Jaunieši apguva biznesa prasmes Uzņēmējdarbības sākumskolā 1

Pirmdiena, 02 nov 2015, 14:05 Versija drukāšanai

Jaunieši apguva biznesa prasmes Uzņēmējdarbības sākumskolā
Nedēļas garumā Daugavpils novada pašvaldība īstenoja bezmaksas neformālas apmācības par uzņēmējdarbības uzsākšanu novada jauniešiem. Apmācībām pieteicās 17 jaunieši no Medumu, Skrudalienas, Ambeļu, Višķu, Naujenes, Kalkūnes, Demenes un Vecsalienas pagasta, vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Apmācībām eksperimentālā kārtā tika izvēlēts nometnes modelis –semināri tika rīkoti Medumos, ar jauniešu nakšņošanu Medumu internātpamatskolā.


Uzņēmējdarbības skola bija vērsta uz jauniešu iekšējo resursu attīstīšanu, biznesa ideju ģenerēšanu un uzņēmējdarbības intereses sekmēšanu. Apmācību laikā jaunieši devās arī ekskursijās pie septiņiem vietējiem uzņēmējiem – z/s “Sēlija”, SIA Green PIK Lat, SIA Latteps food, SIA Kļavas V, IU “Marianna”, SIA “Jums” un SIA “Antaris”.

 

Apmācības vadīja Daugavpils novada domes, Daugavpils Universitātes Karjeras un iniciatīvu atbalsta centra un biedrības „Davai” speciālisti, izaugsmes trenere Sonja Graf (Vācija) un inovāciju eksperte Vita Brakovska (Rīga).

 

“Daugavpils novada dome, domājot ilgtermiņā par jauno uzņēmēju paaudzi, šādā veidā iedod pirmo impulsu jaunieša domāšanā. Pat ja šajā brīdī jaunieši neapzinās vērtību iegūtajām zināšanām, esmu pārliecināta, ka tas viņiem dos stabilāku sajūtu brīdī, kad viņiem būs jāizlemj, ko tālāk dzīvē darīt. Protams, strādājot ar pamatskolas vecuma jauniešiem, ir jārēķinās, ka viņiem vēl ir pavisam citas domas galvā, bet, ne velti Skandināvijas valstīs jau bērnudārza vecumā māca ekonomikas pamatus un attīsta uzņēmējdarbības domāšanu. Es domāju pamatskolas vecums ir adekvāts brīdis, lai par šīm lietām sāktu runāt – tā ir investīcija nākotnei,” tā V.Brakovska.

 

V. Brakovska jauniešu iedvesmošanai uzskatāmi parādīja dažādas Latvijā tapušās biznesa idejas, kuras tika realizētas dzīvē bez lieliem finansiālajiem ieguldījumiem - koka tauriņš, kartona moduļi bērnu radošuma izpausmēm, koka apvalki viedtālruņiem, kurpju papēžu aizsargi un citas oriģinālas lietas.

 

Novada jaunieši prezentēja arī savas biznesa idejas –viņi iecerējuši izveidot sporta zāli, veterināro klīniku, dzīvnieku patversmi, bērnu aprūpes iestādi, rokdarbu veikaliņu, cepumu fabriku un putnu dārzu. “Man prieks, ka viņi ir izvēlējušies praktiskas, pragmatiskas idejas ar sociālu ievirzi, kas liecina, ka viņi domā ne tikai par savas darba vietas radīšanu, bet to, kā veidot sadzīves pakalpojumus pieejamākus sabiedrībai,” komentē V.Brakovska.

 

Naujenes pamatskolas skolnieces Alīna Lazuko, Laura Grigorjeva un Kristīne Šteinberga pastāstīja, ka izvēlējušās piedalīties apmācībās, lai nākotnē būtu vieglāk izlemt par studiju virzienu. Meitenes atzina, ka lekcijas bija noderīgas, to laikā apgūtas pamatzināšanas par uzņēmuma attīstību. “Mūsu lektori, kuri paši ir uzņēmēji, dalījās savā pieredzē par savu ideju attīstīšanu. Klausoties viņos, radās vēlme pašai kaut ko tādu izdomāt un realizēt,” tā par iespaidiem saka A.Lazuko.

 

Noslēdzoties uzņēmējdarbības sākumskolai, jaunieši tika aicināti gatavoties biznesa ideju iesniegšanai Daugavpils novada biznesa ideju konkursā „Esi uzņēmējs” 2016. gadā, kā arī jaunākiem jauniešiem – dibināt skolēnu mācību uzņēmumus. Visi jaunieši saņēma apliecinājumus par piedalīšanos apmācībās.

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (1)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
Jana Zernba 19 janvārī 2018 22:37
Cityfinances Small business loans https://www.cityfinances.lv/precizu-datu-sagatavosana-investori/

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti