Festivāls „Muzykys Skrytuļs” pulcēja ap 5000 apmeklētāju 0

Otrdiena, 05 jūl 2016, 10:16 Versija drukāšanai

Festivāls „Muzykys Skrytuļs” pulcēja ap 5000 apmeklētāju
Daugavpils novada Līksnā no 1. līdz 3. jūlijam jau sesto reizi norisinājās lielākais jaunās latgaliešu mūzikas festivāls „Muzykys Skrytuļs”, pulcinot mūziķus, kuri dažādos žanros rada dziesmas latgaliski. Jaunās mūzikas festivāla „Muzykys Skrytuļs‟ rīkošana tika aizsākta 2005.gadā ar mērķi popularizēt latgalisko identitāti un sekmēt jaunu dziesmu radīšanu latgaliski. Festivāla moto ir „Kruot var na tikai naudu‟, tāpēc festivāla koncerti visiem apmeklētājiem bija par brīvu.


Festivālā piektdienā, kad godā tiks celtas latgaliešu darba tradīcijas, norisinājās Etnomūzikas koncerts, kurā piedalījās Līksnas pagasta KN VPDK “Daugaveņa”, folkloras kopa “Dyrbyni”, Etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis”, Ivars Štubis no Austrālijas, LgSC folkloras kopa "Ceidari", deju kolektīvs un kapela “Dziga”. Koncerta noslēgumā, pirmo reizi festivāla vēsturē, notika lielā latgaliešu sadziedāšanās kopā ar folkloras kopu “Ceidari”. Kā pastāstīja Līksnas pagasta kultūras nama direktore Sanita Pinupe, sadziedāšanās festivālā bija pavisam kas jauns un pārsteidzošs, jo vienkopus dziedāja vairāki simti festivāla pirmās dienas koncerta apmeklētāji. Vakara gaitā klātesošie tika aicināti uz dančiem ar grupu “Rikši”, folkloras kopu “Dyrbyni” un kapelu “Dziga”. Savukārt pusnaktī uz lielās skatuves muzicēja grupa “Straume”.

 

Festivāla otrajā dienā, kas norisinājās sestdien, Latgales skaistās dabas dienā, notika divi koncerti. Dienas koncertā uzstājās VIA “Nagaidama prīca”, Ivars Štubis, vokālā studija Stage On, Daiņs Adijāns, grupa “Poezijos medžiotojai” no Lietuvas, Laura Bicāne, Džeina Gavare ar grupu un Vinsents Kūkojs. Savukārt nakts koncertā uz lielās skatuves spēlēja: Projekts “Jezups i muosys”, Projekts “Brigita&co”, “Piparmētras”, Unknown Artist, 3 Ņutona lykums, Trikmins, Voiceks Voiska, METRS un Gandreiž 10nīkā.

 

Festivāls ir platforma tieši jaunajiem mūziķiem un grupām, kas iespējams pēc vairākiem gadiem kļūs atpazīstamāki. Līksnas pagasta kultūras nama direktore Sanita Pinupe: “Mēs ļoti priecājamies, ka tieši šogad, sestajā “Muzykys Skrytulī”, piedalās visas jaunās grupas. Tāds arī ir šī festivāla mērķis. Es priecājos un esmu pārliecināta, ka grupas, kuras mēs redzējām šajās trīs dienās, pēc pāris gadiem jau laidīs klajā savus pirmos albumus. Festivāls viņiem ir pirmā lielā skatuve, uz kuras viņi varbūt ir tikai pirmo reizi, bet tas noteikti ir pamats attīstībai. Cerams, ka festivālā piedalīsies arvien jaunas un jaunas grupas. Vislielāko paldies vēlos teikt šī festivāla idejas autoriem un dibinātājiem – Annai Briškai, Jurim Viļumam un Guntai Mežulei, kas kopā sanāca un izdomāja, ka tieši Līksnā šis festivāls ir jārīko. Jo Līksnā ir atmosfēra, daba, zaļais gaiss, latgaliešu viesmīlība… Lielu paldies saku arī visai lielajai Līksnas pagasta komandai. Bez šiem čaklajiem darba rūķiem tu viens neesi nekas. Šogad mums ir jauninājums – tapt festivālam tādam, kāds tas ir šogad, mums palīdzēja - koncerta koncepcijas režisors Māris Korsietis, mākslinieks Egils Viļumovs un viņu draugi.”

 

Papildus koncertiem, festivāla laikā notika plenērs “Muokslys Skrytuļs”, bija apskatāma mākslinieku darbu izstāde, darbojās amatnieku tirdziņš un bērnu pilsētiņa, kā arī pēc koncertiem ikviens varēja izdejoties latgaliešu mūzikas diskotēkā, ko piedāvāja DJ Gatis un DJ Wii.

 

Svētdien, festivāla noslēgumā, Līksnas Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā izskanēja garīgās mūzikas koncerts, kurā garīgās dziesmas izdziedāja Laura Bicāne, Līksnas pagasta KN sieviešu vokālais ansamblis “Elēģija”, Jūlija Peceviča, Līksnas Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcas draudzes bērnu un jauniešu koris, Līvānu novada Kultūras Centra jauktais koris “Rubus” un Višķu vīru koris “Mōls”. Šajā koncertā notika arī pirmatskaņojums Līksnā dzīvojošo grāfu Plāteru priekšteča Broel – Plater Maria 1874. gadā sarakstītajai dziesmai “Vieni o bella: serenata”, ko izpildīja Jūlija Peceviča.

 

Festivālu tradicionāli rīkoja Līksnas pagasta pārvalde sadarbībā ar Daugavpils novada domi. Festivāls “Muzykys Skrytuļs” atkal ieripos Līksnā 2018. gada vasarā un tiks rīkots Latvijas simtgades pasākumu ietvaros.

 

Līksnas pagasta pārvaldes vadītāja Biruta Ozoliņa: “Tiešām ir prieks, ir gandarījums, ka šo pasākumu gaida no tuvām un tālām malām un tie ir ne tikai Latvijas iedzīvotāji. Skatāmies un vērojām sociālajos tīklos, ka arvien ļoti daudzi cilvēki interesējās un turpina interesēties par mūsu festivālu. Gandarījumu sniedz tas, ka atbrauc daudz ciemiņi, līdz ar ko mēs kļūstam atpazīstami Latgalē, Latvijā un ārpus tās robežām. Protams, ir ieguldīts liels darbs, taču tas atmaksājas. Tā ir bauda, ka varam sniegt prieku cilvēkiem! Tā kā pieteikumu skaits no grupām, kas vēlējās uzstāties, bija gana liels, šogad mēs izlēmām par labu divām skatuvēm. Tas nozīmē, ka mēs paplašināmies. Izlēmām, ka tas būs ērtāk arī skatītājiem. Jo tos izpildītājus, kas uzstājās uz lielās skatuves, varēja noklausīties vēlāk arī uz mazās. Gribu teikt, ka šis festivāls ir tāds vienīgais pasaulē un notiek tieši Līksnā. Ar to esam unikāli un neatkārtojami.” Biruta Ozoliņa cer, ka nākamo gadu festivāli notiks jau pagasta atjaunotajā kultūras namā, kura projektā ir paredzēta arī ierakstu studijas izveide.

 

Paldies festivāla atbalstītājiem un partneriem: Daugavpils novada dome, Latgales Reģiona attīstības aģentūra, Valsts kultūrkapitāla fonds, AS Latvijas valsts meži, SIA Meliors Krauja, SIA Latgales alus, SIA Priede L, SIA Dona, SIA Storent, SIA Spero SK, SIA Rubiki, SIA Eko Latgale, SIA Antaris, SIA Latgales bekons, SIA Paula 3, SIA Kļavas V, ZS Ainava, ZS Mantinieki, ZS Spēkoņa, ZS Zālītes, ZS Ziediņi, ZS Pļaviņas, ZS Ceļtekas, ZS Ezermala 1, ZS Pakalni, Park hotel Latgola, Tirdzniecības parks SOLO, klubs Artilērijas pagrabi, AJV grupa, laikraksts Latgales laiks, portāls Lakuga, draugiem.lv, rokdarbniece Regīna Rokjāne.

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti