiena, 01 apr 2015, 08:40 Versija drukāšanai

Stājās spēkā izmaiņas gāzes balonu tirdzniecībā un iegādē
2015. gada 31. martā stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 755 “Gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtība”. No 1. aprīļa Latvijā vecos sarkanos 50 - litru gāzes balonus nedrīkstēs tirgot bez speciālas drošības pārbaudes, bet no 1. jūlija to tirdzniecība tiek pilnībā aizliegta. Datumi tika vairākkārt pārcelti, bet 31. marts tiešām ir galīgais termiņš, pēc kura šie gāzes baloni kļuva par vēsturi.


Regulējums paredz, ka veco balonu lietotājs varēs nodot utilizācijai gāzes tirgotājiem. Var arī utilizēt pats, bet tas ir sarežģīti un speciālisti to neiesaka darīt. Lai dabūtu jaunu gāzes balonu, ir jāiet uz tirdzniecības vietu un jāizvēlas no piedāvājuma.

 

Izmaiņas gāzes balonu apritē veiktas, jo Eiropas Savienības normas jau gadiem nosaka, kā gāzes balonus ir jāpārbauda. Atbilstoši šīm normām padomju gadu GOST balonus praktiski pārbaudīt nevar. Teorētiski var, bet tas ir ļoti dārgi.

 

Izmaiņas gāzes balonu apritē tiek veiktas, domājot par lietotāju drošumu. Piemēram, jūs 30. martā uzpildīsiet savu gāzes balonu un izmantosiet to līdz gāze nebeidzas, tad ir jums ir jāsaprot, ka no 01. aprīļa neviens izņemot jūs nav atbildīgs par iekārtas tehnisko stāvokli un izmantošanu. Ja pēkšņi gāzes balons eksplodēs un bojās jūsu dzīvojamo platību, tad jūs nevarēsiet pretendēt uz apdrošināšanas atlīdzību, pat ja jūsu īpašums ir apdrošināts.

 

Paralēli labi zināmiem padomju gadu baloniem jau vairākus gadus ir tirgū pieejami ES standartiem atbilstoši mazāki gāzes baloni. Sarkanos 50 – litru gāzes balonus aizstās ar 46 – litru baloniem, kurus piedāvā iegādāties visi Latvijas gāzes piegādātāji. Tie ir marķēti, droši un moderni. Joprojām tiek piedāvāti arī 27 – litru gāzes baloni. Ir pieejami ar butānu vai propānu piepildīti baloni ar citu ietilpību, bet tie nav tik izplatīti pircēju vidū.

 

Regulējums paredz, ka veco balonu lietotājs varēs nodot utilizācijai gāzes tirgotājiem. Var arī utilizēt pats, bet tas ir sarežģīti un speciālisti to neiesaka darīt. Lai dabūtu jaunu gāzes balonu, ir jāiet uz tirdzniecības vietu un jāizvēlas no piedāvājuma. Jaunos gāzes balonus var nopirkt vai arī iznomāt. Piedāvājumi būšot dažādi, cilvēkiem vajadzētu mainīt domāšanu – kam viņam savs balons. Ja cilvēkam ir savs balons, par to ir jārūpējas, jāpārbauda, utt.

 

Katram gāzes piegādātājam ir savi noteikumi: vieni piedāvā uzpildīt jūsu personīgo gāzes balonu citi veic gāzes balonu apmaiņu tirdzniecības vietās. Visas vietas, kur tirgos gāzes balonus, būs reģistrētas publiskā tirdzniecības vietu reģistrā. Tas vērsts uz to, lai cilvēkiem būtu priekšstats par legāliem tirgotājiem. Reģistrs būs publicēts Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājas lapā.

 

Laikraksta “СейЧас” žurnālists noskaidroja, ka lielākie gāzes tirgotāji piedāvā paņemt veco 50- litru gāzes balonu un sniedz 4 eiro atlaidi jauna gāzes balona iegādei. Atlaide apmērs visās tirdzniecības vietās ir vienāds. Vai ir izdevīgāk nodot gāzes balonu metāllūžņu pieņemšanas punktā un saņemt par to naudu? Gāzes balonu piegādātāji neiesaka to darīt, jo gāzes balonā var būt gāze un tā var eksplodēt, ja gāzes balonu kopā ar citiem metāllūžņiem liek zem preses. Gāzes paliekas no balona izsūknēt var ar speciālu iekārtu, tāda iekārta ir tikai gāzes uzpildes vietās.

 

Lai pārbaudītu šo informāciju, laikraksta “СейЧас” žurnālists piezvanīja dažiem Daugavpils metāla pieņemšanas punktiem. Nevienā no punktiem neatteicās pieņemt gāzes balonu un paziņoja, ka sver tas 22 kilogramus, bet viena kilograma cena ir 11 centi. Tātad, saņemt par tādu gāzes balonu jūs varēsiet 2,42 eiro.

Tāpēc, vieglāk un drošāk ir izmantot gāzes piegādātāja piedāvājumu un saņemt četru eiro atlaidi jaunam gāzes balonam. Tomēr jāņem vērā, ka daži gāzes piegādātāji gatavi paņemt Padomju laiku gāzes balonu jau tagad, bet citi sola to darīt tikai pēc 31. marta.

 

Jaunu gāzes balonu izcenojumi: viens no gāzes piegādātajiem piedāvā iegādāties 27 - litru gāzes balonu par 45.50 eiro, bet 46- litru gāzes balonu par 76.50 eiro un, ja atdosiet savu veco gāzes balonu, tad saņemsiet no šīs summas četru eiro atlaidi. Pēc tam jūs varēsiet uzpildīt 27- litru gāzes balonu par 12 eiro, bet par 46-litru gāzes balona uzpildīšanu būs jāsamaksā 20 eiro.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti