„Centrālā laboratorija”: Laboratoriski pozitīvi vīrushepatīta C antivielu rezultāti ir konstatēti salīdzinoši bieži 0

Ceturtdiena, 28 jūl 2022, 16:54 Versija drukāšanai

„Centrālā laboratorija”: Laboratoriski pozitīvi vīrushepatīta C antivielu rezultāti ir konstatēti salīdzinoši bieži

„Centrālajā laboratorijā” ir veikts apjomīgs vīrushepatīta C skrīnings, kurā 3068 laboratoriskās bezmaksas pārbaudēs* antivielu pret vīrushepatīta C noteikšanai atklāti 97 pozitīvi gadījumi. Tas ir 2,9% no visiem izmeklējumiem un vērtējams kā salīdzinoši augsts rādītājs, uzsver SIA „Centrālā laboratorija” valdes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko.


 

“Vīrushepatīta C diagnostikā laboratorijas loma ir ļoti nozīmīga, jo tas ir vienīgais veids, kā noteikt, vai cilvēka organisms ir bijis saskarē ar C hepatīta vīrusu. Pirmais izmeklēšanas solis – laboratoriski pārbaudīt antivielu klātbūtni. Ja rezultāts ir pozitīvs, notiek tālākā izmeklēšana. Vispirms jānoskaidro, vai pacients kādreiz ir pārslimojis šo infekciju, pat varbūt nemaz to nepamanot, – tad turpmāka izmeklēšana uz vīrusa antigēnu vai RNS klātbūtni būs negatīva. Savukārt, ja pacientam pašlaik ir akūts vai, iespējams, hronisks vīrushepatīts C, – tad minētie rādītāji visticamāk būs pozitīvi. Hroniska vīrushepatīta C gadījumā ir īpaši svarīgi veikt laboratoriskos izmeklējumus, lai noskaidrotu, vai pielietotā terapija ir efektīva. Šādos gadījumos obligāti nosaka C hepatīta vīrusa RNS koncentrāciju vai vīrusa slodzi pacienta asinīs. Pašlaik Latvijā ir pieejama efektīva valsts apmaksāta terapija, un slimība mūsdienās tiek ārstēta ar labiem rezultātiem. Jāatceras, ka pret vīrushepatītu C nav pieejama vakcinācija. Tāpēc, ņemot vērā salīdzinoši augsto slimības izplatību Latvijā, aicinu būt atbildīgiem par savu veselību un veikt pirmo soli slimības atklāšanai,” skaidro „Centrālās laboratorijas” valdes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko.

 

Valsts apmaksā izmeklējumus uz vīrushepatītu C ar ģimenes ārsta vai cita speciālista nosūtījumu.

 

Mūsu valstī veikts epidemioloģiskais pētījums liecina, ka ar vīrushepatītu C Latvijā ir inficēti aptuveni 40 000 iedzīvotāju. Domājams, ka šis skaits ir daudz lielāks, jo ne visi inficētie ir veikuši izmeklējumu laboratorijā, tādējādiaizvien par savu inficēšanos nezina.

 

2010. gadā Pasaules Veselības organizācija noteica Pasaules hepatīta dienu, ko atzīmē 28. jūlijā. Katru gadu šai dienai ir savs sauklis, un šogad tas ir: „Es nevaru gaidīt!” Es nevaru gaidīt, kad mani inficēs kāds, kurš nav testēts. Es nevaru gaidīt, kad man draudēs aknu ciroze vai aknu vēzis. Es nevaru gaidīt, es pārbaudos uz C hepatītu.”

 

* sadarbībā ar SIA „AbbVie”

 

Uzņēmuma darbība novērtēta, valdes priekšsēdētājai Stellai Lapiņai piešķirot LR Ministru kabineta balvu par ieguldījumu veselības aprūpes nozares attīstībā.

 

„Centrālā laboratorija” pieņem analīžu paraugus 79 filiālēs, kā arī paraugus uz Covid-19 var nodot vairāk nekā 10 Covid-19 analīžu pieņemšanas punktos visā Latvijā. Laboratorijā strādā vairāk nekā 650 darbinieku.

 

www.laboratorija.lv

 

Vairāk informācijas: Līga Ribkinska, T. +371 22302996, liga.ribkinska@repharm.lv

 

SIA “Centrālā laboratorija” ir viens no grupas “Repharm” vadošajiem uzņēmumiem. “Repharm” ietilpst arī AS “Veselības centru apvienība”, AS “Sentor farm aptiekas” (zīmols “Mēness aptieka”), kā arī zāļu vairumtirgotāja AS “Recipe plus” un augu valsts ārstniecisko līdzekļu ražotāja AS “Rīgas farmaceitiskā fabrika”.

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti