Sargājiet bērnus no veļas mazgāšanas līdzekļu kapsulām 0

Pirmdiena, 16 mar 2015, 14:18 Versija drukāšanai

Sargājiet bērnus no veļas mazgāšanas līdzekļu kapsulām
Lai pasargātu bērnus no nelaimes gadījumiem, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) visā pasaulē no 16. līdz 23. martam aicina pievērst īpašu uzmanību veļas mazgāšanas līdzekļu kapsulu drošai uzglabāšanai. Arī Latvijā ir fiksēti gadījumi, kad iedzīvotāji saindējušies ar šiem veļas mazgāšanas līdzekļiem. Tāpēc Veselības inspekcija sadarbībā ar Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu aicina sargāt bērnus no piekļuves veļas mazgāšanas līdzekļu kapsulām.


Šķidro veļas mazgāšanas līdzekļu kapsulas satur koncentrētu mazgāšanas līdzekļa daudzumu, kas ir paredzēts vienai lietošanas reizei. Šo produktu kā ērtu veļas mazgāšanas līdzekli izmanto miljoniem patērētāju visā pasaulē, un arī Latvijas tirdzniecības vietās ir pieejami šie veļas mazgāšanas līdzekļi. Tomēr, lietojot šo mazgāšanas līdzekli, jāņem vērā, ka veļas mazgāšanas līdzekļu kapsulas ir mazas, patīkamas taustei un bieži vien krāsainas. Produkta vizuālais izskats padara to pievilcīgu bērniem, it sevišķi maziem bērniem, kuri labprāt rotaļājas ar kapsulām vai ieliek tās mutē. Veļas mazgāšanas līdzekļu kapsula var viegli pārplīst bērna plaukstā, it sevišķi, ja plauksta ir slapja. Tā var ļoti ātri, desmit sekunžu laikā, pārplīst un izšķīst bērna mutē, kas savukārt var izraisīt smagas un neatgriezeniskas traumas.

 

Viens no iemesliem, kādēļ bērni var saindēties ar veļas mazgāšanas līdzekļiem, ir bērnu vecāku vai pieskatītāju neuzmanība. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurgs Olafs Volrāts, kurš praksē daudzkārt ir saskāries ar līdzīgiem gadījumiem, brīdina: „Barības vada ķīmiskie apdegumi ir smaga sadzīves trauma, ko biežāk iegūst bērni vecumā no 1 līdz 3 gadiem. Traumas rezultātā nereti mainās bērna turpmākās dzīves kvalitāte. Jāatzīmē, ka galvenokārt ķīmiskos apdegumus bērni gūst mājās. Tas nozīmē, ka vēl joprojām bērniem mājās netiek nodrošināta droša vide, t.i., bīstamas ķīmiskas vielas tiek turētas bērniem viegli pieejamās vietās.” Līdz ar to ir īpaši svarīgi uzglabāt bīstamus produktus, tostarp veļas mazgāšanas līdzekļu kapsulas, bērniem nepieejamās vietās.

 

Lai nepieļautu bērnu piekļuvi pie mazgāšanas līdzekļa, ievērojiet drošas uzglabāšanas ieteikumus – uzglabājiet šos produktus augstu plauktos, bērniem nepieejamā un neredzamā vietā. Ja kapsulas tiek uzglabātas zemākos, bērniem sasniedzamos skapīšos vai plauktiņos, tos nepieciešams nostiprināt ar slēdzenēm, ko bērni nevarēs atvērt. Kapsulas ir jāuzglabā oriģinālajos iepakojumos, un izmantošanas starplaikos iepakojumiem jābūt pilnībā aizvērtiem.

 

Lai neizraisītu lieku bērnu interesi par veļas mazgāšanas kapsulām, neizmantojiet kapsulas laikā, kad tie atrodas jūsu tuvumā, un neļaujiet bērniem spēlēties ar tām. Nekad nepārduriet, nepārplēsiet vai negrieziet veļas mazgāšanas līdzekļu kapsulu aizsargplēvi un pēc katras veļas mazgāšanas kapsulu izmantošanas reizes rūpīgi aizveriet iepakojuma vāku, kā arī uzmanīgi lasiet marķējuma informāciju uz līdzekļa iepakojuma.

 

0
Autors:Veselības inspekcija

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti