Vaboles parkā tiks stādīti koki Latvijas simtgadei 0

Trešdiena, 31 aug 2016, 10:24 Versija drukāšanai

Vaboles parkā tiks stādīti koki Latvijas simtgadei
Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 2016.gada projekts „Pašvaldību labie darbi parkos Latvijas simtgadei” ar moto: „Kopā nākotnes mežam!” ir apstiprināts, un var sākties projekta realizācijas darbi. Latvijas pašvaldības Meža dienās 2016 uzsāk jaunu tradīciju - 3 gadu garumā padarīt Latviju krāšņāku ar koku stādījumiem un mazo koka arhitektūras objektu izvietošanu parkos, gatavojoties Latvijas simtgadei. No Daugavpils novada projektā atbalstīta ideja par Vaboles parka sakopšanas darbiem.


Parks veidots kā ainavu jeb angļu stila grāfu Plāteru-Zībergu pusmuižas parks (19. gs.). Parka platība – 7,0762 ha, t.sk. divi dīķi. Parka teritorijā atrodama 53 koku un krūmu taksoni (sugas, pasugas, varietātes un šķirnes) – gan vietējās, gan svešzemju. Te ir daudz ošu, ozolu, liepu, vītolu, gobu, melnalkšņu un ievu. Parka centrā ir lapegļu audze. Austrumu daļā atrodas liepu aleja. Parka lepnums ir Lielais ozols. Dendroloģisks retums ir Moltkes liepa, kas reti sastopama Latvijas parkos. Pie viena no parka dīķiem atrodas atpūtas laukums ar ugunskura vietu un āra kamīnu, kur ziemā notiek tradicionālais folkloras pasākums „Aizgavenī cīmūs braucu”, vasarā- ielīgošana. Parkā atrodas arī pasākumu laukums ar ugunskura vietu un skatītāju soliņiem, kur kopš 1993.gada notiek Vasarsvētku sadancis, kas laika gaitā kļuvis par Daugavpils novada tautas deju kolektīvu lielākajiem svētkiem. Ikdienā pa parka celiņiem no Vaboles vidusskolas pamatēkas uz sākumskolas ēku pārvietojas skolēni un darbinieki. Parku iecienījusi arī tūristi, t.sk. Skrindu dzimtas muzeja apmeklētāji.

 

2002. gadā Vaboles parkam tika izstrādāts rekonstrukcijas priekšlikums (autore Ilze Māra Janelis) un veikta dendroloģiskā inventarizācija (izpildītāji Andrejs Svilāns un Pēteris Evarts-Bunders). Izstrādātais rekonstrukcijas priekšlikums ir ieviests tikai daļēji un tajā noteiktie stratēģiskie uzdevumi nav zaudējuši aktualitāti.

 

Atbalstītā LPS projekta ietvaros Vaboles parka ainaviskās vērtības saglabāšanai paredzēta stādījumu atjaunošana, šim mērķim izlietojot 350 eiro. Vaboles pagasta pārvaldes darbinieki, Vaboles vidusskolas skolēni un jaunieši gatavojas iestādīt 79 dekoratīvos kokus un krūmus, 23. septembrī pēc labi padarīta darba vienojoties pie lielā zupas katla projekta noslēguma pasākumā, kurā arī tiks apkopoti interaktīvās viktorīnas „Ieskaties un ieklausies Vaboles parka dzīvē” rezultāti.

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti