Populārākie novadā dzimušo vārdi 2015.gadā - Sofija un Aleksandrs 0

Otrdiena, 12 jan 2016, 09:34 Versija drukāšanai

Populārākie novadā dzimušo vārdi 2015.gadā - Sofija un Aleksandrs
2015.gadā Daugavpils novada Dzimtsarakstu nodaļā sastādīti 1262 civilstāvokļa aktu reģistri. Reģistrēti 178 bērniņi - 106 zēni un 72 meitenes. Šogad reģistrēts viens dvīņu pāris - Dubnas pagastā dzīvojošu ģimeni kuplināja dvīņu puikas Lauris un Noris. 56 māmiņām piedzimuši pirmie bērni, 68 - otrie, 31 - trešie, 13 - ceturtie, piektie un vairāk bērniņi piedzimuši 10 ģimenēs.


Populārāko meiteņu vārdu vidū - Sofija, Anastasija, Milana, Karolīna, Valērija, reti vārdi – Alesandra, Akilina, Bažena, Enija, Estēlija, Gabriela, Katalina, Lika, Līva, Rada. Populārākie zēnu vārdi - Aleksandrs, Maksims, Timurs, Daniels, Deniss, reti vārdi – Arsens, Damians, Damirs, Ignats, Lūkass, Noris, Ratibors, Svetozars, divkāršs vārds - Jānis Daniels.

 

2015.gadā Daugavpils novada dome noteikusi bērnu piedzimšanas pabalstu vecākiem EUR 75 apmērā. Pabalsti izmaksāti 167 novada ģimenēm. No 2016. gada piedzimšanas pabalsts apmērs palielināts līdz EUR 100.

 

2015.gadā reģistrētas 362 laulības, 2014.gadā - 335 laulības. 28 pāri laulājās novada Romas katoļu baznīcās, no tiem 9 - Elernes draudzē , 6 - Līksnas draudzē, 6 - Višķu draudzē, 4 – Demenes draudzē un 3 – Medumu draudzē.

 

2015.gadā reģistrētas 13 laulības ārpus pašvaldības noteiktām vietām: 6 - Silenes atpūtas parkā, 5 - viesu mājā „Sventes muiža”, viena laulība – motelī „Garden” Višķu pagastā un viena - viesu mājā “Saulesstari” Medumu pagastā. Pirmo reizi laulībā stājušies 285 vīrieši un 285 sievietes.

 

Laulības nodaļā noslēguši 35 ārzemju pilsoņi, tostarp Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas, Lielbritānijas, Vācijas, Ukrainas, Polijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Spānijas un Moldovas pilsoņi.

 

Arī šogad, tāpat kā pērn, pieprasītākā laulību reģistrācijas vieta ir bijusi Červonkas pils, kurā noslēgtas 158 laulības. Raiņa mājā Berķenelē šogad reģistrētas 4 laulības, Naujenes laulību zālē - 53, savukārt nodaļas telpās – 106. 2014. gadā Červonkas pilī tika reģistrētas laulības, izmantojot akustisko sistēmu, kas lieti noder arī izbraukuma laulībās. Šāda pārnēsājamā akustiskā sistēma tika izmantota šogad arī Naujenes laulību zālē. Jāatzīmē, ka 2015. gadā novadīta viena zelta kāzu un viena sudraba kāzu jubilejas ceremonija.

 

Tāpat 2015.gadā reģistrētas 717 miršanas, kas ir par 5 vairāk nekā 2014.gadā.

 

2015. gada maijā novada kultūras centrā otro reizi tika organizēts pasākums „Savij ap mani gadus”. Pasākumā piedalījās ģimeņu pāri no visa novada, kuri pagājušajā gadā svinēja savu kāzu jubilejas. Visvecākais pāris bija laulībā nodzīvojis 58 gadus. Dalībniekus priecēja koncerts, līgavu kleitu demonstrācija, balles dejas un foto par piemiņu. Dalībnieki bija gandarīti par viņiem pievērsto uzmanību un dāvātajiem svētkiem.

 

Arī šogad šī tradīcija tiks turpināta. Ģimeņu svētki notiks 6. maijā. Gaidīsim svētkos! Vairāk informācijas var uzzināt pagastu pārvaldēs un novada dzimtsarakstu nodaļā pa tālruņiem: 65476743, 65476744, 26302417.

 

Daugavpils novada domes Dzimtsarakstu nodaļa piedalījās konkursa „Kāzas 2014” organizēšanā, gan veicot balsu skaitīšanu, gan vērtējot konkursantus, gan gādājot apsveikumu novada konkursantiem. No novada konkursā piedalījās 8 pāri, no kuriem divi iekļuva pirmajā pieciniekā. Diāna un Jurijs Smarguni ieguva 4. vietu, savukārt Svetlana un Vitālijs Stankeviči ierindojās piektie. Jaunos pārus konkursa noslēguma pasākumā sveica Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Valija Jurķāne un sponsori.

 

Š.g. 6. augustā, valsts sekretāru sanāksmē izsludināti „Grozījumi Civillikumā”, „Grozījumi Notariāta likumā”, „Grozījumi Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā”, kas nosaka zvērinātu notāru pilnvaras veikt laulības reģistrāciju.

 

Izstrādātais regulējums paredz, ka arī zvērināti notāri būs tiesīgi reģistrēt laulību, tai skaitā paši veiks ierakstus civilstāvokļa aktu reģistrācijas sistēmā, nevis sūtīs ziņas dzimtsarakstu nodaļai. Tādējādi tiek paplašinātas izvēles iespējas personām, kuras vēlas noslēgt laulību, piedāvājot alternatīvu veidu, kādā personas var sakārtot savstarpējās attiecības. Regulējumā piedāvātā iespēja laulāties pie zvērināta notāra saistāma ar iespēju konfidenciālā procesā nodrošināt privātās dzīves neaizskaramību un iegūt paplašinātu juridisku konsultāciju par normatīvo regulējumu, kas attiecas uz laulāto personiskajām un mantiskajām attiecībām. Provizoriski laulības pie notāra izmaksās 75-100 eiro.

 

Otrkārt, likumprojekts paredz atteikties no divu liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas procesā gan pie notāra, gan dzimtsarakstu nodaļā. Minētais grozījums izstrādāts, ņemot vērā, ka mūsdienās šādai prasībai pēc divu pilngadīgu liecinieku obligātas klātbūtnes vairs nav juridiska pienesuma, tas ir vēsturisku tradīciju jautājums. Liecinieku aicināšana tiek atstāta to personu ziņā, kuras vēlas izmantot šo simbolisko iespēju un noslēgt laulību liecinieku klātbūtnē, regulējumā paredzot personām tiesību pieaicināt ne vairāk kā divus lieciniekus.

 

Vēl viens būtisks grozījums, kas saistīts ar uzvārda maiņu pēc laulībām. Bieži jaunais pāris uzreiz pēc laulībām devās kāzu ceļojumā un vēlāk uzvārdu mainīja “Vārda, uzvārda un tautības maiņas likuma” kārtībā, kas paildzināja un sadārdzināja šo procesu. Grozījumos paredzēta iespēja 1 mēneša laikā pēc laulībām mainīt uzvārdu papildinājumu veidā, kas noteikti apmierinās jaunlaulātos.

 

Likumprojekts „Grozījumi Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā” paredz arī citus grozījumus, lai pilnveidotu civilstāvokļa aktu reģistrācijas regulējumu un novērstu likuma neatbilstības faktiskajai situācijai.

 

Grozījumi vēl jāskata Ministru kabinetā un stāsies spēkā ar 2017.gada 1.septembri. Ar likumprojektiem var iepazīties Ministru kabineta mājas lapā.

 

Dzimtsarakstu nodaļa pauž cerību, ka Daugavpils novadā dzims daudz bērnu, veidosies stipras ģimenes, bet sirmgalvji dzīvos ilgu un skaistu mūžu.

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti