Audzināšanas noslēpumi, kas spēcīgi ietekmēs tavas attiecības ar bērnu 0

Trešdiena, 29 mar 2017, 14:46 Versija drukāšanai

Audzināšanas noslēpumi, kas spēcīgi ietekmēs tavas attiecības ar bērnu
Tu kaut kad esi iegādājies kādu lietu, kurai tiek piedāvātas divas tās lietošanas instrukcijas: viena ir uz 50 lapaspusēm, bet otra – īsā? Vai tu kādreiz esi vēlējies, lai būtu pieejama šāda īsā versija bērnu audzināšanas jautājumos? Daudzu gadu garumā mēs zīlējam, vai pareizi audzinām savus bērnus, un bieži vien par rezultātiem uzzinām tikai, tuvojoties bērna 18. dzimšanas dienai.


Kāda mamma blogā "Baby" dalās savos audzināšanas noslēpumos: "Esmu mamma ar 21 gada stāžu un uzskatu, ka pilnīgi mierīgi varu uzrakstīt šādu īso pamācību. Tajā netiks runāts par to, kā mainīt autiņbiksītes, barot bērnu utt., par ko parasti aprakstīts šāda satura grāmatās. Es pastāstīšu par to, kā iemācīties būt mammai, balstoties uz savu pieredzi, piedzīvojot bēdas un prieku, lidojumus un kritienus, pieļaujot kļūdas, saprotot grūtības izvēlēties un izejot cauri vēl veselai jūrai visa kā cita. Esmu apkopojusi 10, manuprāt, visvērtīgākos padomus, ko var sākt izmantot jau tieši tagad, vienlaikus ļoti spēcīgi ietekmējot tava bērna dzīvi."

 

Vienmēr atvainojies

 

Visu dzīvi tu pieļauj kļūdas, un tas ir normāli. Nenormāli šajā visā ir neatvainoties. Tas tavu bērnu padara kautrīgu. Pat ja bērns slikti uzvedas un tev slikti izdodas kontrolēt situāciju, tev tāpat vajadzētu atvainoties. Vienmēr ir iespēja sākt no nulles un mācīties no savām kļūdām. Bet ja mēs neatvainojamies par pieļautajām kļūdām, ko gan mēs tad mācāmies?

 

Uzmanības izrādīšana un palīdzēšana iedarbojas daudz labāk nekā padomi

 

Piesavinies šo ieradumu iespējami agrāk, jo agri vai vēlu tavi bērni tevi sāks ignorēt. Tu saviem bērniem izdarīsi lāča pakalpojumu, ja nemācīsi viņus, kā tikt galā ar savām problēmām. Ļoti nedaudziem cilvēkiem patīk, kad viņiem saka, kas jādara. Bērni, un īpaši pusaudžu, nav izņēmums. Vai tad nav labāk kļūt par labu klausītāju un palīdzēt kādam izdarīt pareizo izvēli?! Un tajā arī ir palīdzības sniegšana.

 

Vienkāršas atmiņas saglabāsies uz visu dzīvi

 

Tev nav jāizdomā pat kas neparasts, lai paliktu bērna atmiņā. Tu būsi pārsteigts, ka bērni atceras visparastākos ikdienas notikumus. Mana vispatīkamākā atmiņas par manu mammu – tas ir tad, kad es, izspēlējusies aukstumā, atgriezos mājās, un mamma sildīja manas rokas ar vienu no vecajiem fēniem, atminas bloga autore. Viņa pastāstīja, ka pēc tam gatavoja man karstu šokolādi, un atmiņā man palicis, kā es lēnītēm siltumā iemigu.

 

Esi tāds, kāds esi

 

Mammas tērē tik daudz laika, salīdzinot sevi ar citām mammām un vēloties kļūt daudz organizētāka, vai labāk gatavot, vai cītīgāk nodarboties ar sportu… Bet tu neapzinies to, ka saviem bērniem esi vislabākā mamma un viņiem nav vajadzīga cita. "Mans dēls Kajs vienkārši dievina makaronus ar sieru, ko es viņam gatavoju. Bet tie taču ir pirkti! Vienkārši neticami!" atklāj mamma.

 

Lai tavu bērnu sliktā uzvedība pastāsta tev, kas notiek viņu iekšējā pasaulē

 

Tavu bērnu sliktajai uzvedībai ir kāds izskaidrojums. Un nevis tāpēc, ka viņi ir slikti. Tavi bērni šādā veidā cenšas tev kaut ko pateikt. Iespējams, tavs bērns ir satraukts. Iespējams, viņš ir izsalcis. Vai noguris. Varbūt, ka viņam nepieciešama tava uzmanība. Vai viņam ir grūti savas jūtas izteikt vārdiem. Tavs bērns, iespējams, vēlas lielāku neatkarību. Pastāv milzum daudz iemeslu, kas izskaidro tava bērna uzvedību. Pirms bērnu sodīt, pamēģini ielūkoties viņa iekšējā pasaulē.

 

Ne tikai runā par jūsu ģimenes vērtībām, bet tās arī realizē

 

Daudzas mammas saka, ka zina, kādas ir viņu ģimenes vērtības un pārliecība. Bet vai to zina tavi bērni? Vai patiešām tu savus vārdus nostiprini arī ar reāliem darbiem? Ja tu runā par to, ka cieni labestību un veselību, kā tieši tas attiecas uz tavu ģimeni? Ja tu runā, ka pret visiem cilvēkiem jāizturas vienādi, vai tu bērniem rādi šādu piemēru? Runāt jau var visu, ko vien vēlies, bet ar darbiem gan var panākt ļoti daudz.

 

Pirms atstāt iespaidu uz bērniem, pastrādā ar sevi

 

Domā, ka problēmas ir tavos bērnos? Pagaidi. Sākumā ielūkojies sevī. Vai tu varētu viņus audzināt citādāk, lai atrisinātu problēmas? Mēs veidojam šo mazo cilvēciņu personības, strādājot ar savu uzvedību. Tādēļ, pirms kaut ko māci bērniem vai nodarbojies ar viņu pāraudzināšanu, labāk padomā, kā tu pats sevi varētu uzlabot.

 

Lai apstākļi kļūst par tavu bērnu skolotājiem

 

Lai cik briesmīgi tas neizklausītos, bet ļauj bērnam "izbaudīt" neveiksmi un pieņemt likteņa sitienus. Dabīgas dzīves mācības ļoti bieži ieņem labākā skolotāja lomu. Nepiespied bērnam gatavot mājasdarbus. Lai viņš saņem nesekmīgu atzīmi. Neatgādini bērnam par to, ka uz skolu līdzi jāpaņem brokastis. Iespējams, viņš par to atcerēsies, kad būs izsalcis. Ja bērnībā tu visu laiku aizsargāsi savu bērnu, tad izaugot, viņu gaidīs nebūt ne vienkārša tikšanās ar reālo dzīvi.

 

Nepazaudē sevi

 

Pirms tu kļuvi par mammu, tu biji sieviete. Un šai sievietei bija savas intereses un aizraušanās. Tu atceries, kas tevi interesēja? Vai tu visu esi ziedojusi vecāku lomai? "Es vadīju seminārus lielam skaitam sieviešu, kuras bija pazaudējušas sevi, jo aizmirsa par sevi, kad kļuva par mammām. Nedari to. Esi saviem bērniem (īpaši meitai) piemērs, ko nozīmē rūpēties par sevi un būt pašai. Veltot visu savu uzmanību bērniem, tu tikai izdari viņiem lāča pakalpojumu," tā bloga autore.

 

Veicini savu bērnu talantu un aizraušanos attīstīšanu

 

Taviem bērniem, tāpat kā tev, piemīt talanti un aizraušanās. Mūsdienās ir tik daudz pieaugušo, kuriem pat nav nojausmas, ko viņi prot darīt un kas viņus interesē. Izdari tā, lai tas nenotiktu ar taviem bērniem. Sniedz viņiem iespēju izmantot tās spējas, kuras viņiem devis dievs, lai viņi varētu tās parādīt visai pasaulei un, pateicoties tam, būt laimīgi.

 

Neatkarīgi no tā, vai tu esi jaunā mamma vai jau ar stāžu, šie 10 ieradumi noteikti atstās spēcīgu, labvēlīgu ietekmi uz tava bērna dzīvi. Bet vienalga nāksies pagaidīt, lai saprastu, cik labi tev palīdzēja šī īsā pamācība, kā būt labam vecākam.

0
Autors:DELFI
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti