Vienkāršas aktivitātes, kā nodot bērniem zināšanas un prasmes par naudu 0

Trešdiena, 31 jan 2018, 10:41 Versija drukāšanai

Vienkāršas aktivitātes, kā nodot bērniem zināšanas un prasmes par naudu
Vai esat kādreiz aizdomājušies par to, ka tas, kā jūs pārvaldāt savu un ģimenes naudu, ir ar vissvarīgāko ietekmi uz to, kā jūsu bērns pats patstāvīgi spēs risināt personīgo finanšu problēmas pieaugušo dzīvē? Turklāt viņi sāk no jums mācīties jau agrā bērnībā. Ir dažādas aktivitātes saistībā ar naudas jautājumiem, kas paredzētas ne tikai bērnu izklaidēšanai, bet arī izglītošanai, ko jūs varat veikt kopā ar saviem bērniem, lai viņi izaugtu ar apzinātību par naudu, tās lomu dzīvē un iespējām, ka to efektīvi pārvaldīt. Šādas kopīgas rotaļas ir lielisks veids, kā vecākiem nodot savas zināšanas un prasmes par naudu tālāk saviem bērniem, lai pēcāk pieaugušo dzīvē viņu risinājums nenomaksātu rēķinu segšanai nebūtu kārtējais ātrais kredīts 200 eiro apmērā jeb 200e pikavippi heti, kā tas bieži novērojams šodienas jauno pieaugušo starpā.


Šīs aktivitātes varat izmantot, lai noskaidrotu, no kurienes tieši bērns uzņem visvairāk informācijas par naudu un tās tērēšanas paradumiem:

 

1. Aktivitāte: nauda visapkārt mums

 

- Izrunājiet ar savu bērnu par to, kā viņu mīļākie TV vai multfilmu varoņi rīkojas, kad saskaras ar naudu.

 

- Cik daudz no tā, ko šie multfilmu varoņi lieto un izmanto sērijas laikā, izmaksā naudas izteiksmē (pat tad, ja pašā raidījumā vai multfilmā netiek parādīts, ka nauda tiek lietota, lai šīs lietas iegādātos)?

 

- Kuri no šiem varoņiem ir labi paraugmodeļi savā attieksmē pret naudu un kuri nav? Kāpēc tā?

 

2. Aktivitāte: naudas spiediens

 

- Atrodiet visus tos priekšmetus, kurus bērns licis jums nopirkt pēdējā pusgada vai gada laikā kā absolūti nepieciešamus konkrētajā iegādes brīdī.

 

- Par katru no šīm vienībām iztaujājiet viņu, kāpēc tieši viņš to toreiz vēlējās, un cik bieži viņš ar šo vienību spēlējas vai izmanto ikdienā, nedēļā, mēnesī.

 

- Šāda analizējoša saruna iemāca bērniem atšķirību, ka vēlēties lietas tikai tāpēc, ka viņu draugiem tādas ir vai arī tāpēc, ka viņiem tās personīgi no tiesas patīk, ir divas dažādas lietas. Un kā tas ietekmē attieksmi pret iegādāto priekšmetu.

 

Daži vecāki ir raizējas, ja bērni tiek pakļauti naudas pasaulē pārāk agrā vecuma, jo vēlas aizsargāt atvases no pieaugušo pasaules problēmām un spiediena. Taču, palīdzot bērnam izprast un pamanīt naudas klātbūtni jau no agras bērnības, palīdzes viņiem to daudz labāk pārvaldīt jau kā pieaugušajiem. Ļaujiet bērnam redzēt naudu, papīra banknotes, monētas un bankas kartes, izskaidrojiet to būtību atbilstoši viņu vecumposmam.

 

Te būs dažas aktivitātes, kas ļaus jums to paveikt:

 

3. Aktivitāte: norēķini ar skaidru naudu

 

- Vienu nedēļu izmantojiet tikai skaidru naudu visiem jūsu izdevumiem un šīs nedēļas laikā maksimāli iesaistiet savu bērnu, kad jūs norēķinieties ar skaidru naudu par iegādātajām lietām.

 

- Ļaujiet bērnam pasniegt naudu kasierim vai palīdzēt jums vispirms skaitīt nepieciešamo summu, kas jāsamaksā, vai arī pārbaudīt, vai izdots pareizs atlikums.

 

4. Aktivitāte: skaitām mazos centiņus

 

- Ielieciet uz galda daudzas 1 centa monētas un pa vienai no 2, 5, 10, 20 un 50 centu monētām un 1 un 2 eiro monētas.

 

- Kopā saskaitiet un sakārtojiet 1 centa monētas blakus attiecīgajai 2, 5, 10, 20 un 50 centu un 1 un 2 eiro monētai – tās vērtībā. Tādā veidā ar 1 centu monētām jūs varat vizuāli parādīt bērnam pārējo monētu patieso vērtību.

 

Kad bērns no jums būs pārņēmis jūsu veselīgos naudas tērēšanas paradumus, tad jūs varēsiet gulēt mierīgi, zinot, ka lētākais patēriņa kredīts 3000 eiro apmērā (halvin kulutusluotto 3000) nebūs jūsu ģimenes izskatāmo jautājumu lokā, kad bērns būs jau paaudzies un uzsāks dzīvot patstāvīgi kā pilntiesīgs sabiedrības loceklis pieaugušo pasaulē.

0
Autors:preses relīze
Foto:preses foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti