Dakteris no Šrilankas operē Latgalē un gandrīz perfekti runā latviski 0

Piektdiena, 01 apr 2016, 09:25 Versija drukāšanai

Dakteris no Šrilankas operē Latgalē un gandrīz perfekti runā latviski
Rēzeknes slimnīcas neiroķirurgs, šrilankietis Kavšanta Malinka Rambadagalla jau drīzumā paralēli vietējo pacientu aprūpei Rēzeknes slimnīcā cer attīstīt medicīnas tūrismu un piesaistīt pacientus no citām valstīm. Raidījums "Pi myusim Latgolā" viesojās Rēzeknes slimnīcā, lai iepazītu ārstu un noskaidrotu, cik viegli iemācīties latviešu valodu, kā arī, ko Kavšanta Malinka Rambadagalla saka par Latvijas ļaudīm un Latgali.


"Kāpēc es iesaku veselības tūrismu, tāpēc lai dabūtu līdzsvaru," stāsta Rambadagalla. "Ja mēs nevaram dabūt naudu priekš vietējiem cilvēkiem. Pensionāriem ir ļoti grūti. Es nevarētu samaksāt par dažādām operācijām, kuras mēs veicam, teikšu godīgi. Ja mēs atvērsim šādu iespēju, tad mēs varam attīstīt slimnīcu, bet tas viss ir administrācijas rokās."

 

Ārsts atzīst, ka Rēzeknes slimnīcai ir perspektīvas medicīnas tūrisma jomā, jo te – slimnīcā ir pieejams moderns aprīkojums, mūsdienīgas operāciju zāles.

 

"Latgalē cilvēki ir laipnāki, un cilvēkiem svarīgākais ir, vai viņi var dabūt kvalitātē labu medicīnu par neastronomiskām cenām, un mēs to saprotam," atzīst ārsts. "Kad es biju Īrijā, priekš viņiem cenas ir adekvātas, bet ne visiem. Ir cilvēki, kuriem nav tik lielas naudas. Bet mēs šeit tādas operācijas taisām piecas reizes lētāk. Skaista vieta, nu, kāpēc cilvēki nebrauc uz šejieni?"

 

Šrilankietis Rambadagalla Latvijā dzīvo jau 14 gadus, divus gadus rezidentūrā pavadījis Īrijā, kur sākotnēji gribējis arī strādāt. Tomēr, dzīvē viss pavērsies par labu Latvijai. Ārstam te ir dzīvesbiedre – skaista latgaliete – un meita.

 

Izrādās, ka sākotnēji Rambadagalla nemaz nav vēlējies studēt medicīnu. Viņš vēlējies kļūt par juristu. Tēvs gribējis, lai viņš kļūtu par inženieri, bet māte esot vēlējusies, lai viens no bērniem kļūtu par ārstu. Cienot vecāku, īpaši mātes viedokli, Rambadagalla izvēlējies studēt medicīnu, ko apguvis Latvijā. Kā izrādās, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm arī studiju cenas te, Latvijā, bijušas vispievilcīgākās.

 

"Mums ir fantastiski lektori un profesori, kas māca to," atzīst neiroķirurgs. "Un kāpēc neaizmantot to iespēju, lai arī pats attīstītu ekonomiku šajā valstī. Man bija fantastiski pasniedzēji universitātē – Aija Svarinska. Viņa mūs dresēja pirmajā gadā. Un kāda gada laikā mēs iemācījāmies valodu vismaz sarunvalodas līmenī, lai varam parunāt ar vietējiem."

 

Lai arī latviešu valodu ārsts apguvis gada laikā, tomēr viņš atzīst, ka ar tik daudziem locījumiem un deklinācijām – tā ir sarežģīta valoda. Tāpat neiroķirurgs norāda, ka latviešu valoda ir otrā senākā no indoeiropiešu valodām, kas attīstījusies no sanskrita. Rambadagalla smej, ka iemācījies dažas frāzes latgaliski – "lobs vokors", "loba dīna" un "es ļūti, ļūti gribātu iz sātu". Vēl viņš piebilst, ka zina dziesmu "Skaiduo volūda" ar Annas Rancānes tekstu, kas viņam pašam ļoti patīk.

 

"Godīgi sakot, man bija pārsteigums, kad es sāku strādāt šeit Rēzeknē un bija daudz krievu valodā runājošu cilvēku. Bet viņi arī atzīst, ka tā valoda dažreiz viņiem nav tik stipra. Un es uzskatu, ka tā valoda viņiem nemaz nav bijusi vajadzīga. Visi runā krieviski, iet uz veikalu viņiem vispār nav nekādu problēmu. Tad viņiem tā vajadzība ir mazāka. Otra lieta, ir mazs kontingents, kuriem ir ilūzija, ka viņi vēl dzīvo savā pasaulē un negrib parādīt cieņu pret valsti," savā pieredzē dalās ārsts.

 

"Latgalē cilvēki ir laipnāki, un cilvēkiem svarīgākais ir, vai viņi var dabūt kvalitātē labu medicīnu par neastronomiskām cenām, un mēs to saprotam," atzīst ārsts.

 

Rambadagalla atklāja, ka Rēzeknē ticis uzņemts labi, te viņš jūtas esam tuvāk dabai un viņam patīk tā miera sajūta, kas ir visapkārt. Neiroķirurgam patīk, ka cilvēki pazīst viens otru un ar pacientu strādāt izdodas ne tikai kā ar klientu. Tāpat vienmēr ir patīkama gandarījuma sajūta, kad ārsts kādam ir palīdzējis.

 

Viens no Rēzeknes slimnīcā satiktajiem neiroķirurga pacientiem tik tiešām atzinīgi novērtē ārsta darbu: "Labs dakteris, smaidīgs vienmēr. Gudrs dakteris, vienmēr ar jokiem pajoko. Ir patīkami. Pie daktera Malinkas šoreiz ārstējos otro reizi. Iepriekš viņš pieņēma poliklīnikā. Es esmu ļoti apmierināts ar ārstu, ka tik ātri iemācās gandrīz perfekti runāt latviski. Iet, pajoko un parunā – ļoti patīkama saskarsme ar tādu ārstu."

 

Fragments no sarunas ar šrilankieti, Rēzeknes slimnīcas neiroķirurgu Rambadagallu.

 

0
Autors:rutks.lv
Foto:rutks.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti