Ludzas Novadpētniecības muzejā atklāta izstāde “J.Stecs – fotogrāfs-dokumentālists” 0

Piektdiena, 09 okt 2015, 10:07 Versija drukāšanai

Ludzas Novadpētniecības muzejā atklāta izstāde “J.Stecs – fotogrāfs-dokumentālists”
Pēdējo gadu laikā ir izveidojušies cieši kultūras sakari starp Ludzu un Polijas pilsētu Dembicu attīstījās. Pēc sadarbības līguma parakstīšanas starp Ludzas un Dembicas pašvaldībām 2014.gadā partnerattiecības kļuvušas ciešākas. Sadarbības rezultātā Dembicas pilsētas iedzīvotājiem radās iespēja iepazīties ar divām ceļojošām izstādēm: “Noslēpumainās pasaules meklētājs A.F.Osendovskis” un “Pilsēta ar skatu uz ezeru”. Savukārt ludzānieši varēja apskatīt izstādi “Dembicas iedzīvotāju portreti”.


2015.gada 2.oktobrī Ludzas Novadpētniecības muzejā notika kārtējās Dembicas Reģionālā muzeja ceļojošās izstādes atklāšana.

 

“Dembicas pilsētas fotodokumentālā hronika Jozefa Steca fotogrāfijās” – tādu nosaukumu izstādei deva Dembicas Reģionālā muzeja direktors Jaceks Dimitrovskis. Viņš pastāstīja klātesošiem, ka J.Steca fotodokumentālajā arhīvā glabājas 8000 uzņēmumi un 147 no tiem fotogrāfa meita Helēna nodevusi muzejam. Pamatojoties uz jauniegūtajiem fotomateriāliem, tika izveidota ceļojošā fotoizstāde, kura šobrīd tiek eksponēta Ludzas muzejā.

 

Jozefs Stecs dzimis 1910 gadā Dembicā. 1926.gadā pabeidzis karaļa Vladislava Jagailo vārdā nosaukto ģimnāziju. Bijis aktīvs Polijas skautu savienības biedrs. No tā laika viņš aizrāvies ar fotogrāfēšanu. Pēc mācībām ģimnāzijā J.Stecs strādāja par feldšeri Dembicas Sarkanā Krusta nodaļā un vienlaicīgi turpināja apgūt fotomākslu. Vācu okupācijas laikā 1941.gadā, pateicoties lieliskām vācu valodas zināšanām, viņš dabūja darbu apriņķa pāvaldē.

 

1940.gadā iestājā Nacionālajos Bruņotajos Spēkos (vēlāk Armija Krajova), lai cīnītos pret vācu okupantiem. Piedalījās operācijā “Burza” (“Negaiss”) un 1944.gada kaujā pie Kalužovkas. Kauju laikā fotogrāfs iemūžināja notiekošo fotoaparāta lentā.

 

Būdams uzticīgs principam “Tauta, kas nezina savu vēsturi, ir līdzīga cilvēkam, kurš zaudējis atmiņu”, J.Stecs ar fotoaparāta palīdzību fiksēja svarīgus vēsturiskus notikumus, fotografēja valsts pasākumus un svētkus, un iemūžināja portretos Dembicas pilsētas iedzīvotājus. J.Stecs neizlaida fotoaparātu no rokām visu savu dzīvi.

 

Viņš saglabāja fotoaparātu pat vācu okupācijas laikā, kad par nelegālā fotoaparāta izmantošanu viņam draudēja ieslodzījums cietumā. 1944.gada februārī fotogrāfs iemūžināja Armijas Krajovas 54 karavīru nošaušanu Dembicas pilsētā. Vācu okupācijas vara deva pavēli nošaut ieslodzītos no Žešovas, Sendišovas, Ropčicu un Tarnovas, tādējadi atriebjoties vietējiem iedzīvotājiem par partizānu rīkotiem uzbrukumiem vācu kara vilcieniem.

 

1946.gada 10.jūlijā J.Stecs nofotografēja 3 pagrīdes Nacionālo Bruņoto Spēku karavīru publisku pakāršanu. Šis uzņēmums bija likenīgs. Fotogrāfija ar Amerikas Sarkanā Krusta delegācijas starpniecību tiek aizsūtīta uz Rietumiem, kur tika publicēta presē. Polijas Drošības dienests izmeklēšanas laikā noskaidroja fotogrāfijas autoru. J.Stecs, tolaik profesionāls fotogrāfs, tika arestēts un notiesāts uz 7 gadiem ieslodzījuma.

 

Pēc 5 gadiem viņš tika atbrīvots no ieslodzījuma veselības stāvokļa dēļ. J.Stecs atgriezās dzimtajā pilsētā un atvēra savā mājā fotodarbnīcu. No tā brīža viņš iemūžināja Sarkanā Krusta darbību, patriotiskus un baznīcas svētkus, pilsētas dzīvi un savus ceļojumus. 1959.gadā J.Stecs kļuva par Poļu fotogrāfu biedrības locekli Krakovā. 1986.gadā tika organizēta viņa fotodarbu izstāde. J.Steca fotogrāfijāas tika izmantotas vairāku grāmatu ilustrācijās un publikācijās par Dembicas pilsētas un reģiona vēsturi. J.Stecs miris 1995.gada 12.maijā, apglabāts draudzes kapos Dembicā.

 

Fotomateriāli, kuri redzami izstādē, – vēl viena iespēja mūsu novada iedzīvotājiem iepazīties ar sadraudzības pilsētas Dembicas kultūrvēsturisko mantojumu.

0
Autors:ludza.lv
Foto:ludza.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti