Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu 0

Ceturtdiena, 16 nov 2017, 15:46 Versija drukāšanai

Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu
Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. Pēc skata tas ir visai necils – blāvi pelēcīga želeja, un, iespējams, tieši tādēļ daudzi pat nemēģina šo ēdienu nobaudīt. Tomēr gana daudz ir arī to, kas tīkami skābeno ķīselīti uzskata par īstenu delikatesi un, ķeroties pie gatavošanas, allaž ieraudzē tā pavairāk, lai siltu ķīseli ēstu ar piciņu sviesta, bet jau saželējušu – ar aukstu pienu. Recepti iesūtīja Silvija Ozoliņa.


Sastāvdaļas:

 

3 glāzes pilngraudu auzu pārslas

2,5-3 glāzes ūdens

2 šķipsnas

sāls

3 rupjmaizes garoziņas

 

1.Traukā ieber auzu pārslas un pievieno rupjmaizes garoziņas, kas palīdzēs auzu pārslām ātrāk ieskābt. Visu pārlej ar siltu ūdeni tā, lai ūdens ir aptuveni 2-3 cm virs pārslām.

 

2.Pārklāj trauku ar drāniņu un atstāj siltumā ieskābt uz 2-3 dienām, pēc pāris dienām iemērcot pirkstu un pagaršojot, vai skābuma ir gana.

 

3.Kad tīkamais skābuma līmenis ir sasniegts, pusizšķīdušās maizes garoziņas nosmeļ, auzas izkāš un kārtīgi nospiež caur smalku sietu vai marli, līdz iztecējis viss pienainais šķidrums.

 

4.Nokāstajam šķidrumam pielej vēl 2 glāzes ūdens, pievieno sāli un, nepārtraukti maisot ar koka karoti, karsē uz mazas liesmas, līdz šķidrums sabiezē un sāk burbuļot.

 

5.Padoms: ja maisot redzi, ka veidojas kunkuļi, tātad ķīselis ir par biezu un tam jāpievieno vēl nedaudz ūdens.

 

6.Vēl karstu ķīseli salej trauciņos. Silts auzu ķīselis vislabāk garšos ar piciņu sviesta, bet auksts un saželējis – ar aukstu pienu.

 

7.Ja vēlas baudīt siltu ķīseli, to var atsildīt uz pannas, pievienojot sviestiņu.

 

Lai labi garšo!

0
Autors:DELFI
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

23. jūnijā, 16:00 Pērn ceļu satiksmes negadījumos ievainoti vairāk nekā 700 jaunieši
23. jūnijā, 15:00 Aptauja: 65% iedzīvotāju Līgo svētkos cep šašliku
23. jūnijā, 12:00 Zemgalē mediķi uz ielas atrod 11 gadus vecu zēnu stiprā alkohola reibumā
23. jūnijā, 09:00 Aptauja: Pieaugusi Latvijas iedzīvotāju uzticība Eiropas institūcijām
22. jūnijā, 16:45 Āfrikas cūku mēris šonedēļ atklāts 26 mežacūkām Latvijā
22. jūnijā, 16:30 Pētījums: Emigrācijas rezultātā strauji sarūk iedzīvotāju skaits Austrumeiropā
22. jūnijā, 15:30 Atsevišķos novados spēcīgā vēja dēļ traucēta elektroapgāde
22. jūnijā, 15:00 Bērnu slimnīcā piedzimuši šogad trešie trīnīši
22. jūnijā, 14:00 KNAB uzņēmējam Tamužam aizliedzis izbraukt no valsts
21. jūnijā, 11:01 Daugavpils saņēma EP Ainavu balvu
21. jūnijā, 09:11 'Stulbi likumi – Latvijas 'Nokia'': piketē pret nedzemdējušu sieviešu ierobežošanu
21. jūnijā, 09:02 'Aizturēts, ne vajāts' – Kaimiņš nav zaudējis tiesības piedalīties Saeimas sēdēs
21. jūnijā, 08:34 Policija no piektdienas pēcpusdienas uz autoceļiem rīkos masveida pārbaudes
21. jūnijā, 08:32 Kebabnīcas – modes tendence vai ilgtspējīgs bizness?
20. jūnijā, 21:09 LPSDVA šī gada pirmais reģionālais seminārs aizvadīts Daugavpilī (VIDEO)

 

Padomi no «DauTKom»

Padomi no DauTKom

Reklāma

 

Dautkom ziņas

Dautkom ziņas

Projekti

Projekti

Projekti