Nākamgad demogrāfijas pasākumiem varētu novirzīt 12 miljonus eiro, pret ko iebilst nacionālā apvienība 0

Pirmdiena, 04 sep 2017, 14:35 Versija drukāšanai

Nākamgad demogrāfijas pasākumiem varētu novirzīt 12 miljonus eiro, pret ko iebilst nacionālā apvienība
Nākamgad demogrāfijas pasākumiem varētu novirzīt 12 miljonus eiro, pret ko iebilst nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), aģentūrai LETA sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).


Pagājušajā nedēļā koalīcijas partneri vēl nespēja vienoties par nākamā gada budžetu, jo nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) demogrāfijas jautājumu risināšanai prasīja ap 85 miljoniem eiro. Tomēr fiskālā telpa nākamgad kopumā ir 80 miljoni eiro.

 

Finanšu ministre atzina, ka šodien koalīcijas partneru sēdē tiks piedāvāts risinājums demogrāfijas programmai 2018.gadā piešķirt papildu 12 miljonus eiro.

 

Pēc Reiznieces-Ozolas teiktā, šī summa paredzēta, lai dubultotu pabalstus par trešo bērnu - no 34,14 eiro līdz 65,86 eiro, bet par ceturto un katru nākamo bērnu - no 50,07 eiro līdz 65,86 eiro. Lielāks finansējums demogrāfijas pasākumu veikšanai varētu tikt novirzīts 2020.gadā.

 

"Šis būs būtisks atbalsts ģimenēm un signāls, ka atbalsta programma ģimenēm tiks īstenota. Turklāt šis ir saprātīgs un fiskāli atbildīgs priekšlikums, jo patlaban nav atbalstāmi priekšlikumi, kas paredz nodokļu vai nodevu pārskatīšanu. Īpaši tādēļ, ka nesen devām solījumu nepalielināt nodokļus budžeta vajadzībām," teica ministre.

 

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka budžets ir jāveido atbildīgi, tāpēc nevar "ļauties priekšvēlēšanu populismam, kārdinājumam atbalstīt vairāk, nekā varam atļauties, ņemot vērā, ka nākamā gada prioritāte ir veselības nozare".

 

Piedāvājumu demogrāfijas pasākumiem nākamgad novirzīt tikai 12 miljonus eiro nevar uzskatīt par nopietnu, aģentūrai LETA sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

 

"Atbalsts ģimenēm nevar tikt piešķirts pēc pārpalikuma principa. Šo piedāvājumu neuzskatām par nopietnu," pauda politiķis.

 

VL-TB/LNNK uzstāj, ka jāparedz atbalsts 100 eiro apmērā mēnesī par trešo un katru nākamo bērnu ar nosacījumu, ka vismaz trīs bērni ir vecumā līdz 19 gadiem.

 

Jau ziņots, ka šodien plkst.13.30 paredzēta iknedēļas koalīcijas sanāksme, bet no plkst.14 sāksies partneru sarunas par 2018.gada budžetu.

 

Pagājušajā nedēļā politiķi vēl nespēja vienoties par budžeta jautājumiem, ņemot vērā nacionālās apvienības VL-TB/LNNK lielo papildu līdzekļu pieprasījumu demogrāfijas pasākumiem. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) ceturtdien pēc sanāksmes žurnālistiem uzsvēra, ka šis ir "normāls budžeta veidošana process" un diskusijas turpināsies.

 

Nacionālā apvienība uzskata, ka svarīgs ir atbalsts daudzbērnu ģimenēm, un šajā jautājumā ir jāpanāk "lūzums", skaidroja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. "Demogrāfija ir viena no prioritātēm valdības veidošanas laikā, tam jāatspoguļojas arī budžetā," akcentēja Dzintars. Finansējums nepieciešams pabalstu palielināšanai par trešo bērnu, mājokļu atbalsta paplašināšanai, kā arī citiem pasākumiem ģimeņu atbalstam. Dzintars atzina, ka šie ir pietiekami "finansiāli ietilpīgi pasākumi", tomēr šie līdzekļi ir jāatrod.

 

"Steiga nav mūsu prioritāte, prioritāte ir labs rezultāts," teica Dzintars, komentējot to, ka par vairākiem budžeta jautājumiem bija iecerēts vienoties šodien.

 

Finanšu ministre sacīja, ka ZZS savas prioritātes jau ir definējusi - veselība, ceļi, pievienotās vērtības nodokļa samazināšana Latvijas augļiem un dārzeņiem, kā arī citas. Daļai no ZZS pieprasījumiem nepieciešams ap 29 miljoniem eiro.

 

"Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens sacīja, ka politiskā spēka prioritātes nākamā gada budžetā ir drošība, pedagogu atalgojums, atbalsts augstskolu pasniedzējiem, zinātniekiem, ārpusģimenes aprūpes jautājumi, kā arī atbalsts mājokļu programmai. Pēc viņa teiktā, "Vienotības" ierosinājumi ir par aptuveni 34 miljoniem eiro. "Vienotības" prasības politiķis raksturojis kā mērenas.

0
Autors:LETA
Foto:Edijs Pālens/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti