Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu 0

Ceturtdiena, 16 nov 2017, 15:46 Versija drukāšanai

Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu
Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. Pēc skata tas ir visai necils – blāvi pelēcīga želeja, un, iespējams, tieši tādēļ daudzi pat nemēģina šo ēdienu nobaudīt. Tomēr gana daudz ir arī to, kas tīkami skābeno ķīselīti uzskata par īstenu delikatesi un, ķeroties pie gatavošanas, allaž ieraudzē tā pavairāk, lai siltu ķīseli ēstu ar piciņu sviesta, bet jau saželējušu – ar aukstu pienu. Recepti iesūtīja Silvija Ozoliņa.


Sastāvdaļas:

 

3 glāzes pilngraudu auzu pārslas

2,5-3 glāzes ūdens

2 šķipsnas

sāls

3 rupjmaizes garoziņas

 

1.Traukā ieber auzu pārslas un pievieno rupjmaizes garoziņas, kas palīdzēs auzu pārslām ātrāk ieskābt. Visu pārlej ar siltu ūdeni tā, lai ūdens ir aptuveni 2-3 cm virs pārslām.

 

2.Pārklāj trauku ar drāniņu un atstāj siltumā ieskābt uz 2-3 dienām, pēc pāris dienām iemērcot pirkstu un pagaršojot, vai skābuma ir gana.

 

3.Kad tīkamais skābuma līmenis ir sasniegts, pusizšķīdušās maizes garoziņas nosmeļ, auzas izkāš un kārtīgi nospiež caur smalku sietu vai marli, līdz iztecējis viss pienainais šķidrums.

 

4.Nokāstajam šķidrumam pielej vēl 2 glāzes ūdens, pievieno sāli un, nepārtraukti maisot ar koka karoti, karsē uz mazas liesmas, līdz šķidrums sabiezē un sāk burbuļot.

 

5.Padoms: ja maisot redzi, ka veidojas kunkuļi, tātad ķīselis ir par biezu un tam jāpievieno vēl nedaudz ūdens.

 

6.Vēl karstu ķīseli salej trauciņos. Silts auzu ķīselis vislabāk garšos ar piciņu sviesta, bet auksts un saželējis – ar aukstu pienu.

 

7.Ja vēlas baudīt siltu ķīseli, to var atsildīt uz pannas, pievienojot sviestiņu.

 

Lai labi garšo!

0
Autors:DELFI
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 18:36 «Top Latgale»: aktuālākās nedēļas ziņas (VIDEO)
18. aprīlī, 14:25 Biznesa inkubators aicina attīstīt uzņēmējdarbības idejas (VIDEO)
18. aprīlī, 08:00 Daugavpils medicīnas koledžā notika starptautiska konference (VIDEO)
16. aprīlī, 13:14 Tiek pieņemti pieteikumi apkures atslēgšanai
16. aprīlī, 11:20 Daugavpils Universitātē izstrādā jaunas studiju programmas (VIDEO)
16. aprīlī, 11:10 Pasniegs Kultūras ministrijas apbalvojumus talantīgajiem audzēkņiem (VIDEO)
16. aprīlī, 10:01 DDzKSU atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem
16. aprīlī, 08:40 DNMM apskatāma mākslinieku asociācijas izstāde “Pieskāriens” (VIDEO)
15. aprīlī, 15:00 Iedzīvotāji sašutuši par radioaktīvo atkritumu glabātuves izveidi (VIDEO)
15. aprīlī, 12:17 Tiek pieņemti pieteikumi apkures atslēgšanai
12. aprīlī, 17:30 «Top Latgale»: aktuālākās nedēļas ziņas (ANONSS)
11. aprīlī, 16:20 Ārzemnieki iepazīst Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu (VIDEO)
11. aprīlī, 11:05 Daugavpilī notiks 2019. gada tūrisma sezonas atklāšanas pasākums
10. aprīlī, 21:00 Policija aizturējusi auto dedzinātāju Daugavpilī (VIDEO)
10. aprīlī, 15:05 Jaunas izglītības iespējas Tirdzniecības profesionālajā vidusskolā (VIDEO)

 

Padomi no «DauTKom»

Padomi no DauTKom

Reklāma

 

Dautkom ziņas

Dautkom ziņas












Projekti

Projekti

Projekti

Projekti