Pētījums: Latvijā pērn nelegālo cigarešu apmērs samazinājies par 18% 0

Piektdiena, 14 jūl 2017, 13:00 Versija drukāšanai

Pētījums: Latvijā pērn nelegālo cigarešu apmērs samazinājies par 18%
Pērn nelegālo cigarešu tirgus Latvijā samazinājies par 18%, salīdzinot ar 2015.gadu, liecina jaunākais auditorfirmas KPMG ziņojums par nelegālo cigarešu tirdzniecību Eiropas Savienībā (ES).


Apkopotie dati arī atklāj, ka tas ir viens no straujākajiem kritumiem starp visām auditorfirmas pētījumā vērtētajām Eiropas valstīm. Piemēram, Igaunijā nelegālā tirgus apmēri mazinājušies par 12%, savukārt Lietuvā - par 11%.

 

Vienlaikus Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur 2016.gadā bija vērojams legālā cigarešu tirgus kāpums.

 

"Par spīti pastāvīgi pieaugošajām cenām, smēķētāji, kuru skaits Latvijā samazinās, priekšroku tomēr dod legālajām cigaretēm. Tas viennozīmīgi apliecina Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu veiksmīgo darbību, apkarojot nelegālo tirgu. Ja KPMG pētnieku vērtējumā nelegālais cigarešu tirgus Latvijā 2016.gadā bija 550 miljoni cigarešu, tad izņemtais vairāk nekā 141 miljona nelegālo cigarešu daudzums liecina par ļoti veiksmīgu sasniegumu," uzsver Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe.

 

KPMG pētījumā atzīmēts, ka iemesls, kāpēc Baltijas valstīs mazinās nelegālo cigarešu apmērs, lielā mērā ir saistīts ar pastiprinātajiem robežas drošības pasākumiem un ieviestajiem ierobežojumiem ievedamo cigarešu apmēros fiziskajām personām. VID jau iepriekš ir informējis sabiedrību, ka Latvijas muitas kontroles punkti uz ārējās ES robežas gan uz dzelzceļa, gan autoceļiem ir aprīkoti ar kravu kontroles rentgena iekārtām, transportlīdzekļu svariem, bagāžas kontroles rentgena iekārtām un transporta līdzekļu un konteineru automātiskās identificēšanas sistēmu (TLKAIS), ar kuru palīdzību ir iespējams pilnvērtīgāk veikt kontroles pasākumus.

 

Šmite-Roķe norāda, ka plašais tehniskā aprīkojuma klāsts efektīvi darbojas arī kā preventīvs pasākums kontrabandas ierobežošanai. Paralēli notiek darbs pie Baltijas valstu kravu kontroles rentgena iekārtu sasaistes vienotā tīklā, lai būtiski uzlabotu skenēto attēlu analīzes iespējas un nodrošinātu koordinētu triju Baltijas valstu uzraudzības iestāžu darbu.

 

"Arī šogad Latvijas tiesībaizsardzības iestādes turpina aktīvi strādāt, mazinot iespējas nelegālai produkcijai izplatīties Latvijas tirgū. Šā gada maijā tika sākts kriminālprocess saistībā ar Babītē atklātu nelegālu cigarešu ražotni. Mēnesi vēlāk tika sākts kriminālprocess par Ropažos angārā atklātu nelegāli uzglabātu pusotru tonnu sagrieztas tabakas, kā arī iekārtu tabakas smalcināšanai. Tāpat nesen sadarbībā ar robežsardzi tika izņemti 17,29 miljoni cigarešu Pāternieku muitas kontroles punktā, par ko arī sākts kriminālprocess," uzsver Šmite-Roķe.

 

Jau ziņots, ka atbilstoši KPMG veiktajam Eiropas mēroga pētījumam 2016.gadā Latvijā joprojām bija lielākais kontrabandas un viltoto cigarešu īpatsvars ES, Šveicē un Norvēģijā, sasniedzot 22,6% no kopējā patēriņa. Līdz ar to Latvijas ikgadējie zaudējumi no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas dēļ sasniedz aptuveni 69 miljonus eiro.

 

Salīdzinot ar 2015.gadu, Latvijā kontrabandas cigarešu īpatsvars ir samazinājies par 4,1 procentpunktu, savukārt, salīdzinot ar 2012.gadu, par 8,1 procentpunktu. Igaunijā un Lietuvā 2016.gadā nelegālās cigarešu tirdzniecības īpatsvars pērn bija attiecīgi 13,3% un 17%.

0
Autors:LETA
Foto:unsplash.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti