Raiņa mājā Berķenelē atklāj bērnistabu 0

Piektdiena, 11 dec 2015, 14:27 Versija drukāšanai

Raiņa mājā Berķenelē atklāj bērnistabu
9. decembrī Daugavpils novadā Raiņa mājā Berķenelē notika jaunas ekspozīcijas „Bērnistaba” atklāšanas pasākums „Vienīgā aina. Atminējums.”, tādējādi noslēdzot Raiņa 150 jubilejas gada aktivitātes Berķenelē. Šajā dienā Berķenelē viesojās Valmieras drāmas teātris ar izrādi “Bērns vārdā Rainis”.


Aktieri Inese Ramute un Mārtiņš Meiers parādīja, kā spēlējās un ko juta Rainis, kad vēl bija mazais Jānis Pliekšāns. Pirms ekspozīcijas atklāšanas Berķeneles viesi bija iesaistīti improvizētā priekšnesumā, kuru vadīja aktieris Ivars Brakovskis un Bērnu un jauniešu teātra studija „Berķeneles kamolītis”.

 

Sadarbībā ar mākslinieci Kristiānu Dimiteri ir izveidota jauna ekspozīcija, kur interaktīvā veidā var iepazīt Raiņa bērnības laika dzīves vidi un zināšanu apgūšanas procesu. Jaunajā ekspozīcijā ir savienoti senatnes un mūsdienu elementi, taču nav aizmirsts vēsturiskais fons. Analizējot Raiņa vēstules, dienasgrāmatas, laikabiedru atmiņas, Kristiāna Dimitere uzbūrusi mazā Jāņa jeb Žaniņa fantāziju pasauli, ko vislabāk simbolizē Bērnistabas griesti – tajos redzams zils debesjums.

 

Tāpat jaunajā ekspozīcijā sastopami antīkās kultūras elementi: Romas gravīras attēls, Perikla bistes fotogrāfija, gleznas reprodukciju, kurā attēlots Aleksandrs Lielais, simbolizējot Raiņa interesi par antīko kultūru jau kopš pašas bērnības. Mūsdienu auditorijai viens no saistošākajiem priekšmetiem ir senlaicīgais sekretārs, kurā iemontēts dators. Tajā ievietotas animācijas filmas ar Raiņa dzeju, kuras veidojuši Daugavpils novada skolas vecuma bērni. Ekspozīcijas galvenais mērķis ir uzrunāt Raiņa mājas Berķenelē galveno auditoriju – bērnus un jauniešus ar saistošu, mūsdienu kultūrvidei atbilstošu kultūras produktu.

 

Pasākums “Vienīgā aina. Atminējums” ir ceturtā, noslēdzošā aktivitāte pasākumu ciklam “Vai atmini mani? Rainis”. Bērnistabas” ekspozīcijas izveidei Raiņa mājā Berķenelē” finansējumu ir piešķīrusi Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogramma „Latvijas valsts mežu atbalstītā Latgales kultūras programma 2015”. Pasākumu ciklu „Vai atmini mani? Rainis” projekta ietvaros atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogramma “Raiņa un Aspazijas gads” un Daugavpils novada dome.

Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti