Čakša naudu veselības nozarei labprātāk ņemtu no jaunajām politikas iniciatīvām, nevis no zāļu PVN izmaiņām 0

Otrdiena, 18 apr 2017, 09:00 Versija drukāšanai

Čakša naudu veselības nozarei labprātāk ņemtu no jaunajām politikas iniciatīvām, nevis no zāļu PVN izmaiņām
Veselības ministre Anda Čakša papildus līdzekļus veselības nozarei labprātāk ņemtu no jaunajām politikas iniciatīvām atvēlamā finansējuma, nevis no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) medikamentiem palielināšanas.


13.aprīlī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) esot izteikusi priekšlikumu Finanšu ministrijai (FM) izvērtēt samazinātās PVN likmes atcelšanu medikamentu un medicīnisko iekārtu piegādēm, ar nosacījumu, ka iegūtais finansējums pilnībā tiks novirzīts veselības nozarei.

 

Čakša šorīt telekanālā LNT atteicās detalizēti vērtēt šo ieceri, jo piedāvājums esot vēl jauns, neesot nācis no valdības iekšienes, līdz ar to esot vēl pamatīgi analizējams, īpaši vērtējot tā ietekmi uz medikamentu gala cenu.

 

Man ir svarīgi, kāda būs medikamentu gala cena, lai medicīna iedzīvotājiem nekļūtu mazāk pieejama, paziņoja ministre un uzsvēra, ka Veselības ministrijai (VM) aktuāli esot pretēji centieni - kā samazināt zāļu cenas, jo dažādās zāļu kategorijās esam dārgākā valsts Baltijā.

 

Politiķe atzina, - ja valdība pieņems lēmumu tikai par zāļu PVN palielināšanu, tad, protams, cenas pieaugs, tāpēc esot jāskatās, vai iespējams veikt arī citas darbības, kas savukārt pieaugumu ierobežotu. Līdz ar to arī ir dažādi varianti, kas par šīm PVN izmaksām "samaksās" - pacienti, medikamentu ražotāji un tirgotāji vai valsts. Piecenojums pie medikamentu cenas ir skaidro noteikts normatīvajos aktos, un ir jāpēta, kā izmantot šo mehānismu zāļu cenu limitēšanai, piebilda ministre.

 

Pēc Čakšas vārdiem, šī ideja vispār tiekot skatīta, jo veselības aprūpei ir nepieciešami ievērojami papildus līdzekļi, un ir neatbildēts jautājums, kur atrast nepieciešamo finansējumu. Taujāta, kāds būtu pašas ministres piedāvājums, kur ņemt naudu, Čakša izteicās, ka PVN maiņa medikamentiem neesot veiksmīgākā ideja un ir jāmeklē arī citi veidi, piemēram, no līdzekļiem jaunajām politikas iniciatīvām.

 

Es atbalstu medicīnas pieejamību, tātad iedzīvotājus, paziņoja politiķe.

 

Kā ziņots, FM vērtēs priekšlikumu atcelt samazināto PVN likmi medikamentiem un medicīnisko iekārtu piegādēm, tādējādi veselības nozare varētu iegūt papildus 83 miljonus eiro. FM sola, ka tādējādi "medikamentu gala cenas netiks ietekmētas".

 

Finanšu ministres Danas Reizniece-Ozolas (ZZS) padomnieks Jurijs Spiridonovs informēja, ka pēc LDDK priekšlikuma saņemšanas FM vērsusies pēc informācijas Valsts ieņēmumu dienestā un secināja, ka no samazinātajām PVN likmēm medikamentiem būtībā iegūstot tikai zāļu tirgotāji.

 

Spiridonovs solīja, ka FM kopā ar Veselības ministriju tuvāko nedēļu laikā izvērtēs LDDK priekšlikumu, bet jau sākotnējie aprēķini liecinot, ka samazināto PVN likmju atcelšana medikamentiem veselības nozarei nodrošinātu papildu 83 miljonus eiro.

 

Spiridonovs uzsvēra, ka samazināto PVN likmju atcelšana medikamentiem necels medikamentu gala cenu. "Lai zāļu cena nepieaugtu, mainīsim zāļu uzcenojuma politiku aptiekās, ko nosaka īpaši Ministru kabineta noteikumi," informēja FM pārstāvis.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti