Lauku ģimenes ārsti panāk kompromisu ar premjeru un VM 0

Sestdiena, 08 jūl 2017, 08:00 Versija drukāšanai

Lauku ģimenes ārsti panāk kompromisu ar premjeru un VM

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) panākusi kompromisu ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) un Veselības ministriju (VM) par prasībām veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai, aģentūrai LETA apstiprināja asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.


Viņa pauda, ka šovakar divām pusēm izdevies vienoties pat pamatprasībām streika prasību ietvaros. Kozlovska gan piebilda, ka vienošanās oficiāli varētu tikt noslēgta vien pirmdien, kad to parakstīs veselības ministre Anda Čakša, Kučinskis un koalīcijas partiju vadītāji, tādējādi apņemoties pildīt solīto.

"Saprotu, ka pirmdien šie paraksti varētu būt par finansējuma palielinājumu veselības aprūpei, ieskaitot primāro veselības aprūpi, kā arī reformu, e-veselību un citām prasībām," teica Kozlovska.

 

Kozlovska skaidroja, ka saskaņā ar Streika likumu katra nozares pārstāvja dalība streikā bija brīvprātīga, savukārt streika juridisko vadību bija uzņēmusies Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA), kura attiecīgi arī var lemt par streika izbeigšanu.

 

"Mēs, LLĢĀA atbalstām streiku ar noteiktu prasību izvirzīšanu. Ja mēs par šīm prasībām vienojamies ar premjeru, valdību un politiķiem, tad mēs tālāk skatām, vai mēs atbalstām, vai neatbalstām tālākās [Streika komitejas] darbības," sacīja Kozlovska.

 

LLĢĀA atbalsts streikam būs tiktāl, cik tiks saņemta oficiāla ar parakstiem apstiprināta vienošanās. "Ļoti ceru, ka tas būs tieši pirmdien," sacīja Kozlovska, liekot noprast, ka, saņemot oficiālu solījumu, lauku ģimenes ārsti varētu noslēgt savu dalību streikā jau nākamajā dienā pēc tā.

 

"Šodien vienojāmies par visiem pamatpunktiem ar premjera biroju un veselības ministri," uzsvēra Kozlovska.

 

Kā aģentūra LETA uzzināja VM, LĢĀA savus priekšlikumus ministrijai vēl neesot iesniegusi.

 

Jau ziņots, ka paziņojumā medijiem LĢĀA norādīja, ka, izskatot Kučinska priekšlikumus, Streika komiteja nolēma neparakstīt piedāvāto vienošanos, to pamatojot ar vienošanās projektā neietvertajiem priekšlikumiem par streika svarīgākajām prasībām.

 

LĢĀA streika komiteja gatavo atbildes priekšlikumus un tos iesniegs Ministru prezidentam šodien. Tāpat LĢĀA aicina Kučinski plānot divpusēju tikšanos ar Streika komiteju nākamās nedēļas sākumā, lai varētu klātienē izskatīt LĢĀA streika komitejas priekšlikumus.

 

Notiekošais ģimenes ārstu streiks tiek turpināts, jo valdības piedāvātais neparedz risinājumus streika prasībām, uzsvēra asociācijā. Tā sagaida, ka Kučinskis un Čakša meklēs piemērotus risinājumus ģimenes ārstu izteiktajām prasībām un tādējādi parādīs, ka valdība spēj uzņemties atbildību un risināt problēmas ar piemērotiem līdzekļiem.

 

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pirmdien plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

 

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija (VM) piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

 

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. LĢĀA vadītāja Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

0
Autors:LETA
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti