Uzņēmējs Andrejs Udalovs: “Kamēr biju arestēts manu biznesu dalīja” 0

Trešdiena, 03 jūn 2015, 16:26 Versija drukāšanai

Uzņēmējs Andrejs Udalovs: “Kamēr biju arestēts manu biznesu dalīja”
Pagājušajā nedēļā Rēzeknes tiesa no apcietinājuma atbrīvoja uzņēmēju Andreju Udalovu, kurš tika aizturēts pērn uz aizdomu pamata par SIA “Andris Auto” līdzīpašnieka Andra Lucatnieka slepkavības organizēšanu. Uzņēmējs Udalovs turpina uzstāt, ka nav saistīts ar šo noziegumu.


Uzņēmēja advokāte Jeļena Kvjatkovska saistībā ar šo lietu žurnālistiem paskaidroja, ka viņas klientam nebija motīva nogalināt Lucatnieku. Taču nopietns konflikts, kas saistīts ar celtniecības biznesu, un Udalova strīds ar konkurentiem aizturēšanas priekšvakarā, vedina uz nopietnām aizdomām – viņu varēja apmelot, lai uzņēmēju iesēdinātu.

 

Pēc atbrīvošanas no apcietinājuma Andrejs Udalovs paziņoja: “Vēlos pateikt paldies visiem, kas mani ir atbalstījuši un nav ticējuši publiskajam farsam, kas bija vērsts pret mani. Gribēja mani salauzt, bet neizdevās. Atņēma biznesu, lika karcerī, šantažēja ar brīvības atņemšanu un draudēja, ka nodarīs pāri ģimenei”.

 

 

“Par izmeklēšanu, kurā tiku ievilkts es un mani ģimenes locekļi, var sacīt ar Staļina vārdiem “Būtu tikai cilvēks, pantu atradīsim”. Daudzi mani sapratīs, jo mūsu valstī šodien panākt taisnību, ir teju neiespējami, taču man izdevās. Šajā pasaulē godīgi tiesneši vēl ir.

 

Pēdējā pusgada laikā pilsētā daudz kas ir mainījies. Aizvēra skolu, apvieno poliklīniku. Taču es zinu tikai vienu cilvēku, kurš visā notiekošajā ir ieguvējs. No viņa nav vērts baidīties, jo viņš nav nekas.

 

Atgādināsim, SIA “Andris Auto” līdzīpašnieks Andris Lucatnieks tika nogalināts 2014. gada 31. janvārī. Uzņēmējs ar diviem šāvieniem no apgriezta medību ieroča tika nogalināts savā privātmājā Rēzeknē.

 

Saskaņā ar izmeklēšanas versiju, slepkavības motīvs – greizsirdība. Latgales tiesas apgabala prokuratūra jūlija beigās lietu nodos tiesai.

 

“Viņš kā reiz uzrakstīja iesniegumu KNAB”


Pēc advokātes Jeļenas Kvjatkovskas sacītā, pat cilvēkam no malas ir skaidrs, ka viņas klientam nav bijis iemesla nogalināt Lucatnieku, jo viņiem nebija kopēja biznesa, nebija nekādu savstarpējās konkurences konfliktu. Viņi pat neesot bijuši pazīstami.

 

Tāpat pārliecinoša nav versija par konfliktu sievietes dēļ. Tas bija sen, pirms daudziem gadiem, turklāt ar dāmu Udalovs sen ir izšķīries, un pēdējos gados par šo stāstu neviens pat neatcerējās.

 

Aizstāve domā, ka Udalovs kļuva par grēkāzi un tam varētu būt sekojoši iemesli:

kā noskaidrojās, Udalova rīcībā bija informācija par veiktajiem dīvainajiem iepirkumiem būvniecības jomā. Viņš bija vērsies Iepirkumu uzraudzības birojā, Lauku atbalsta dienestā un citās iestādēs. Udalovs norādīja, ka Latgalē iepirkumu konkursus bieži vinnē uzņēmumi, kas pieder Rēzeknes mēra Bartaševiča brālim un mēra sievai. Drīzi pēc sūdzību iesniegšanas, Udalovs tika aizturēts un tika paralizēts Udalova uzņēmuma darbs.

 

Svarīgs fakts, ka Udalova uzņēmums ir konkurents uzņēmumam LATGALIJA, kas ir pilnsabiedrības “Latgales būve”, kas apvieno vairākus vietējos uzņēmējus, dalībnieks. Rezultātā – aizturot Udalovu un paralizējot viņa uzņēmuma darbību, – atbrīvojās no konkurenta.

 

Udalovs no apcietinājuma netiek atbrīvots pat pret ievērojamu drošības naudu”, norāda Udalova advokāte. Tas, savukārt, vedina domāt, ka izmeklēšanas procesā, iespējams, iejaucas kādas Rēzeknes pašvaldības amatpersonas. Un tā kā aizstāvībai nav tiesību piedalīties izmeklēšanas procesā, mēs vērsīsimies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un lūgsim pārbaudīt visus šos faktus.

 

Lucatnieka slepkavība ir izraisījusi plašu rezonansi. Izmeklēšanas procesu nepārtraukti komentēja kā Rēzeknē, tā arī visā valstī. Skaidrs, ka Rēzeknē tika izplatītas dažādas baumas. Tādēļ mēs lūdzām pārbaudīt versiju par uzņēmēju it kā savstarpējo konkurenci, par kuru Udalovs tika aizturēts un versiju par iespējamo slepkavības pastrādātāju piesegšanu.

 

 

Par ko ziņoja SIA “ASKO AS” līdzīpašnieks Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam

 

Te būs daži citāti no iesnieguma KNAB:

 

“Daudzos publiskajos Viļānu novada pašvaldības organizētajos iepirkumos, kurus līdzfinansē no ES līdzekļiem, ir pieļauti būtiski publisko iepirkumu reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumi. Nepamatoti ir radītas priekšrocības vienam konkrētam uzņēmumam, kas liecina par korupcijas pazīmēm”.

 

“Mūsuprāt, daudzi Viļānu novada pašvaldības iepirkumi tiek organizēti viena pretendenta (pilnsabiedrības “Latgales būve”) interesēs. Šīs pilnsabiedrības pārstāvis ir Mihails Bartaševičs – Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča brālis. Tāpēc, iespējams, izmantojot personīgo pazīšanos, ir bijusi iespēja vienoties par izsludināto Viļānu novada pašvaldības iepirkumu rezultātiem” (Mēs pagaidām izlaidīsim detaļas par to, kā notiek šīs vienošanās, jo tas ir izmeklēšanas darbs – autors).

 

Tāpat iesnieguma autors savā iesniegumā raksta par konkurentu “atšūšanu”:

 

2014. gada 7. jūlijā SIA “Asko AS” pārstāvji vērsās Iepirkumu uzraudzības birojā ar sūdzību par Viļānu novada pašvaldības organizēto iepirkuma konkursu par Viļānu kultūras centra ēkas - bibliotēkas rekonstrukciju (ID Nr. VNP2014/6). Sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojs atzina par pamatotu. Un 2014. gada 1. augustā tika pieņemts lēmums:

 

  • Aizliegt pasūtītājam – Viļānu novada domei – slēgt līgumu ar iepirkuma uzvarētājiem un atcelt Iepirkumu komisijas lēmumu par konkursa rezultātiem;
  • Noteikt pasūtītājam – Viļānu novada domei – 20 darba dienu laikā labot pārkāpumu, kas konstatēts Iesniegumu izskatīšanas komisijas darbā, atkārtoti izvērtēt atklātajā konkursā iesniegtos piedāvājumus.

 

 

Tāpat Iepirkumu uzraudzības birojs lūdza “neatšūt” konkursa pretendentus tikai formālu iemeslu dēļ. Un papildus tam, Iepirkumu uzraudzības birojs norāda: no kandidāta varēja pieprasīt papildus informāciju un skaidrojumus, jo to paredz likums.

 

Tomēr, kā raksta iesnieguma iesniedzējs, nekas no tā netika izdarīts. Un 5. septembrī SIA “Asko AS” saņēma vēstuli no Viļānu novada pašvaldības, kurā tika informēts, ka uzņēmuma piedāvājums atkal tika noraidīts. Un atkal pamatojot ar to, ka iesniegtie dokumenti neliecina par to, ka uzņēmumā netiek nodrošināti kvalitātes uzraudzības pasākumi saskaņā ar sertifikāta ISO 9001:2008 prasībām. Iepirkumā kārtējo reizi uzvarēja uzņēmums Latgales būve.

 

16. oktobrī SIA “Asko AS” pārstāvji atkārtoti ar iesniegumu vērsās Iepirkumu uzraudzības birojā.

 

Tālāk uzņēmējs pārsūdz iepirkuma  “Kompleksi risinājumi siltumnīcas efekta gāzu emisijas samazināšanai Viļānu vidusskolā” rezultātus.

 

2013. gada 3. maija KNAB iesniegumā norādīts, ka Viļānu dome pieņēma lēmumu noslēgt līgumu ar iepirkuma uzvarētāju uzņēmumu Latgales būve. Iesniedzējs norāda, ka šobrīd līguma ietvaros notiek būvdarbi.

 

Saskaņā ar līguma nosacījumiem, būvniekam veicot būvdarbus jāizmanto akmens vati (aptuvenā tirgus cena uz ienieguma sastādīšanas brīdī – 8.35 eiro par 1 kv. m. ). Tomēr izpildes procesā šis apdares materiāls tika mainīts uz lētāku – putuplasta materiālu, kas neatbilst noteiktajam darba mērķim (cena 6.07 par 1 kv.m. ). Pēc kā pašvaldība veica grozījumus publiskā iepirkuma dokumentācijā. Tāpēc šobrīd noteikumi pieļauj izmantot attiecīgo materiālu, kas neatbilst noteiktajiem mērķiem.

 

“No visa augstākminētā varam pieļaut, ka notika krāpšanās ar ES fondu līdzekļiem,” – norāda iesniedzējs. Un piebilst: ja tehniskajā specifikācijā no sākuma prasības dārgāki materiāli, bet pēc tam tiek aizstāti ar lētākiem, ir iespējams, ka iepriekšēju vienošanos, kā rezultātā mākslīgi tiek izvēlēts, jau iepriekš zināms uzvarētājs.

 

Iesniegumu parakstīja Asko AS valdes priekšsēdētājs Andrejs Udalovs.

 

Informācijai: iesaistītās personas un uzņēmumi


Uzņēmējs Andris Lucatnieks 2014. gada 31. janvārī tika nošauts savā privātmājā Rēzeknē. Gada laikā policija nonāca uz pēdām iespējamajiem nozieguma izpildītājiem un līdzdalībniekiem – tie izrādījās vietējie iedzīvotāji. Pagājušajā rudenī tika aizturēts arī iespējamais slepkavības pasūtītājs. Pēc policijas pārstāvju sacītā – tas esot cits vietējais uzņēmējs – Andrejs Udalovs. Pavisam šajā lietā policija bija aizturējusi desmit cilvēkus.

 

Un par uzņēmumiem, kas tika pieminēti šajā rakstā. Andrejs Udalovs aizturēšanas brīdī bija uzņēmumu “ASKO AS” un “ASKO R” līdzīpašnieks.

 

Pilnsabiedrībā LAGALES BŪVE ir iekļauti sekojoši uzņēmumi: LATGALIJA, DOMUS GRUP, LATGALES ELEKTROMONTĀŽA un MOTORS.

 

 

Uzņēmuma LATGALIJA sastāvā ir: valdes priekšsēdētājs Mihails Bartaševičs. Uzņēmuma dibinātāji: Mihails Bartaševičs (34%), Olga Bartaševiča (34%) un Anatolijs Bartaševičs (32%).

 

DOMUS GRUP: valdes priekšsēdētājs Artūrs Žukovskis, valdes loceklis Haralds Klementjevs. Uzņēmuma dibinātāji: Artūrs Žukovskis (61%), Sofija Klementjeva (39%).

 

LATGALES ELEKTROMONTĀŽA: valdes priekšsēdētājs Igors Vasiļjevs, valdes locekļi Anžela Rogozina un Juris Lipenītis. Uzņēmuma dibinātāji: Igors Vasiļjevs (31.66%), Anžela Rogozina (36.67%), Juris Lipenītis (31.66%).

 

MOTORS: valdes priekšsēdētājs Markels Ahverdjancs, viņam 100% pieder visas uzņēmuma daļas.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti