Ministrija neieklausās onkologos, iestājas par «Rigvir» 0

Pirmdiena, 04 sep 2017, 09:00 Versija drukāšanai

Ministrija neieklausās onkologos, iestājas par «Rigvir»
Veselības ministrija noraidījusi onkologu lūgumu izņemt zinātniski nepierādītu Latvijas preparātu «Rigvir» no kompensējamo zāļu saraksta un zāļu reģistra, ziņo LTV raidījums «de facto».


LTV atgādina, ka šogad janvārī trīs profesionālās ārstu organizācijas (tostarp, Latvijas onkologu asociācija) Veselības ministrijai un virknei citu iestāžu nosūtīja apjomīgu vēstuli, kura ir «de facto» rīcībā. Tajā apgalvots - pētījumi un publikācijas par «Rigvir» efektivitāti ir ļoti zemas kvalitātes. Piemēram, vienā no pētījumiem analizētas divas pacientu grupas – vieni lietojuši «Rigvir», bet citi nē. Vēstules autoru ieskatā šī pētījuma rezultāti apšaubāmi – «Rigvir» grupā pacienti lietojuši arī ķīmijterapiju. Divās publikācijās pētīti nevis paši pacienti, bet vienkārši ārstu pieraksti no pacientu kartītēm, kas mēdz būt nepilnīgi, un tas nav pietiekošs līmenis, lai medikamentam varētu uzticēties. Onkologi lūdza izņemt «Rigvir» no kompensējamo zāļu saraksta un valsts zāļu reģistra un pārskatīt oficiālās melanomas ārstēšanas vadlīnijas, kas paredz «Rigvir» lietošanu.

 

Februārī veselības ministrijas vadība publiski solīja pārskatīt «Rigvir» reģistrāciju un atrašanos kompensējamo zāļu sarakstā. «de facto» noskaidroja, ka jau pavasarī pieņemts lēmums – onkologu vēstules argumentus neņemt vērā.

 

«Viens no būtiskajiem jautājumiem, lai kaut ko mainītu zāļu reģistrācijā vai kompensācijas nosacījumos, ir skaidri pierādījumi, ka medikaments ir vai nav efektīvs, drošs, ir vai nav vairāk blakņu kā bijis pie reģistrācijas,» sarunā ar LTV skaidroja Čakša (ZZS). «Kādas sociālās grupas rakstīta vēstule, ka man kaut kas nepatīk, šobrīd neko nepalīdz. Uzrādiet mums datus, ka jūsu pacientiem nestrādā šis medikaments, mums šobrīd nav uz ko reaģēt,» piebilda ministre.

 

«Rigvir» holdinga attīstības direktors sarunā ar Latvijas televīziju nevēlas komentēt onkologu pārmetumus – šādam jautājumam neesot sagatavojies. Kārlis Urbāns skaidro - uzņēmums plāno veikt kvalitatīvus klīniskus pētījumus, bet tikai, lai preparāts tiktu reģistrēts Eiropas Savienības līmenī. Lai to nozīmētu Latvijas pacientiem, pierādījumu pietiekot. «Mums nav nepieciešami zinātniskie pierādījumi, lai redzētu efektivitāti,» raidījumam teica «Rigvir» holdinga attīstības direktors Urbāns.

 

«de facto» ziņo, ka šobrīd «Rigvir» ir piektajā vietā Latvijas pārdotāko recepšu zāļu topā. Tā pārdošanas apjomi aug daudz straujāk nekā citām populārām zālēm un pērn sasnieguši 4 miljonus eiro. Kā kompensējamo medikamentu to saņem aptuveni 300 vēža slimnieku gadā.

 

0
Autors:tvnet.lv
Foto:Lita Krone/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti