Arī Latvijā nonākuši 32 kilogrami ar fipronilu piesārņotas olu produkcijas 0

Piektdiena, 08 sep 2017, 08:00 Versija drukāšanai

Arī Latvijā nonākuši 32 kilogrami ar fipronilu piesārņotas olu produkcijas
Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā patlaban pieejamo informāciju no Latvijā nonākušajiem 143 kilogramiem Vācijas izcelsmes olu produktiem, 32 kilogrami olu masas omletei bija piesārņota ar fipronilu, aģentūrai LETA pavēstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.


Pēc viņas teiktā, septiņi kilogrami neizlietotā produkta atlikuma ir atsaukti no tirgus.

 

Vienlaikus testēšanas pārskati liecina, ka atrastais fipronila daudzums jēlproduktā - olu masā ir teju 50 reizes mazāks nekā daudzums, kura gadījumā var iestāties nopietns risks cilvēka veselībai. Turklāt gatavā produktā, pievienojot citas sastāvdaļas, piemēram, pienu, fipronila koncentrācija tiek atšķaidīta.

 

Meistere uzsvēra, ka ar fipronilu nav piesārņoti plaša patēriņa produkti, kurus cilvēks var iegādāties lielveikalā, bet parasti šādus produktus izmanto sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi ēdienu gatavošanā un konditorejas izstrādājumu ražošanā.

 

LETA jau ziņoja, ka EK Ātrās brīdināšanas sistēmā ir ievietots paziņojums, ka šovasar no Vācijas, caur Igauniju saņēmējam Latvijā ir piegādāta, iespējams, ar fipronilu piesārņota produktu partija -143 kilogrami tādu olu produktu kā olu masa omletei un olu dzeltenumi.

 

Eiropas Savienības (ES) veselības komisārs Vītenis Andrjukaitis 5.septembrī preses konferencē Tallinā paziņoja, ka saindēto olu skandāls izplatījies 45 valstīs, tostarp skāris 26 ES dalībvalstis. Skandāls nav skāris tikai divas ES valstis - Lietuvu un Horvātiju. Saskaņā ar EK sniegto informāciju, ārpus ES skandāls skāris Norvēģiju, Lihtenšteinu, Šveici, Honkongu, Kataru, Krieviju, Irāku, Turciju, ASV, Kanādu un vēl vairākas valstis un teritorijas.

 

Iepriekš vēstīts, ka lielveikali Nīderlandē, Beļģijā, Vācijā, Šveicē un Zviedrijā no tirdzniecības izņēmuši miljoniem olu pēc tam, kad tajās tika atklāta fipronila klātbūtne. Saindēto olu skandāls 7.augustā skāris arī Lielbritāniju un Franciju, kas varētu būt importējušas olas, kas saindētas ar cilvēka veselībai bīstamo insekticīdu fipronilu.

 

Tāpat ziņots, ka PVD augustā noņēma Igaunijas, Lietuvas un Polijas, kā arī vietējas izcelsmes olu paraugus, lai pārliecinātos par vietējā tirgū pieejamo olu drošumu. Laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka deviņos olu paraugos fipronils nav konstatēts, bet viens paraugs vēl tiek testēts.

 

Fipronils ir viela, kuru izmanto kukaiņu apkarošanā neproduktīvajiem dzīvniekiem - suņiem, kaķiem un mājas seskiem. Produktīvajiem dzīvniekiem šo insekticīdu izmantot ir aizliegts, jo tā atliekvielas var nonākt pārtikā, piemēram, olās, pienā. Fipronilu aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā.

0
Autors:LETA
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti