Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu 0

Ceturtdiena, 16 nov 2017, 15:46 Versija drukāšanai

Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu
Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. Pēc skata tas ir visai necils – blāvi pelēcīga želeja, un, iespējams, tieši tādēļ daudzi pat nemēģina šo ēdienu nobaudīt. Tomēr gana daudz ir arī to, kas tīkami skābeno ķīselīti uzskata par īstenu delikatesi un, ķeroties pie gatavošanas, allaž ieraudzē tā pavairāk, lai siltu ķīseli ēstu ar piciņu sviesta, bet jau saželējušu – ar aukstu pienu. Recepti iesūtīja Silvija Ozoliņa.


Sastāvdaļas:

 

3 glāzes pilngraudu auzu pārslas

2,5-3 glāzes ūdens

2 šķipsnas

sāls

3 rupjmaizes garoziņas

 

1.Traukā ieber auzu pārslas un pievieno rupjmaizes garoziņas, kas palīdzēs auzu pārslām ātrāk ieskābt. Visu pārlej ar siltu ūdeni tā, lai ūdens ir aptuveni 2-3 cm virs pārslām.

 

2.Pārklāj trauku ar drāniņu un atstāj siltumā ieskābt uz 2-3 dienām, pēc pāris dienām iemērcot pirkstu un pagaršojot, vai skābuma ir gana.

 

3.Kad tīkamais skābuma līmenis ir sasniegts, pusizšķīdušās maizes garoziņas nosmeļ, auzas izkāš un kārtīgi nospiež caur smalku sietu vai marli, līdz iztecējis viss pienainais šķidrums.

 

4.Nokāstajam šķidrumam pielej vēl 2 glāzes ūdens, pievieno sāli un, nepārtraukti maisot ar koka karoti, karsē uz mazas liesmas, līdz šķidrums sabiezē un sāk burbuļot.

 

5.Padoms: ja maisot redzi, ka veidojas kunkuļi, tātad ķīselis ir par biezu un tam jāpievieno vēl nedaudz ūdens.

 

6.Vēl karstu ķīseli salej trauciņos. Silts auzu ķīselis vislabāk garšos ar piciņu sviesta, bet auksts un saželējis – ar aukstu pienu.

 

7.Ja vēlas baudīt siltu ķīseli, to var atsildīt uz pannas, pievienojot sviestiņu.

 

Lai labi garšo!

0
Autors:DELFI
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 08:45 Tuvākajās diennaktīs kļūs nedaudz aukstāks
Šodien, 08:00 "Oligarhu lietas" komisijas divu darbinieku algošanai izlietoti 9468 eiro pirms nodokļu nomaksas
Vakar, 16:45 Nabadzības riskam Latvijā pakļauti 72,8% vientuļo pensionāru
Vakar, 15:25 2017. gada lasītākās grāmatas Daugavpils bibliotēkās
Vakar, 13:40 Šķērsojot ielu, trešdien traumas guvuši deviņi bērni
Vakar, 13:09 Auto iebrauc grāvī un cieš divgadīgs bērns
Vakar, 12:54 Valsts no februāra bērniem ar cukura diabētu apmaksās insulīna sūkņus
Vakar, 12:13 Par 50 000 eiro izspiešanu aiztur ārzemnieku, kurš uzdevies par Krievijas Federāla drošības dienesta darbinieku
Vakar, 10:38 Vienības nama koncertzālē viesosies Liepājas simfoniskais orķestris
Vakar, 09:55 Pēc kārtējām domstarpībām "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija steigā apstiprina galaziņojumu
Vakar, 09:30 Daugavas vižņu sablīvējuma dēļ starp Pļaviņām un Jēkabpili sāk applūst palienes
Vakar, 09:05 Grozījumi saistošajos noteikumos paplašina sociālās palīdzības saņemšanas iespējas Daugavpils iedzīvotājiem
Vakar, 08:00 Ceturtdien snigs maz, gaisa temperatūra būs tuvu nulles atzīmei
Vakar, 07:30 Olimpietis Vasiļjevs EČ īsajā programmā sasniedz personīgo rekordu (VIDEO)
17. janvārī, 21:40 Kāpēc gulbji nav aizlidojuši uz siltajām zemēm? (VIDEO)

 

Padomi no «DauTKom»

Padomi no DauTKom

Reklāma

 

Dautkom ziņas

Dautkom ziņas

Projekti

Projekti

Projekti