Kaimiņš ar Lembergu 'saistīto' personu piedalīšanos parlamentārajā izmeklēšanā dēvē par ņirgāšanos 0

Ceturtdiena, 14 sep 2017, 08:00 Versija drukāšanai

Kaimiņš ar Lembergu 'saistīto' personu piedalīšanos parlamentārajā izmeklēšanā dēvē par ņirgāšanos
Ar politiķi Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") vai viņa ģimeni ir saistīti četri cilvēki, kas piedalās "Oligarhu lietas" parlamentārajā izmeklēšanā, un tā vērtējama kā ņirgāšanās un "spļaušana sejā vēlētājiem", pirmdien izmeklēšanas komisijas sēdē norādīja Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV).


Deputāta nosauktās personas savukārt šos pārmetumus noraida, norādot, ka Kaimiņš ar šādiem izteikumiem cenšas celt savu popularitāti.

 

Viņš norādīja, ka komisijas darbā kā eksperts piedalās jurists Aivars Borovkovs, kurš 1993.gadā ar Lemberga esot noslēdzis darījumu par akciju pirkumu. Tāpat kā komisijas konsultants ir izvēlēts jurists Aldis Alliks, kurš savulaik esot saņēmis līdzekļus kā Lemberga dēla Anrija advokāts.

 

Kaimiņš norādīja arī uz publicistu Imantu Liepiņu, kuram paredzēts sniegt ziņojumu komisijā un kurš ir rakstījis laikrakstam "Neatkarīgā", kas piederot uzņēmumam, ar kuru savā ziņā saistīts esot Lemberga dēla sievas brālis. Tāpat šodien komisijā savu viedokli paudušais Edgars Jansons ir vadījis uzņēmumu, kas savulaik esot daļēji piederējis Lembergam, norādīja politiķis.

 

Liepiņš skaidroja, ka 17 gadus ilgās karjeras laikā ir rakstījis vēl 34 citiem medijiem. Otrkārt, "varu apstiprināt, ka Artuss Kaimiņš ir viens korumpēts deputātelis", uzsvēra publicists. Viņš norādīja, ka laikā kopš ievēlēšanas Saeimā līdz pašvaldību vēlēšanām Kaimiņš caur savu uzņēmumu "Suņu būda" katru mēnesi no Rūdolfa Meroni caur uzņēmumu "Airtech" esot saņēmis 5000 eiro. Ar līdzīgu informāciju Ilmārs Poikāns savulaik vērsies prokuratūrā, norādīja Liepiņš. Viņš skaidroja, ka par Kaimiņa saņemtajiem maksājumiem viņa rīcībā ir dokumenti, ar kuriem Liepiņš plāno iepazīstināt izmeklēšanas komisiju.

 

Aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies iegūt Kaimiņa komentāru par Liepiņa izteikto apsūdzību.

 

Borovkovs norādīja, ka Kaimiņš ar šo paziņojumu vēlējies diskreditēt klātesošos cilvēkus un komisiju. "Politikā droši vien tā ir pieņemts," pauda Latvijas Juristu biedrības vadītājs, kurš norādīja, ka Kaimiņa teiktais viņu pārsteidza. Borovkovs pieļāva, ka Kaimiņam bija cerība, ka viņš pateiks, ka nekas tāds nav noticis, taču deputātam nācies piedzīvot zināmu vilšanos.

 

Jurists skaidroja, ka Latvija ir ļoti maza, un ka cilvēki ir ļoti saistīti, piemēram, Kaimiņa kādreizējie priekšnieki Kaspars Upacieris un Ojārs Rubenis savulaik bijuši Borovkova padotie. Juristu biedrības vadītājs norādīja, ka runa ir par 24 gadus vecu darījumu. Tas saistīts ar "SWH grupu", ar kuras kapitāldaļām darījumi notikuši "pa labi un kreisi". Līdz ar to kopā varētu sanākt, ka "SWH grupai" bijis ap "150% akciju" un dokuments, kas tika parakstīts 1993.gadā, vērtējams kā nenozīmīgs, skaidroja Borovkovs.

 

"Vai šī komisija varētu būt sabotāža? Es domāju, ka, jā. (..) Šajā telpā ir četri cilvēki, kas ir oficiāli pieaicināti, kā eksperti, ziņotāji (..), kuri ir saņēmuši mantisku labumu no Aivara Lemberga vai viņa ģimenes," sacīja Kaimiņš. Viņš aicināja komisiju izskatīt šo situāciju no morāli ētiskās puses, jo šādā veidā komisijas deputāti ļaujot sev "spļaut uz galvas" un "uzspļaujat saviem vēlētājiem". "Šī ir ņirgāšanās par sabiedrību," piebilda politiķis.

 

Lūgts komentēt šos izteikumus, Alliks norādīja, ka Kaimiņš šādi izteicies, lai taisītu šovu saviem vēlētājiem. "Viņš savu vēlētāju priekšā grib būs simtais deputāts un rādīt ar pirkstu uz pārējiem deviņdesmit deviņiem," norādīja komisijas konsultants, paužot, ka pats Kaimiņš varēja aktīvāk iesaistīties produktīvā komisijas darbā. Politiķa izteikumi ir unikāla pieeja un vēlēšanas parādīs, vai tā strādā, pauda Alliks. Viņam arī esot retorisks jautājums, vai Kaimiņš zina, par kādu naudu ir iegādāta videokamera, ar ko viņš filmē Saeimā notiekošo.

 

Jansons komisijas sēdē norādīja, ka viņš no Lemberga naudu neesot saņēmis, bet uzņēmuma maksāto atalgojumu ar tā īpašnieku nevajag saistīt.

 

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota šā gada 21.jūlijā.

0
Autors:LETA
Foto:Edijs Pālens/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti