Investīcijām sola neesošus 300 miljardus 0

Pirmdiena, 23 mar 2015, 09:08 Versija drukāšanai

Investīcijām sola neesošus 300 miljardus
Tā sauktais Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plāns, kam jāatgriež izaugsme Eiropas Savienībā (ES) un cilvēki pie darba, paredz sadalīt investīcijās vairāk nekā 300 miljardus eiro, kuri pagaidām nav un, iespējams, arī netiks savākti, vēsta LTV raidījums “De facto”.


Eiropas Komisijas jaunā sastāva piedāvātais investīciju plāns paredz īpaša fonda dibināšanu. Tam 16 miljardus eiro garantēs Eiropas Savienība, piecus miljardus ieguldīs dalībvalstu dibinātā Eiropas Investīciju banka. Šī nauda kalpos kā nodrošinājums privātiem investoriem “samest” atlikušo daļu. Lielākā problēma ir tā, ka privātie var naudu ieguldīt, bet var arī neieguldīt.

 

„Tas ir plāns aizdevumiem, nevis īstenotām investīcijām. Ir atšķirība starp to, ko gribētu, lai investē, un to, kas beigās būs investēts,” saka Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studija centra direktors Alfs Vanags.

 

Būtībā plāns paredz katru eiro no publiskās naudas pavairot līdz 15 eiro gala investīcijās. Eiropas Investīciju banka uzskata, ka tas ir paveicams. Banka vēsturē spējusi katru akcionāru ieguldīto eiro pārvērst pat par 18 eiro, pateicoties privātai naudai.

 

„Junkers tēmē uz daudz riskantāku Eiropas ekonomikas daļu, tāpēc mēs kā banka bijām nedaudz konservatīvi un teicām – palielinājums 18 reizes, iespējams, ir sasniedzams, bet mēs labāk izvēlamies 15 reižu palielinājumu, lai beigās rezultāts nebūtu sliktāks par sākumā plānoto,” saka Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Pims van Balekoms.

 

Neatkarīgi no tā, cik naudu izdosies savākt, projektiem to neviens nedāvinās. Tie nebūs tā saucamie granti kā struktūrfondu nauda, kuru iedod. Tie būs aizdevumi, kas projektu īstenotājiem būs jāatdod.

 

“Junkera plāna” atbalstītāji uzskata, ka jaunais fonds palīdzēs ārstēt Eiropā izplatīto “grantu atkarību” un fonds sniegs garantijas riskantākiem projektiem, kas citkārt netiktu īstenoti. Kritiķi saka – ar to vien var nepietikt.

 

Atsevišķos sektoros jaunais plāns nerada sajūsmu, jo Eiropas Savienības ieguldāmo daļu plānots atņemt divām jau esošām programmām – Eiropas savienošanas instrumentam un “Horizonts 2020”. Tas nozīmē grantus pārvērst aizdevumos.

 

„Eiropas dzelzceļa nozare ir tiešām nobažījusies. Tie gandrīz trīs miljardi, kas bija paredzēti Eiropas savienošanas instrumenta ietvaros kā granti, tagad tiek ieguldīti šajā mehānismā aizdevuma veidā, un nekur nav garantijas, ka tie atgriezīsies dzelzceļa nozarē,” saka “Latvijas dzelzceļa” galvenā inženiera vietnieks Guntars Jansons.

 

Par plānu vēl jālemj Eiropas Parlamentam. Daļa deputātu iebilst naudas atņemšanai no abām grantu programmām. Eiropas Komisija vēlas par visām detaļām vienoties un plānu pieņemt līdz vasaras vidum.

 

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija plāno investēt 315 miljardus eiro ES ekonomikas izaugsmē un bezdarba mazināšanā. Šī investīciju plāna sagatavošana ieviešanai dzīvē tiek uzskatīta arī par svarīgu prioritāti Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā laikā, vēl pērn decembrī pauda premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”).

0
Autors:lsm.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti