Novada muzeju durvis vēra vairāki simti apmeklētāju 0

Trešdiena, 25 maijā 2016, 08:30 Versija drukāšanai

Novada muzeju durvis vēra vairāki simti apmeklētāju
21.maija vakarā Daugavpils novada muzejos ar moto “Kad durvis paveras…” tika aizvadīta Starptautiskā akcija “Muzeju nakts”. Novada muzeji aicināja apmeklētājus iepazīt esošās ekspozīcijas un piedalīties dažādās interesantās aktivitātēs.


Naujenes Novadpētniecības muzejs un Skrindu dzimtas muzejs šogad atzīmē 20 gadu jubileju – abi muzeji tika atklāti 1996.gadā, kopš tā laika sevi pierādot kā interesantus un tūristus piesaistošus objektus.

 

Skrindu dzimtas muzejā bija iespējams vērot vabolieša Vara Vilcāna darbošanos ar koku, griežot un izgrebjot dažādas koka mantas un sadzīviskus priekšmetus, kā arī jau esošās un topošās saimnieces varēja iepazīties ar Daces Teivānes aušanas mākslu. Plkst.16.00 Skrindu dzimtas muzeja korektīvs aicināja savus apmeklētājus uz saviesīgo daļu, jo šogad līdz ar Muzeju nakts pasākumu, muzejs svinēja arī savu 20.dzimšanas dienu. Muzeja direktore Anna Lazdāne un muzeja vecākā speciāliste Ilze Ozoliņa iejutās grāfu Plāteru – Zībergu radinieču lomā un ar teatralizētu uzvedumu par muižas dzīvi Vabolē uzbūra ainu par to, kas notika 19.gadsimta Vabolē un, izejot cauri nākotnes durvīm, ielūkojās arī 21.gadsimta Vaboles pagastā un muzeja dzīvē. Vakarā gaitā muzeja apmeklētājiem bija iespēja vērot tērpu mākslinieču Rasmas Ivbules un Irēnas Voitānes darinātos 19.gs. dāmu tērpus. Modeļu lomā iejutās Anna Lazdāne, Ilze Ozoliņa, Ināra Meijere, Everita Žuka, Līga Magone, Ieva Kursīte, Zita Kizilova, Ingrīda Litiņa, Sandra Mihailova, Anita Vaivode. Dāmām bija iespēja iejusties 19.gadsimta sievietes ampluā un iziet pastaigā pa vēsturisko Vaboles parku. Līdz plkst. 01.00 katram apmeklētājam bija iespēja caur izstādēm un ekspozīciju iepazīties ar Latgales kultūras vēsturi un tuvāk skatīt brāļu Skrindu devumu Latgales kultūrvēstures attīstībā , ieskatīties video dokumentālo filmu sērijās, cept uz ugunskura maizītes un baudīt brīvā dabā vārītu zāļu tēju.

 

Skrindu dzimtas muzeja pasākums notika ar Daugavpils novada Kultūras pārvaldes atbalstu, sirsnīgs paldies par sadarbošanos Vaboles vidusskolas direktorei Elitai Skrupskai, Vaboles pagasta pārvaldei, vad. Aina Pabērza, tērpu māksliniecēm Rasmai Ivbulei un Irēnai Voitānei, Daugavpils novada kultūras mantojuma daļas vadītājai Brigitai Madelānei, operatoram Guntim Kaminskim un Lilijai Pudānei.

 

Tikmēr Naujenes Novadpētniecības muzeja speciālistu pavadībā varēja aplūkot gan patstāvīgās, gan jaunās ekspozīcijas, kā arī nofotografēties īpašajā fotostūrītī. Pie muzeja darbojās vides objektu darbnīca, interesenti varēja doties ekskursijā pa Juzefovas parku, kur ekspertes Jolantas Bāras pavadībā varēja iepazīt un aplūkot retos un ārstnieciskos augus. Vakara gaitā varēja aplūkot renovēto Slutišķu vecticībnieku māju – te noritēja māla darbnīca bērniem un zāļu tējas degustācija. Naujenes muzeja direktore Evita Kusiņa – Koļesņika sola, ka jubilejas gadā apmeklētāji tiks iepriecināti ar vairākām bezmaksas muzeja apskates akcijām.

 

Akcentējot Muzeju nakts tematiku, Raiņa mājas Berķenelē pasākuma moto bija Raiņa dzejas vārsmas: “Pats cīnies, palīdz, domā, spried un sver, Pats esi kungs, pats laimei durvis ver.”

 

Aktivitātes notika visā Raiņa mājas Berķenele teritorijā: mājā, klētī, dārzā, pasākuma iecerēm tiks izmantotas arī 2015.gadā Ivo Folkmaņa veidotās dekorācijas uzvedumam “Atmiņās iegāju te..”

 

Raiņa mājā tika atklāta Sintijas Kampānes izstāde “Mašīnas”. Šī izstāde ir kā atgādinājums, ka Berķeneles pusmuiža arī pēc Pliekšānu ģimenes pārcelšanās bija apdzīvota ēka. Tāpat kā visas Latvijas, arī Berķeneles pusmuižas vēsturē bija Padomju Savienības periods, kad vadošais saimniekošanas veids bija kolhozi. Kolhozi bieži asociējas ar lielu lauksaimniecības tehniku: traktoriem, kombainiem utt.- ar lietām, kuras ir gleznojusi Sintija Kampāne savā izstādē “Mašīnas".

 

Visa vakara garumā Berķeneles dārzā notika jautrās stafetes, kuras vadīja jaunieši no Kalkūnes pagasta, kalēja prasmes demonstrēja H.Kokins. Raiņa mājā mazie Muzeja nakts apmeklētāji darināja atslēgu piekariņus amatnieces Elitas Poļakovas vadībā, savukārt klētī bērnu un jauniešu teātra studija “Berķeneles kamolītis” rādīja kā izgatavot spēļu plostiņus un prezentēja svaru izstādi.

 

Brīnišķīgu koncertu sniedza Latgales priekšpilsētas mūzikas skolas koklētāju ansamblis "Liepa" (Rīga) un dziedošā aktrise Karīna Lučiņina.

 

Pasākuma kulminācijā skatītāji varēja noskatīties Medumu pamatskolas Marionešu teātra uzvedumu “Eirovīzija”.

 

Savas durvis, kas ikdienā ir slēgtas iedzīvotājiem, vēra vaļā arī Kalkūnes muiža, kurā bija aplūkojama Špoģu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde.

 

Kopumā Muzeju naktī paviesojās teju 1000 apmeklētāju. Uz tikšanos Muzeju naktīs 2017!

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti