Uzsākta Ludzas katoļu baznīcas ērģeļu restaurācija 0

Pirmdiena, 07 sep 2015, 10:30 Versija drukāšanai

Uzsākta Ludzas katoļu baznīcas ērģeļu restaurācija
Ērģeles – sens, unikāls, viens no vecākajiem pasaules mūzikas instrumentiem, ar savu īpatnējo skanējumu un vēsturisko mantojumu. Arī Ludzas Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcu pieskandinās ērģeļu skaņas, bet tikai tad, kad ērģeļu atjaunošanas darbi būs pilnībā pabeigi.


2015.gada sākumā ērģeles Ludzas katoļu baznīca pārņēma no Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāles, kur daudzus gadus tās ar savu skanējumu priecēja rēzekniešus, bet jau kopš 2001.gada ir nespēlējamas, jo ir ļoti sliktā gan vizuālā, gan tehniskā stāvoklī. Instruments ir ļoti sens, tas tika izgatavotas Pēterpilī 1864.gadā un 1904.gadā pārvests uz Rēzekni. Ludzas ērģeles ir vēsturiski ļoti nozīmīgs instruments un tā ievērojamā vecuma dēļ, tas ir arī nozīmīgs kultūras mantojums, tāpēc Ludzas katoļu draudze nolēma tās restaurēt.

 

Darbs ir uzsākts pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda programmas, Latvijas valsts meži finansējumam un Ludzas novada pašvaldības līdzfinansējumam. Ludzas ērģeļu restaurācijas darbi ir uzsākti, taču Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijas valsts mežu atbalstītā Latgales kultūras programma 2015” atbalstītā Ludzas draudzes projektā „Ludzas Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcas ērģeļu restaurācija” paredzētās aktivitātes jau ir īstenotas. Galvenā manuāļa vējlāžu restaurācijas darbi ir pabeigti, bet tas ir tikai sākums, tikai maza daļiņa no visiem lielajiem restaurācijas darbiem. Ir jāiegulda vēl milzum daudz līdzekļu un darba, lai Ludzas Romas katoļu baznīcā atskanētu ērģeles.

 

Ludzas Romas katoļu draudze cītīgi strādā, lai piesaistītu finansējumu un saglabātu ērģeles kā kultūras vērtību nākamajām paaudzēm, tāpēc vērsās Valsts kultūras pieminekļu inspekcijā ar lūgumu Ludzas ērģelēm piešķirt Valsts kultūras pieminekļa statusu. 2.jūlijā pieminekļu uzskaites komisija pieņēma lēmumu noteikt objektam jaunatklāta objekta statusu, kā arī tika iesniegts iesniegums par mākslas pieminekļa statusa noteikšanu, tas tiks izskatīts tuvākajā laikā.

Restaurācijas darbi ir uzsākti, bet tas ir ļoti komplicēts darbs un finansiāli apjomīgs, tāpēc darbi tika sadalīti kārtās un šī projekta ietvaros tika veikti galvenā manuāļa vējlāžu restaurācijas darbi.

 

„Ērģeļu restaurācijas darbi tiks turpināti”, optimistiski noskaņots ir Ludzas Romas katoļu draudzes priesteris. Lai restaurācijas process neapstātos, katrs var ieguldīt savu artavu ērģeļu atjaunošanā un ziedot, tā kopīgiem spēkiem mēs spēsim saglabāt kultūrvēstures mantojumu un pabeigt iesākto.

Autors:ludza.lv
Foto:ludza.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti