Ludzas muzeja izstādes ceļo pa Latviju un ārpus tās 0

Ceturtdiena, 06 okt 2016, 10:05 Versija drukāšanai

Ludzas muzeja izstādes ceļo pa Latviju un ārpus tās
Ludzas Novadpētniecības muzeja daudzveidīgās sadarbības formas un dialogs ar sadarbības partneriem veicinājuši gan jaunu muzeja produktu radīšanu, gan sabiedrības integrāciju un apmeklētāju grupu dažādošanu, gan muzeja tēla veidošanu. Muzeja speciālisti sadarbojas ar dažādām organizācijām un iestādēm. Atspoguļojot mūsdienu sabiedrības vajadzības, muzejs tiecas pēc informatīvās atvērtības, kā arī veido dialogu ar visiem muzeja komunikācijas dalībniekiem. Partnerattiecību attīstība ir svarīgs papildu resursu avots muzeja izglītojošā, finanšu, informācijas un intelektuālajā jomā.


Uzskatu, ka muzeju nozare ir viena no darbīgākajām un radošākajām nozarēm kultūras mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā. Lai īstenotu šīs funkcijas, muzeja darbinieki mēģina piesaistīt finansējumu no dažādiem projektu fondiem. Viens no fondiem, kurš atbalsta muzejnieku aktivitātes, ir Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

2015.gadā Ludzas Novadpētniecības muzeja darbinieki īstenoja VKKF atbalstīto projektu “Ceļojošās izstādes “Viss sākās Ļucinas štetelē” izveide”. Izstāde veltīta Franku ģimenei – Ludzas fotogrāfam Vulfam Frankam un viņa dēlam, pasaulslavenajam kinodokumentālistam, režisoram, t.s. Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas dibinātājam Hercam Frankam. Ikviena pilsēta, novads vai ciems lepojas ar savu vēsturi, kultūru, tradīcijām un sasniegumiem, taču jebkuras pilsētas, novada vai ciema vēsturi veido cilvēki. 2016.gada 21.janvārī Ludzas Novadpētniecība muzejā tika atklāta izstāde “Viss sākās Ļucinas štetelē”. Izstādes atklāšanu ar savu klātbūtni pagodināja Izraēlas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijā Lirrone Bar-Sadē.

 

Pēc eksponēšanas Ludzas muzejā izstāde aizceļoja uz Latvijas Universitāti, četrus mēnešus tā tika eksponēta muzeja “Ebreji Latvijā” Rīgā un 22.septembrī, Holokausta upuru piemiņas dienā Lietuvā, tā tika atklāta pie sadarbības partneriem Visaginas Mākslas galerijā. Izstādes iniciatores ir Visaginas Mākslas galerijas vadītāja Violeta Šeršnioviene un Visaginas pilsētas aktīviste Gaļina Udovenko. Visaginas pilsētā sava muzeja pagaidām nav. Pašlaik notiek materiālu vākšana un sistematizēšana. Tāpēc mūsu muzejs regulāri tiek aicināts tematiskās izstādes eksponēt Visaginas mākslas galerijā. Izstādes “Viss sākās Ļucinas štetelē” teksti apmeklētājiem ir pieejami trijās valodās: latviešu, krievu un poļu, tāpēc ar izstādi var iepazīstināt vēstures interesentus arī ārpus Latvijas. Gribu pateikties Rēzeknes poļu ģimnāzijas pedagogu kolektīvam, īpaši direktorei V.Šidlovskas kundzei, par izpalīdzību tekstu tulkošanā un sastādīšanā. Tā ir jau otrā izstāde, kura tapusi sadarbībā ar Rēzeknes poļu ģimnāziju. Kāpēc ir vajadzība pēc tekstiem poļu valodā? Tāpēc, ka š.g. novembrī izstāde “Viss sākās Ļucinas štetelē” tiks eksponēta Dembicas reģionālajā muzejā Polijā. Dembica ir mūsu pilsētas sadraudzības pilsēta un ir vienošanās, ka vienu gadu mēs eksponējam izstādi Dembicā, otru – viņi pie mums. Šī būs ja trešā izstāde, kura ceļos uz Poliju.

0
Autors:ludza.lv
Foto:ludza.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti