Sabiedrībai trūkst izpratnes par dzimuma diskriminācijas sekām 0

Sestdiena, 24 feb 2018, 08:00 Versija drukāšanai

Sabiedrībai trūkst izpratnes par dzimuma diskriminācijas sekām
Latvijas iedzīvotājiem trūkst izpratnes par dzimuma diskriminācijas būtību, izpausmēm un tālejošajām sociālajām, ekonomiskajām un pat juridiskajām sekām, secināts Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) veiktajā pētījumā "Dzimuma aspekta ietekmes analīze valsts un pašvaldību budžeta procesos".


Pētījumā atklājies, ka Latvijas iedzīvotāji nesaskata nevienlīdzīgu attieksmi pēc dzimuma pazīmes kā diskrimināciju, dzimuma lomas uztverot kā ierastas, turklāt dzimuma diskriminācija sabiedrībā netiek uztverta kā negatīva parādība, kuru vajadzētu mainīt.

 

Latvijā, pēc pētnieku paustā, dominē uzskats, ka vīrieši sabiedrībā ir izdevīgākās pozīcijās nekā sievietes, sevišķi tas vērojams darba attiecībās. Latvijā gan iedzīvotāju uzskatos, gan reālajā dzīvē pastāv profesiju dalījums "sieviešu" un "vīriešu" profesijās. Sievietēm arī darba samaksas, kā arī vecuma pensijas apmērs ir zemāks nekā vīriešiem.

 

Šī iemesla dēļ pētnieki norāda, ka Latvijai nepieciešams pārskatīt un pārstrādāt 2001.gadā pieņemto "Dzimumu līdztiesības koncepciju". Tāpat būtu jāizstrādā aktuāls un uz mērķtiecību rīcību vērsts rīcībpolitikas dokuments, kas ietvers pamatotus un uz rezultātiem vērstus pasākumus dzimumu līdztiesības pieejas īstenošanai.

 

Pētījumā teikts, ka dzimumu līdztiesības princips ir jāņem vērā arī, veidojot rīcībpolitiku jebkurā politikas jomā un visos līmeņos, īpaši gadījumos, kad tiešā veidā sagaidāma ietekme uz sabiedrību. Latvija ir izvēlējusies ar dzimumu līdztiesību saistītos jautājumus risināt, izmantojot integrēto pieeju dzimumu līdztiesības īstenošanai, tomēr šai pieejai dzimumu līdztiesības īstenošanā rezultātu Latvijā līdz šim nav, atzīst pētījuma autori.

 

Pētījumā apkopotie dati un iegūtie rezultāti ļāvuši izstrādāt rekomendācijas dzimumu līdztiesības aspekta iekļaušanai valsts plānošanas dokumentos. Svarīgākās rekomendācijas ir tādas kā veicināt sabiedrības izpratni par šo tēmu, organizējot informatīvās kampaņas, uzlabot datu vākšanas un apkopošanas statistikas sistēmu, iekļaujot dzimumu līdztiesības aspektu visos iespējamajos datu vākšanas līmeņos.

 

Tāpat tiek rekomendēts izglītot publiskās pārvaldes darbiniekus par individuāliem un sabiedriskiem ieguvumiem, ieviešot dzimumu līdztiesības aspektu budžetos un citos plānošanas dokumentos, kā arī veikt visu iepriekšējo aktivitāšu rezultātā iegūto uzlabojumu monitoringu un attiecīgi pieņemt lēmumus par tālākiem uzlabojumiem.

 

Pētījums par iespēju Latvijā attīstīt dzimumu līdztiesību veicinošu budžetēšanas sistēmu tika izstrādāts pēc SIF pasūtījuma no 2017.gada jūlija līdz decembrim. Pētījuma uzdevums bija izvērtēt dzimumu līdztiesības aspektus divās struktūrās - Aizkraukles pašvaldībā un Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA), par pamatu ņemot vienu budžeta programmu Aizkrauklē un divas NVA.

 

Pētījuma analīze tika veikta par periodu no 2014. līdz 2016.gadam. Aizkraukles novadā tika analizēta budžeta programma kultūras, atpūtas un reliģijas jomā, savukārt NVA tika analizētas programmas, kuru mērķis ir nodrošināt profesionālo apmācību vai pārkvalifikāciju.

0
Autors:LETA
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti