Jaunās tehnoloģijas nodrošinās uzņēmēju konkurētspēju 0

Otrdiena, 05 mar 2019, 15:55 Versija drukāšanai

Jaunās tehnoloģijas nodrošinās uzņēmēju konkurētspēju
Īstenojot INTERREG V-A Latvijas Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. — 2020.gadam atbalstīto projektu “Sadarbības tīkls darbaspēka mobilitātes un 21. gs. (inženierzinātņu) modernizētu prasmju attīstībai” (CONUS), Dienvidlatvijas un Ziemeļlietuvas reģionos tiek uzlabotas studiju / apmācības iespējas inženierzinātņu jomā.


Projekta vadītājs, Daugavpils universitātes profesors Edmunds Tamanis stāsta, ka vēsturiski tā bijusi Lietuvas Šauļu Universitātes pasniedzēju iniciatīva, kuri izpētīja situāciju rūpniecībā savā reģionā un konstatēja nopietnu speciālistu trūkumu metālapstrādes jomā, kas prastu rīkoties ar mūsdienīgu rūpniecisko aprīkojumu - rūpnieciskajiem robotiem un programmējamajiem darbagaldiem. Līdzīgas problēmas ir arī Latgales pusē.

 

"Jaunās tehnoloģijas metālapstrādes jomā ienāk ļoti strauji, bet speciālistu pietrūkst, it īpaši reģionos. Uzņēmējiem ir jāsaprot, ja viņi neieviesīs savās ražotnēs šīs jaunās tehnoloģijas, tad jau pēc neilga laika tās var kļūt konkurēt nespējīgas un viņus izspiedīs tie, kuri būs ieviesuši šīs jaunās tehnoloģijas," uzsver E. Tamanis.

 

Projekts tiek īstenots divos posmos. Pirmajā tika iepirkts aprīkojums, sagatavoti dažādi izglītojoši materiāli un kursi, uzrakstītas piecas grāmatas, kuras ir pieejamas gan studentiem, gan arī citiem interesentiem. Tāpat ir izveidota vesela rinda ar šo tēmu saistītu video pamācību. Otrajā gadā studentiem un pieaicinātajām personām bija iespēja iziet apmācību.

 

"Projekta gaitā Gan Daugavpils, gan Šauļu universitātes ir iepirkušas aprīkojumu, kurš ir viens otru papildinošs. Viena daļa apmācību var notikt Latvijas, otra daļa - Lietuvas augstskolā. Šauļu Universitāte ir iegādājusies metināšanas robotu, CNC frēzēšanas iekārtu, dažādu programnodrosinājumu u.c. aprīkojumu, bet Daugavpils Universitāte – mācību robotu ar kameru, kurš spēj atpazīt objektus, kā arī aprīkojumu paraugu sagatavošanai un izpētei " informē profesors.

Projekta gaitā pasniedzēji ir apmeklējuši arī uzņēmumus un apzinājuši to potenciālās vajadzības. Vieniem uzņēmumiem interese par augstskolas piedāvājumu ir bijusi ļoti liela, citiem tas pagaidām nav šķitis tik interesants. Ar vairākiem metālapstrādes uzņēmumiem projektā ir izveidojusies laba sadarbība, daži jau ir iegādājušies sev robotus, daži šādu iespēju vēl tikai apsver.

 

"Projekta gaitā ir izveidota arī interaktīvā karte, kurā jebkurš interesents var redzēt gan ar metālapstrādi un robotiku saistītus uzņēmumos un to vajadzības, gan ari izglītības iestādes un to iespējas sagatavot speciālistus attiecīgajai jomai," skaidro Tamanis.

 

Projekta “Sadarbības tīkls darbaspēka mobilitātes un 21. gs. (inženierzinātņu) modernizētu prasmju attīstībai” mērķis ir attīstīt un pilnveidot mūžizglītības pasākumus rūpniecības nozarē, lai attīstītu darba tirgus konkurētspēju un veicinātu tehnoloģisko progresu Ziemeļlietuvas — Dienvidlatvijas reģionos.

Projekta gaitā ir notikušas vairākas Šauļu universitātes un Daugavpils universitātes darba grupas pieredzes apmaiņas tikšanās, apmeklēti vairāki metālapstrādes uzņēmumi, uzstādīts rūpnieciskais robots un programmatūra, kas nodrošinās iespēju apgūt rūpniecisko robotu programmēšanu, kā arī praktiskās iemaņas darbā ar tiem. Tāpat ir iegādāts un uzstādīts metalurģisko paraugu sagatavošanas iekārtu komplekss. Kompleksā ir iekārtas, ar kurām iespējams veikt paraugu sagatavošanu tālākiem pētījumiem — zāģēšanu, tīrīšanu un pulēšanu, kā arī veikt sagatavoto paraugu virsmas cietības mērījumus. Projekta rezultāti pērn prezentēti Eiropas Zinātnieku naktī.

 

Projekta realizācijas rezultātā Lietuvas Šauļu universitātē un Daugavpils universitātē tiks uzlabotas studiju/apmācības iespējas, mācību līdzekļi un metodes. Tāpat tiks uzlabotas darbinieku kompetences un prasmes atbilstoši rūpniecības sektora vajadzībām Ziemeļlietuvas — Dienvidlatvijas reģionos.

 

Galvenie ieguvēji no projekta realizācijas būs cilvēki, kuri meklē iespējas apgūt rūpniecībā pieprasītākās prasmes, kā arī izglītības iestādes un rūpniecības uzņēmumi. Projekta realizācijas rezultātā reģioni kļūs pievilcīgāki dzīvošanai un strādāšanai.

 

Šī projekta mērķis ir atjaunot un kopīgot projekta partneru infrastruktūru un kompetences, kas līdz šim šajā reģionā nav darīts. Jo, lai nodrošinātu un attīstītu mūsdienās nepieciešamās prasmes un kompetences, nepieciešama sadarbība starp augstākās izglītības iestādēm, rūpniecības uzņēmumiem un valsts sektoru, kas joprojām ir nepietiekama un sadrumstalota.

 

Projekta “Sadarbības tīkls darbaspēka mobilitātes un 21. gds. (inženierzinātņu) modernizētu prasmju attīstībai” kopējās izmaksas ir 792 282,82 eiro, tai skaitā ERAF finansējums — 673 440,39 eiro. Projekts noslēgsies šī gada 2. aprīlī.

 

Latvijas Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas mērķis ir sekmēt programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam.

 


-1
Autors:preses relīze
Foto:Christina Morillo

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti