Obligāta e-veselības sistēmas lietošana sākas ar apgrūtinātu pacientu apkalpošanu 0

Trešdiena, 03 jan 2018, 09:00 Versija drukāšanai

Obligāta e-veselības sistēmas lietošana sākas ar apgrūtinātu pacientu apkalpošanu
E-veselības sistēmas traucējumu dēļ otrdien ģimenes ārstiem bija traucēta un apgrūtināta pacientu pieņemšana, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.


Veide sacīja, ka otrdien savā darbavietā viņai e-veselības sistēmas traucējumu dēļ nav izdevies aizpildīt nevienu darbnespējas lapu. "Receptes pat nemēģināju," vērtējot sistēmas darbību, norādīja Veide, piebilstot, ka "šodien ar e-veselību nebija iespējams strādāt".

 

Viņa uzsvēra, ka visu dienu sistēma strādājusi lēni, kā arī ar kļūdām. "Lai uzrakstītu darba nespējas lapu, nepieciešams uzspiest trīs taustiņus, bet arī tas sistēmā patērē 10 minūtes un noslēdzas ar to, ka sistēma dokumentu neakceptē," pastāstīja ģimenes ārste, uzsverot, ka šādā situācijā ārstu darbs ir apgrūtināts un neērtības izjūt arī pacienti.

 

Latvijas ģimenes ārstu asociācija saviem biedriem izstrādājusi rekomendācijas, kā rīkoties šādās situācijās, taču par kļūdām sistēmā, tās apkopojot, asociācija vēlāk informēs Nacionālo veselības dienestu.

 

Obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana šodien radījusi rindas un haosu medicīnas iestādē, aģentūrai LETA atzina Jelgavas poliklīnikas vadītāja Gunta Arnīte.

 

E-veselības sistēma strādā lēni, no rīta ārsti nav spējuši izrakstīt elektroniskās receptes, un ātrākais receptes izrakstīšanas laiks poliklīnikā bija stunda, klāstīja poliklīnikas vadītāja. Pacienti bijuši neapmierināti, ka, pametot speciālistu un apmeklējot aptieku poliklīnikas pirmajā stāvā, e-recepte vēl nav bijusi pieejama.

 

"Apmeklētāji neapmierināti, ārsti neapmierināti," stāstīja Arnīte, situāciju pielīdzinot haosam, jo veidojušās pacientu rindas, savukārt sistēmas lietotāji nemitīgi lūguši vienīgā poliklīnikas informācijas tehnoloģiju speciālista palīdzību.

 

Poliklīnikai sazinoties ar e-veselības sistēmas atbalsta dienestu, skaidrots, ka problēmas radušās, jo iepriekš sistēmas darbība neesot testēta tik liela apjoma pieprasījumiem, kā tas bijis šodien.

 

Arī SIA "Olaines veselības centrs" izpilddirektore Darja Cvetkova stāstīja, ka sistēma strādā lēni, kāds ārsts nevarējis piekļūt arī īsceļu funkcijai. Taču kādam pacientam nepieciešamo e-recepti medicīnas iestādē izdevies izrakstīt.

 

Līdzīgas problēmas novērotas arī Ventspils poliklīnikā.

 

Speciālistu un pacientu vidū sistēmas darbības traucējumi radījuši apmulsumu un nesaprašanos, taču poliklīnikas administrācijā pauda cerību, ka tuvākajā laikā sistēmas darbības traucējumus izdosies novērst.

 

Jau ziņots, ka no 1.janvāra Latvijā tiek sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska.

 

Nacionālais veselības dienests sociālajā tīklā "Twitter" dienas gaitā gan bija norādījis, ka e-veselības sistēma darbojas, taču atsevišķos gadījumos, autorizējoties portālā, varot tikt novērota lēndarbība. Dienestā tāpat informēja, ka, ja tehnisku iemeslu dēļ (piemēram, interneta traucējumu gadījumā) nevar izrakstīt e-recepti, ārsts ir tiesīgs to izrakstīt papīra formā. Savukārt, ja nevar atvērt e-darbnespējas lapu, ārsts to var atvērt piecu nākamo darba dienu laikā, norādot e-veselības sistēmā darbnespējas perioda pirmo dienu.

0
Autors:LETA
Foto:Edijs Pālens/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti