Regulāras ģimenes budžeta sanāksmes 0

Trešdiena, 29 nov 2017, 16:15 Versija drukāšanai

Regulāras ģimenes budžeta sanāksmes
Ja jums ir attiecības vai arī esat jau nodibinājuši savu ģimeni, būsiet pamanījuši, ka nauda pāra starpā nav tā saistošākā lieta, par ko runāt. Bet tomēr neatkarīgi no tā, vai jums šis temats patīk vai nē, nauda ir svarīga jūsu kopdzīves sastāvdaļa. Jums ir jāatrod veids, kā kopīgi ar savu partneri varat risināt naudas jautājumus bez lielas aizķeršanās. Vai esat kādreiz iedomājušies par regulārām ģimenes budžeta sanāksmēm? Vai jums vēl joprojām šķiet, ka budžeta apspriešana nepaciešama vien uzņēmuma vadītājiem un grāmatvežiem?


Sarunām par naudu kopā ar savu otru pusīti būtu jābūt pašsaprotamām, it īpaši, ja dalāt mājsaimniecības izdevumos un kopējās finansēs. Uzņēmums nekad nedarbotos bez konkrēta budžeta katram gadam, mēnesim, nedēļai, jo tam ir jāizmanto nauda veiksmīgai uzņēmējdarbības norisei. Ģimene ir tieši tāda pati institūcija attiecībā uz naudu. Jums ir nepieciešami līdzekļi, lai uzturētu mājsaimniecību, tāpēc jums ir arī nepieciešams kopīgs ģimenes plāns jūsu kopīgajai naudai. Mūsdienās iegūt aizdevumu viegli (lån let) ir teju jebkuram pilngadību sasniegušam indivīdam, bet nenonākt līdz situācijai, kurā nepieciešams aizdevums, prasa plānot finanses un veidot budžetu. Jo īpaši nozīmīgi tas ir uzsākot kopīgu dzīves ceļu ar otru cilvēku.

 

Regulāras ģimenes budžeta sanāksmes nodrošinās to, ka:

 

• jūs iemācīsities efektīvāk komunicēt par naudu ar savu partneri, argumentēt savu viedokli un izvēles;

• jūs uzzināsiet, kā sadarbībā ar savu partneri nospraust kopīgus finansiālos mērķus;

• jūs būsiet uz viena finanšu attīstības viļņa ar savu partneri;

• jums būs noteikts konkrēts laiks, kad detalizēti izrunātu visus ar naudu saistītos jautājumus, kas novērsīs spontānus dusmu uzplaiksnījumus un negatīvas vārdu apmaiņas par šo tēmu;

• jūs laicīgi plānosiet savu finanšu plūsmu, nevis reaģēsiet uz lietām, kas nokrīt jūsu priekšā “no zila gaisa”, kad nesekojat līdzi tam, kur aiziet jūsu sūri grūti nopelnītie ģimenes līdzekļi;

• jūs strādājat kā komanda, nevis kā privātpersona;

• jūs samazināsiet strīdus, kas rodas par neskaidrībām finanšu jautājumos un kurš par ko atbild.

 

Ko ņemt vērā organizējot ģimenes budžeta sanāksmes? Ir vairāki soļi, pie kuriem būtu jāpieturas, lai nodrošinātu veiksmīgu sanāksmju norisi, kā piemēram:

 

1. Sastādiet pamatnoteikumus. Izlemiet par sanāksmju biežumu un ilgumu.

2. Uz sanāksmēm ierodieties sagatavojušies. Tas nozīmē, ka jums vajadzētu domāt par to, par ko jūs vēlaties runāt vēl pirms sanāksmes sākuma, lai abas puses var vienlīdz labi iesaistīties.

3. Esiet pilnībā atklāti. Pārliecinieties, ka abi esat pilnīgi atklāti par savām finansēm. Pat ja jums ir atsevišķi bankas konti, tie ir jāapspriež kopā. Ja plānojat kopā sastādīt budžetu, jums nevar būt finansiālu noslēpumu vienam no otra.

4. Nosakiet ikviena iesaistītā lomu. Kurš tehniski sekos līdzi budžeta izpildei? Kurš maksās nemainīgos ikmēneša rēķinus? Kādā veidā plānojat izsekot finanšu mērķus? Cik bieži veidosiet sanāksmes? Kurš plāno uzraudzīt un analizēt bankas konta izrakstus?

5. Vienojieties, ko tieši apspriedīsiet budžeta sanāksmē. Piemēram, iknedēļas budžeta apmērs, tēriņu limiti noteiktām preču vai pakalpojumu kategorijām, finansiālie mērķi nākamajam gadam, lielie pirkumi, kā labāk salīdzināt patēriņa kredītus (sammenlign forbrugslån), izmaiņas līdzekļu ieguvē u.c.

6. Esiet morāli gatavi viedokļu atšķirībām un iespējamām domstarpībām. Vissvarīgākā lieta, kas jāpatur prātā šādā situācijā, ir vienmēr ieklausīties otrā un saglabāt cieņu pret otras personas viedokli.

 

Šādas tikšanās laika gaitā kļūs arvien vieglākas, tādēļ turpiniet iet cauri pirmajām neērtajām tikšanās reizēm, līdz nonāksiet komfortablā vidē, kurā visiem ir vienādas tiesības uz viedokļiem. Ar laiku jūs sapratīsiet, ka strādāt kopā jūsu finansiālās labklājības vārdā, ir tieši tas, kas jūsu ģimenei bija nepieciešams.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Press foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti