Skolēnu grupām rudenī tiek piedāvāti divi tūrisma maršruti 0

Otrdiena, 30 aug 2016, 07:54 Versija drukāšanai

Skolēnu grupām rudenī tiek piedāvāti divi tūrisma maršruti
Skolēnu grupām rudens periodā tiek piedāvāti divi tūrisma maršruti - “Pusdienās pie turīgajiem vecticībniekiem” un “Pa pirmā pasaules kara bunkuriem”. Maršruts “Pusdienās pie turīgajiem vecticībniekiem” iekļauj Slutišķu vecticībnieku ciema apmeklējumu, ekskursijas ietvaros maršrutu iespējams papildināt ar Naujenes novadpētniecības muzeja, Vasargelišķu skatu torņa un Dinaburgas pilsdrupu apmeklējumu.


12 km attālumā no Naujenes Novadpētniecības muzeja, Daugavas ielejas ielokā, no ziņkārīgām svešinieku acīm paslēpies Slutišķu vecticībnieku ciems. Mīklains un nezināms. Laiks te ir apstājies kā teju pirms 100 gadiem. „Daugavas loku” putnu balsis vilina burvīgajā dabas skaņu pasaulē, greznie logu rotājumi stāsta par izciliem sava amata meistariem.

 

Slutišķu ciemā ir skatāma ārpusmuzeja ekspozīcija „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta”, kura atspoguļo Latgales vecticībnieku lauku sētas iekārtojumu – unikālu garīgās un sadzīves kultūras modeli. Ekspozīcija sastāv no divām daļām: „Vecticībnieku dzīvojamās mājas”, kur var apskatīt raskoļņiku sarkano stūri ar lūgšanu tērpu, ikonām, ļestovku un grezniem rušņikiem, krievu krāsni, iepazīt vecticībnieku kultūru, sadzīvi un tradīcijas un 20. gs. 1.puses darbarīku kolekcijas „Zirgvilkmes darbarīki Daugavpils novadā”.

 

Viesiem pēc garā ceļa un ekskursijas tiek dota iespēja iepazīties ar saimnieku viesmīlību un tiek piedāvāta īsta vecticībnieku virtuve, kā arī gida stāstījums par to, kāpēc tieši šie ēdieni bija tik iecienīti sādžā.

 

Maršruta cena - 10-15 EUR (atkarībā no cilvēku skaita).

Maršruta aptuvenais ilgums – 3-4 stundas.

 

Maršruts “Pa pirmā pasaules kara bunkuriem” iesākas Medumu pamatskolas muzejā, kas atrodas skolas 4. stāvā. Par muzeja eksponātiem stāsta vēstures skolotāja Miropija Petkune. Miropija ir arī šī muzeja dibinātāja. Muzejā ir iekārtotas vairākas ekspozīcijas, tostarp – plašs materiāls par 1.Pasaules kara norisi Medumu pagasta teritorijā.

 

Kopumā maršruts piedāvā skolēniem iepazīties ar vēstures liecībām, kas joprojām saglabājušās mūsu zemē – Pirmā pasaules kara frontes līnijas atstātajām pēdām Daugavpils novadā. Gida aizraujošais stāstījums, interesantāko bunkuru un tranšeju apmeklējums un karavīru ikdienas priekšmetu apskate vairākās privātkolekcijās ļauj spilgti iztēloties Pirmā pasaules kara laika vēsturiskos notikumus, kas iekļauti skolas programmā.

 

Pirmais pasaules karš ir atstājis ilgi nedzīstošas rētas ne tikai cilvēku likteņos un sirdīs, bet arī mūsu zemē, kur vairākus gadus atradās frontes t.s. „Dzīvības un Nāves” līnija. Frontes līnijas abās pusēs tika būvēta sarežģīta nocietinājumu sistēma ar ierakumiem, tranšejām un bunkuriem. Tūkstošiem karavīru te cīnījās un krita kaujās, par ko liecina neskaitāmie kritušo karavīru apbedījumi. Daugavpils novada Demenes, Sventes un Medumu pagastu mežos līdz mūsdienām ir saglabājušies ļoti daudzi vācu karavīru veidotie betona bunkuri, iespaidīgas lielgabalu un munīcijas novietnes, bezgalīgi ierakumu līkloči.

 

Maršrutā gida pavadībā tiek piedāvāta iespēja apskatīt interesantākos bunkurus, iepazīties ar Pirmā pasaules kara karavīru ikdienas priekšmetiem vairākās privātkolekcijās Medumos. Ir iespēja iejusties karotāju lomās cīņu vietās, sajūtot to laiku atmosfēru un apstākļu sūrumu.

 

Nākošais objekts ir Sventes muiža, kur apskatāma Latvijā lielākā militārās tehnikas kolekcija – tanki un cita kaujas tehnika. Un noslēgumā – kāpiens ierakumu apjoztajā Sudmaļu pilskalnā, un pusdienas lauka apstākļos, baudot sātīgu karavīru ēdienu.

 

Maršruta cena - 10-15 EUR (atkarībā no cilvēku skaita).

Maršruta aptuvenais ilgums – 4 - 5 stundas.

 

Fotogalerija

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti