Pirmatskaņojumu piedzīvos muzikāli poētisks koncertuzvedums “Dagdas skiču burtnīcas” 0

Ceturtdiena, 03 sep 2015, 12:00 Versija drukāšanai

Pirmatskaņojumu piedzīvos muzikāli poētisks koncertuzvedums “Dagdas skiču burtnīcas”
Svinot Raiņa 150. jubileju, Rīgas Sv. Pētera baznīcā 10. septembrī plkst. 20.00 pirmatskaņojumu piedzīvos jauns muzikāli poētisks koncertuzvedums “Dagdas skiču burtnīcas”, ko veido domubiedri dziedātāja Ieva Parša, režisors Uģis Brikmanis un muzikologs Orests Silabriedis.


Koncertuzvedumā izskanēs Raiņa dzejas lasījumi līdzās astoņu Latvijas komponistu jaundarbiem. Tos radījuši dažādu paaudžu un stipri atšķirīgu radošo rokrakstu īpašnieki - Maija Einfelde (1939), Pēteris Plakidis (1947), Mārīte Dombrovska (1977), Gundega Šmite (1977), Andris Dzenītis (1978), Oskars Herliņš (1980), Santa Bušs (1981), Jēkabs Jančevskis (1992).

 

Koncertuzvedumā piedalās dziedātāji Ieva Parša un Krišjānis Norvelis. Pie klavierēm būs viens no izcilākajiem koncertmeistariem Latvijā – JVLMA kamermūzikas profesors Aldis Liepiņš. Ar altu uzvedumā piedalīsies “Sinfonietta Rīga” un kvarteta “Quadra” mūziķis Pēteris Trasuns. Ar trompeti uzvedumu papildinās LNSO un Sinfonietta Rīga mūziķis – patlaban Latvijas labākais klasiskās mūzikas trompetists Jānis Porietis.

 

Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā plānoti septiņi koncerti:

 

10. septembrī plkst. 20.00 Rīgas Sv Pētera baznīcā (bezmaksas) PIRMATSKAŅOJUMS

11. septembrī plkst. 18.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors” (biļetes www.bilseuparadize.lv)

12. septembrī plkst 14.00 Jēkabpils novada Zasas kultūras namā (bezmaksas)

12. septembrī plkst. 19.00 Madonas pilsētas kultūras namā (bezmaksas)

8. novembrī plkst. 15.00 Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē (bezmaksas)

15. novembrī plkst. 18.00 Ventspils Pārventas bibliotēkā (bezmaksas)

29. novembrī plkst. 18.00 Vidzemes koncertzālē “Cēsis” (biļetes www.bilseuparadize.lv)

 

“Dagdas skiču burtnīcas” ir viens no trauslākajiem un noslēpumainākajiem Raiņa dzejas krājumiem. Kāds rakstnieks, vārdā Dagda, domā, vēro, aizceļo, atgriežas, mīl un pieraksta to visu. Rainis saka – tas ir romāns dzejoļos. Un mēs nojaušam, kas ir šis Dagda – tik atklāts, tik nesaprotams, tik aizkustinoši neveikls, tik lidojoši radošs.

 

Katram komponistam bija iespēja izvēlēties jebkuru dzejoli no jebkuras skiču burtnīcas. Pavasarī kļuva zināms, ka komponistu uzmanības lokā galvenokārt bijuši krājumi “Addio bella” un “Uz mājām”.

 

“Maija Einfelde, izvēlējusies dzejoli, uzreiz zināja, ka vēlas savā jaundarbā dzirdēt pikolo trompetes saulesspožo skaņu. Santa Bušs uzrakstīja trauslu kā tīmeklis miniatūru sievietes balsij un altam. Andris Dzenītis sacerēja teju minioperu no dažādu dzejoļu kopojuma. Prieks, ka pēc ilgāka pārtraukuma pie komponēšanas atgriezās vecmeistars Pēteris Plakidis. Mārīte Dombrovska savu jaundarbu komponēja Krāslavā. Gundega Šmite jaunradei nodevās Grieķijā, kas ir viņas pašreizējā mājvieta. Jaunu lappusi savā briestošajā daiļrades ceļā kopā ar Raini atšķīra jaunie autori Jēkabs Jančevskis un Oskars Herliņš,” stāsta muzikologs Orests Silabriedis.

 

Uzveduma “Dagdas piecas skiču burtnīcas” būtiska sastāvdaļa ir videoscenogrāfija – būs redzami kadri, kas tapuši Jašas ūdeņos Raiņa agras jaunības gadu teiksmainajā vietā Jasmuižā; būs Daugavas teju vai zemūdens pārpeldēšana Dunavas pārceltuvē netālu no Raiņa bērnības vietas Tadenavas; būs skati, kas tverti no vilciena loga, šķērsojot Sēliju un Latgali.

 

“Ceļš – aizbraukšana un atgriešanās. Ūdens – mūžīgās dzīvības avots. Dagdas mistērija nav atminama, bet tā ir pieskarama, un “Dagdas piecas skiču burtnīcas” veidotāji būs laimīgi tuvoties Raiņa personības romantiskākajām šķautnēm kopā ar interesentiem visā Latvijā,” pauž O. Silabriedis.

 

Uzveduma veidotāji iepriekš sadarbojušies, veidojot kamerizrādes “Spoži mirdzošais latvju pelēkais” un “Dūdieviņš”.

 

“Dagdas skiču burtnīcas” top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un reģionālo sadarbības partneru laipnu atbalstu.

 

Projekts tiek īstenots Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas programmā „Pastāvēs, kas pārvērtīsies”. Plašāka informācija: www.aspazijarainis.lv.

 

2014. gadā pavasarī pēc Kultūras ministrijas darba grupas Raiņa un Aspazijas jubilejas gada īstenošanai ierosinājuma Nacionālā kultūras padome vienojās 2015. gadu pasludināt par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu, rosinot valsts, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas iesaistīties tā norisē ar iniciatīvām, plānojot un īstenojot pasākumus un citas aktivitātes Raiņa un Aspazijas personību un viņu radītā kultūras mantojuma aktualizēšanai. Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja ir ietverta UNESCO 2014. - 2015. gada svinamo dienu kalendārā.

 

Par godu Raiņa un Aspazijas 150. dzimšanas dienai ir izveidota pasākumu programma “Pastāvēs, kas pārvērtīsies”. Programmas informatīvie atbalstītāji: “Kultūras Diena”, “Latvijas Avīze”, portāls “Delfi”, interneta žurnāls “Satori”, portāls “Tvnet” un “Draugiem.lv”.

Autors:Nora Rieksta

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti