Šogad "ēnot" varēs arī institūcijās ārpus Latvijas 0

Otrdiena, 24 jan 2017, 11:31 Versija drukāšanai

Šogad "ēnot" varēs arī institūcijās ārpus Latvijas
Praktiskās biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvija (JA Latvija) organizētās ĒNU DIENAS vakances šogad ir pieejamas arī ārpus Latvijas. Jauniešiem ir iespēja ēnot Latvijas vēstniekus Kanādā, Nīderlandē, Somijā, ASV, Vācijā, Francijā, Beļģijā un Ukrainā, kā arī Latvijas pārstāvniecību vadītājus starptautiskajās organizācijās - ANO un Eiropas Savienībā.


Jānis Krievāns, JA Latvija vadītājs: "ĒNU DIENA ir unikāls Latvijas produkts, kas septiņpadsmit gadu laikā ir ieguvis valstisku mērogu un attīstījies pāri Latvijas robežām. Iespēja ēnot Latvijas valsts vēstniecību darbiniekus ārvalstīs ir ļoti laba izdevība ikvienam ārzemēs dzīvojošam latvietim iepazīt vēstniecības darbu un identificēt sevi ar Latviju. Šī Ārlietu ministrijas iniciatīva ir kā pirmā bezdelīga tam, lai ĒNU DIENA uzņemtu vēl plašākus apgriezienus un nākamajos gados arī Latvijas uzņēmumi, kas ir pārstāvēti un darbojas ārvalstīs, ļautu jauniešiem ēnot savus darbiniekus citās pasaules vietās."

 

Ja salīdzinām iesaisti ar valsts iedzīvotāju skaitu, tad Latvijā notiek lielākā ĒNU DIENA Eiropā. Latvijā proporcionāli ir gan lielākais dalībnieku - darba devēju un skolēnu - skaits, gan publicēto vakanču skaits.

 

"Ārlietu ministrijas iniciatīva piedāvāt ēnot Latvijas vēstniekus ārvalstīs ir lieliska iespēja jauniešiem, kurus interesē diplomāta karjera, ne tikai ieskatīties šīs profesijas aizkulisēs, bet arī uzturēt saikni ar Latviju un dažiem no viņiem - kaut vienu reizi gadā dzirdēt vai pašiem runāt latviešu valodā," pārdomās dalās Jānis Krievāns.

 

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons atzīst, ka ideja, kuru 2014.gadā aizsāka Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis, ir attīstījusies un guvusi plašu jauniešu interesi: "Šogad piedāvājam ieskatīties Latvijas vēstnieku ASV, Kanādā, Francijā, Nīderlandē, Vācijā, Somijā un Ukrainā, kā arī pārstāvniecību vadītāju Apvienoto Nāciju Organizācijā un Eiropas Savienībā ikdienas darbā. Skolēni varēs gūt priekšstatu par vēstnieku daudzveidīgo darba dienu, pārstāvot Latvijas intereses ārvalstīs un strādājot ar politiskiem, ekonomiskiem, kultūras un diasporas jautājumiem."

 

Šogad ĒNU DIENA norisināsies 15.februārī. Ēnu devēji aicināti reģistrēt savas vakances tiešsaistes karjeras izglītības biržā skolu jauniešiem - portālā www.enudiena.lv - līdz 2.februārim. Savukārt skolēnu, potenciālo ēnotāju, pieteikumi tiks pieņemti līdz 11.februārim.

 

ĒNU DIENAS mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum.

 

Pagājušajā gadā ĒNU DIENĀ 2016 piedalījās 1044 ēnu devēji, kuri piedāvāja kopumā 7491 vakanci, kas bija par 10 % vairāk nekā 2015. gadā. Uz piedāvātajām vakancēm pretendēja 22 600 reģistrētu ēnotāju. ĒNU DIENĀ 2016 pieprasītākās profesijas bija radio diktors (361 pieteikums), programmētājs (335), gaisa kuģa stjuarts (297), fizioterapeits (274), žurnālists (245), ārsts (243), jurists (197), policijas inspektors (189), mākslinieks (184), pavārs (180). Savukārt lielākie ēnu devēji iepriekšējā gadā bija Saeima ar 224 vakancēm, Swedbank - 100 vakancēm, VUGD ar 80 vakancēm un Jelgavas pilsētas pašvaldība ar 65 ēnu vietām.

 

Lai pievienotu vakanci, darba devējam jāreģistrējas vai jāatjauno savs iepriekšējo gadu profils ĒNU DIENAS portālā www.enudiena.lv un jāaizpilda vakances pieteikuma anketa. Skolēni savukārt izvērtē pieejamās vakances un piesakās izvēlētajai vakancei, norādot motivāciju. Ēnu devējs izskata motivācijas vēstules, izvērtē pieteikumus un apstiprina tos vai noraida. Tālāk ēnu devējs sazinās ar saviem ēnotājiem personīgi un norunā tikšanos ĒNU DIENĀ.

 

ĒNU DIENU 2017 atbalsta naftas un naftas produktu transportēšanas uzņēmums LatRosTrans.

 

ĒNU DIENU 2017 informatīvi atbalsta portāls Inbox.lv, ziņu aģentūra LETA, portāls Tvnet.lv, tiešsaistes sociālā tīmekļa vietne Draugiem.lv, EHR mediju grupa un izdevējs Dienas mediji.

 

Vairāk informācijas par programmu ĒNU DIENA var atrast portālā www.enudiena.lv

0
Autors:nra.lv
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti