Finanšu ministre kritiska par NĪN samazināšanu 0

Otrdiena, 04 apr 2017, 15:21 Versija drukāšanai

Finanšu ministre kritiska par NĪN samazināšanu
Nekustamā īpašuma nodoklis ir jāiesaldē, līdz tiks izstrādāta jauna tā aprēķināšanas metodika. Taču šā nodokļa maksātājiem draudzīgākais variants – iesaldēt 2013. gada līmenī –, visticamāk, netiks pieņemts.


Ar ierosinājumu, kuru pirmdien apsprieda koalīcijas sadarbības padome, iesaldēt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) 2013. gada līmenī klajā nāca Vienotība.

Partijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns norāda, ka šābrīža NĪN maksājumi lielai daļai iedzīvotāju ir nesamērīgi liels slogs, bet nodoklis par mājokli nedrīkst kļūt par maksājumu, kas dzen izmisumā lielāko daļu sabiedrības.

 

Kā vienu no svarīgākajiem argumentiem, kāpēc nodoklis būtu jāiesaldē 2013. gada līmenī, Vienotības kandidāts uz Rīgas mēra amatu Vilnis Ķirsis piesauc faktu, ka jau šobrīd cilvēkiem ir grūtības samaksāt šo nodokli: «Nav jēgas iesaldēt [šābrīža] nodokli, kuru jau tagad cilvēki nespēj samaksāt, ir jāpiedāvā kaut kāds samazinājums.»

 

Vienotības priekšlikumu par atbilstošu situācijai atzīst arī Nacionālā apvienība. Tās līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsver, ka pašreizējā situācijā ir nepieciešams pagaidu risinājums un Vienotība tieši tādu piedāvā: «Nacionālā apvienība šo piedāvājumu atbalstītu, bet vispirms ir jāuzzina finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas viedoklis.»

 

Taču Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošā finanšu ministre, kas koalīcijas sadarbības padomi pameta pirms tās beigām, pauda viedokli, ka Vienotības priekšlikums tiks noraidīts, jo tam būtu pārāk liela fiskālā ietekme.

 

Vienotības līdzpriekšsēdētājs gan uzskata, ka ministre vienkārši neesot dzirdējusi sarunas noslēgumu, jo koalīcija bijusi vienisprātis, ka risinājums jārod tāds, lai atvieglotu pašreiz uz nodokļu maksātāju pleciem guldīto slogu.

 

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis skaidro, ka aktīvs darbs pie jaunas NĪN sistēmas tiks sākts jau tuvākajās dienās. Trešdien finanšu ministra vadīta darba grupa sagatavošot jau konkrētus priekšlikumus, bet valdība pie to izvērtēšanas ķeršoties nākamās nedēļas sēdē.

 

Jautāts, kāda ir viņa un ZZS attieksme pret nodokļa iesaldēšanas priekšlikumu, viņš atturīgi atbildēja, ka piedāvājums vispirms jāizvērtē D. Reiznieces-Ozolas vadītajai darba grupai. «Darba grupai ir jāsaprot, ko Vienotības piedāvājums nozīmē ciparos,» saka premjerministrs.

 

Un skaitļi ir svarīgi, jo, pārmērīgi samazinot NĪN, samazināsies arī pašvaldību ienākumi, kurus vietvaras varētu pieprasīt kompensēt. Premjers lēš, ka kompensējamā summa varētu sasniegt aptuveni 50 miljonu.

 

Saskaņā ar premjera teikto darbs pie jaunās sistēmas varētu ilgt vienu līdz diviem gadiem, bet šajā laikā valdība nepieļaušot nodokļa palielināšanos.

Jautāts, ko darīt tiem cilvēkiem, kas nevar gaidīt jauno NĪN kārtību, jo jau tagad nespēj samaksāt nodokli, M. Kučinskis atgādināja, ka jau tagad pašvaldībām ir tiesības izmantot dažādus instrumentus, lai grūtā situācijā nonākušajiem iedzīvotājiem palīdzētu nodokli tomēr samaksāt.

 

Saskaņā ar premjera teikto darbs pie jaunās sistēmas varētu ilgt vienu līdz divus gadus, bet šajā laikā valdība nepieļaušot nodokļa palielināšanos.

0
Autors:nra.lv
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti