Špoģu Mūzikas un mākslas skola atzīmēja 25 gadu jubileju 0

Pirmdiena, 26 okt 2015, 10:40 Versija drukāšanai

Špoģu Mūzikas un mākslas skola atzīmēja 25 gadu jubileju
Toreiz tas bija 1990.gads un 96 bērnu pasaule. Tagad 2015.gads un savu brīnumzemi glezno, ieskandina un uzbur 189 bērni. Šī mazā burvju pasaule, kas saucas Špoģu Mūzikas un mākslas skola (ŠMMS), jau nodzīvoja ceturksni no gadsimta. Tie bija, un nākotnē noteikti arī būs, īsti brīnumu pilni mirkļi. Te dzīvo mazi un lieli, skanīgie un košie, sapņotāji un darītāji.


ŠMMS savā jubilejas koncertā kopā ar audzēkņiem, pedagogiem un skolas absolventiem uzbūra nelielu brīnumu, nonesa zvaigznes no debesīm un lika tām mirdzēt divkārt spožāk. Viņi pastāstīja cik bagāta bija pagātne, krāsaina ir tagadne un gaiša ir nākotne.

 

1990.gads 1.martā tika nolemta tagadējās skolas nākotne – Daugavpils rajona izpildkomiteja pieņēma lēmumu nodibināt ŠMMS, kas līdz tam brīdim pastāvēja kā Ilūkstes Mūzikas skolas filiāle. Uzsākot pirmo patstāvīgo mācību gadu, ŠMMS ieguva jaunu māju. Ēku, kur rodas māksla, mūzika un spožas, drosmīgas personības.

 

1993.gads – laiks, kad sākās jauns attīstības posms kopā ar tagadējo skolas direktoru Andreju Repinu. Šajā laikā tika izveidota mākslas nodaļa Špoģos. Vizuāli plastiskās mākslas nodaļa piedāvā bērniem apgūt zīmēšanu, gleznošanu, kompozīciju, keramiku, vitrāžu, tekstilmākslu, klūgu pīšanu, sienu apgleznošanu. Skola labprāt atbalsta jauno pedagogu idejas, kas palīdz iet uz priekšu, būt mūsdienīgiem, moderniem un atvērt audzēkņiem jaunas iespējas izpaust savu radošumu. Atveroties jaunajam virzienam, parādījās arī jauni draugi. Jau daudzus gadus ŠMMS sadarbojas ar Krāslavas Mākslas skolu, Daugavpils dizaina un mākslas skolu “Saules skolu” kā arī Jura Soikāna Ludzas mākslas skolu. Muzikālajā jomā sadarbība izveidojās ar Naujenes Mūzikas un mākslas skolu, kā arī Štaņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolu.

 

Līdz ar skolas dibināšanu sāka darboties Kalupes pagasta filiāle, 1993.gadā tika atvērta Nīcgales filiāle, 2006.gadā mācības tika uzsāktas arī Vaboles pagastā un 2012.gadā uzsāka darbību Kalkūnes mācību punkts, kurā tiek īstenotas profesionālās ievirzes izglītības programmas - taustiņinstrumentu spēle, klavierspēle un vizuāli plastiskā māksla. Šobrīd ŠMMS tiek realizētas profesionālās ievirzes izglītības programmas – vizuāli plastiskā māksla, akordeona spēle, klavierspēle, kokles spēle, vokālās mūzikas – kora klase.

 

2014.gadā Eiropas Savienības projekta ietvaros skolas ēka tika renovēta, nosiltināta tās fasāde un nomainīts jumts, arī skolas iekštelpas ir ieguvušas jaunu veidolu.

 

Sveikt skolu svētkos svinīgajā jubilejas pasākumā ieradās Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins, kā arī Kultūras pārvaldes vadītāja Ināra Mukāne. Pēc novēlējuma attīstīties un rast bērniem mieru pēc smagām skolas gaitām, tika pasniegti Daugavpils novada domes Atzinības raksti par nozīmīgu ieguldījumu audzēkņu zināšanu pilnveidošanā, augstiem sasniegumiem valsts un starptautiskajos konkursos. Atzinības rakstus saņēma ŠMMS, kā arī tās darbinieki - Vija Petrova, Diāna Kļavinska, Valdis Grebežs, Viktors Kuhaļsķis Alla Ivbule.

 

Vēlējumus izteica arī Naujenes Mūzikas un mākslas skolas direktors Spodris Kačāns, Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas bērnu mūzikas skolas vadītāja Kristīna Rusakoviča, Daugavpils dizaina un mākslas skola “Saules skola”, kā arī ar muzikāliem sveicieniem skolu sveica tās absolventi – Renāte Kurtiša, Agate Jermaļonoka, Laura Bicāne, Vijas Petrovas klases absolventi.

 

ŠMMS izsaka pateicību par atbalstu Daugavpils novada domei, Višķu pagasta pārvaldei, kā arī SIA “Agraris” un biedrībai “Lauku studija”.

Autors:Santa Matisāne / daugavpilsnovads.lv/
Foto:E.Kusiņa - Koļesņika

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti