Konkursā “Naujene 2016” triumfē audzēkņi no četrām valstīm 0

Trešdiena, 20 apr 2016, 07:58 Versija drukāšanai

Konkursā “Naujene 2016” triumfē audzēkņi no četrām valstīm
Nedēļas garumā Daugavpils novada Kultūras centrā norisinājās viens no nozīmīgākajiem mūzikas pasākumiem novadā – XIV Starptautiskais akordeonistu – solistu konkurss “Naujene 2016”. Konkursu organizēja Naujenes Mūzikas un mākslas skola sadarbībā ar Daugavpils novada Kultūras pārvaldi.


Konkurss ik gadu turpina paplašināt gan muzikālās, gan ģeogrāfiskās robežas - šogad konkurss pulcēja 250 dalībniekus no 89 izglītības iestādēm. Ar muzikāliem skaņdarbiem priecēja akordeonisti no Latvijas un tuvākajām kaimiņvalstīm, gan tālāki viesi no Polijas, Šveices, Serbijas, Bosnijas un Hercogovinas. Dalībnieku skaits šogad bija rekordliels – jaunie muzikanti tika vērtēti mūzikas skolu, vidusskolu, mūzikas augstskolu un vieglās mūzikas - variete kategorijā.

 

12.aprīlī konkurss tika oficiāli atklāts - Naujenes Mūzikas un mākslas skolas direktors Spodris Kačāns iepazīstināja klātesošos ar žūrijas locekļiem. Veiksmi un panākumus konkursantiem vēlēja Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektore Vanda Kezika un Kultūras pārvaldes vadītāja Ināra Mukāne.

 

Grand Prix mūzikas skolu 1. – 4. klašu grupā saņēma Mažeikas Mūzikas skolas 2. klases audzēkne Austeja Nociute, savukārt 5.-7. klašu grupā - Sanktpēterburgas bērnu mākslas skolas Nr. 4 - 7. klases audzēknis Maksims Kleimenovs.

 

Jāatzīmē, ka konkursā sekmīgi uzstājās arī Daugavpils novada mūzikas skolu audzēkņi. Visaugstāko punktu skaitu un diplomu par pirmo vietu saņēma Naujenes Mūzikas un mākslas skolas audzēkne Diāna Siņeviča skolotājas Tatjanas Jukumas vadībā.

 

Mūzikas vidusskolu audzēkņi un vieglās mūzikas kategorijas dalībnieki uzstājās divas dienas. Sīvajā sacensībā laurus plūca Tallat – Kelpšos Viļņas konservatorijas 4. kursa students Kaušius Gytis; savukārt šī gada jauninājumā – Vieglās mūzikas kategorijā Grand Prix aizceļoja uz Šveici pie Yves Moulin akordeona akadēmijas studentes Elsas Gourdy.

 

Kaušius Gytis ar mūziku nodarbojas vienpadsmit gadus – sākotnēji vēlējies kļūt par dziedātāju, tomēr pirmā mūzikas skolotāja ievirzījusi akordeonspēles pasaulē, ko ne mirkli nav nožēlojis.

 

Konkurss noslēdzās ar Mūzikas akadēmiju studentu priekšnesumiem. Grand Prix ieguva jaunais un perspektīvais Mihails Volčkovs no Baltkrievijas Valsts Mūzikas akadēmijas 1.kursa. Jābilst, ka Mihails ir arī konkursa “Naujene 2014” laureāts mūzikas vidusskolu kategorijā.

 

“Ar akordeonu es varu izpildīt gan seno laikmetu, gan mūsdienu skaņdarbus, nezaudējot saturu. Tas ir ļoti funkcionāls, tembrāls un portatīvs instruments –es to visur varu paņemt līdzi,” tā par akordeonu saka laureāts.

 

Konkursa ilggadējā žūrijas locekle, asociētā profesore Danijela Rakič no Serbijas atzīst, ka konkursa “Naujene” organizatoriskais līmenis un dalībnieku kopējā meistarību ar katru gadu pieaug. “Šis konkurss jau līdzinās pilnvērtīgam starptautiska līmeņa konkursam. Sacensība kļuvusi ļoti nopietna. Es ceru, ka Spodris Kačāns turpinās iet pareizajā virzienā, konkursu padarot ne tikai nozīmīgu reģionālā, bet arī vispasaules līmenī – ceru, ka jau nākamgad piedalīsies arī dalībnieki no ASV, Austrālijas un citām Eiropas valstīm,” vēl D.Rakič.

 

Konkursa ietvaros notika arī viesmākslinieku koncerti - skatītājiem par prieku koncertus sniedza starptautisku konkursu laureāts Ļevs Lavrovs no Maskavas, žūrijas loceklis Īvs Mulēns no Šveices un Viļņas akordeonistu orķestris Consona.

 

Konkursa noslēgumā Naujenes Mūzikas un mākslas skolas direktors Spodris Kačāns pateicās visiem konkursa dalībniekiem, pedagogiem un žūrijas locekļiem, kā arī Daugavpils novada domei par finansiālo atbalstu. Savukārt Spordim Kačānam izteikta atzinība par augsto konkursa organizētības līmeni un vēlējums tikties jau nākamgad, kārtējā akordeona mūzikas pavasarī.

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti