"Manabalss.lv" nepublicēs iniciatīvas, kas ir pretrunā ar Satversmi 0

Svētdiena, 19 nov 2017, 10:00 Versija drukāšanai

"Manabalss.lv" nepublicēs iniciatīvas, kas ir pretrunā ar Satversmi
Sabiedrības iniciatīvu portāls "Manabalss.lv" nepublicēs iniciatīvas, kas ir pretrunā ar Satversmi, aģentūra LETA uzzināja portālā.


Balstoties uz saņemto informāciju no juristiem un portāla tiesībām kā nevalstiskajai organizācijai pieņemt patstāvīgus lēmumus par publicējamo saturu platformā "ManaBalss.lv", portāls ziņojis, ka iniciatīvas "Par mācību valodu brīvu izvēli" izvietošana platformā netiks neatjaunota.

 

Tāpat platforma patur tiesības neapstiprināt apšaubāma rakstura iniciatīvas, kas var kaitēt valsts drošībai, kā arī skar izmaiņas Satversmes kodolā un, šajā gadījumā, ir pretrunā ar sabiedrības saliedētības veicināšanas principu.

 

Kā ziņots, portālā "Manabalss.lv" pārtraukta parakstu vākšana par Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas iniciatīvu brīvi izvēlēties mācību valodu.

 

Kā aģentūra LETA noskaidroja portālā, veicot papildu izvērtēšanu, pastāv pamatotas aizdomas, ka iesniegtā iniciatīva ir pretrunā Satversmi. Tādēļ patlaban parakstu vākšana apturēta, sāktas papildu konsultācijas ar ārējiem juristiem un rekomendāciju sniegšanu autoram par iniciatīvas uzlabošanu un restartēšanu.

 

LETA jau ziņoja, ka asociācija mudināja pieņemt likumu, kas atbalstītu izvēli mācīties mazākumtautības valodā, ja tam ir pietiekams pieprasījums. "Lai skolas padome lemj, cik liela mācību slodze būs latviešu valodā un cik liela - mazākumtautību valodā," rosināts iniciatīvā.

 

Asociācijā skaidro, ka patlaban mazākumtautību bilingvālās skolās latviešu valodas īpatsvars ir 60% no gada kopējās mācību stundu slodzes. "Turklāt pie varas esošie politiķi nolēmuši, ka jau tuvā nākotnē latviešu valodā mācāmi visi priekšmeti, izņemot dzimto valodu. Ir daudz tādu vecāku, kas vēlas, lai viņu bērni mācītos ģimenes valodā," uzsver iniciatīvas autori.

 

Viņu ieskatā, ja mazākumtautībām piederīgas personas vēlas, lai viņu bērni mācītos pārsvarā dzimtajā valodā un lai šī izvēle būtu neatkarīga no valdības un pašvaldību gribas, šādai izvēlei ir jābūt garantētai ar likumu.

 

Iniciatīvas autori vēlas, lai tiktu nodrošināta izvēle, kas būtu jāparedz jaunā Mazākumtautību izglītības iestāžu likumā. Asociācijā uzsvēra, ka valstij no nodokļu ieņēmumiem būtu jānodrošina pedagogu sagatavošana darbam mazākumtautību izglītības iestādēs, kā arī nepieciešamo mācību līdzekļu pieejamība.

0
Autors:LETA
Foto:pexels.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti