Prezentēta grāmata "Latgales sirdspuksti" 0

Piektdiena, 06 nov 2015, 11:49 Versija drukāšanai

Prezentēta grāmata "Latgales sirdspuksti"
4.novembrī Latgales pārstāvniecībā biedrība „Balvu olūts” sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu prezentēja grāmatu „Latgales sirdspuksti”. Pasākumā piedalījās dzejnieki un mūziķi no Balvu, Viļānu, Krāslavas un Daugavpils novada. Taču tā ir tikai neliela daļa no visiem grāmatas autoriem, kuri kopumā ir 150. Savukārt apmeklētāju vidū bija Latvijas Saeimas deputāti, Latgales novadu priekšsēdētāji, Anta Rugāte un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.


Grāmata „Latgales sirdspuksti” atspoguļo visas Latgales krāšņumu un daudzveidību, atklāj Latgales patieso dabu un būtību, tās sirsnību, labestību un viesmīlību, kā arī daudznacionālo un multikonfesionālo raksturu. Latgale ir ārkārtīgi bagāta un dažāda, tā spējusi nosargāt un saglabāt latgaļu valodu, tā ir bagāta ar cilvēkiem, kuri mīl Latgali un izsaka savu mīlestību dzejā un fotogrāfijās. Neskatoties uz kulturālajām, nacionālajām un reliģiskajām atšķirībām, visi mūsu novadu iedzīvotāji lepojas ar savu skaisto Latgali un palīdz tai būt par siltām mājām mums visiem, tādēļ dzeja ir ne tikai latviešu un latgaļu, bet arī krievu un baltkrievu valodā.

 

Biedrības „Balvu olūts” valdes priekšsēdētāja Zanda Arnicāne par grāmatu izsakās šādi:

 

„„Latgales sirdspuksti” ir simbols tam, ka Latgale nav padevusies. Tā ir tik sīksta kā cilvēka vēlme dzīvot. Tā nemitīgi atgādina, ka ir vajadzīga Latvijai un nedrīkst tikt ignorēta.”

 

Zanda Arnicāne uzsvēra, ka mūsu valsts lielākā bagātība ir cilvēki, tādēļ ieguldot zinātnē un izglītībā latvija spēs sasniegt augstākās virsotnes. Tādēļ grāmatu „Latgales sirdspuksti” Zanda biedrības vārdā dāvināja LU bibliotēkai.

 

Pasākums bija plaši apmeklēts, zāle bija pilna un dažiem cilvēkiem nācās stāvēt kājās. Godu šim notikumam bija izrādījuši vairāki Saeimas deputāti, no kuriem Kubulu pagasta iedzīvotājs Jānis Trupovnieks teica uzrunu, sacīdams, ka „Latgales sirdspuksti parfrāzējot ir sirds puksti Latgalei un visai Latvijai” tādējādi norādot, ka Latvijas vērtība ir cilvēki, neatkarīgi no tā, kur viņi dzīvo. Savukārt Viļakas novadpētnieks Ivars Logins atzīmēja, ka, lūk, šī grāmata ir integrācijas politikas īstenošana gan vārdos, gan darbos. Tiesa šo frāzi Ivars Logins teica latgaļu valodā.

 

Pasākumā daudz tika teikti pateicības vārdi. Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes un Ludzas novada priekšsēdētāja Alīna Gendele, kā arī Dagdas novada priekšsēdētāja Sandra Viškure pateicās gan Latgalei, gan tās ļaudīm, tāpat sveica grāmatas autorus un redaktori Zandu Arnicāni.

 

Grāmatas „Latgales sirdspuksti” izdošu un pasākuma organizēšanu finansiāli atbalstīja Dagdas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Ciblas, Balvu, Kārsavas, Krāslavas, Krustpils un Ludzas novadu pašvaldības, un arī Rēzeknes pilsētas dome, savukārt krāšņo banketa galdu bija finansējusi SIA „Dianda” īpašniece un vadītāja Ilveta Ločmele.

0
Autors:Zanda Arnicāne / daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti