Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu 0

Ceturtdiena, 16 nov 2017, 15:46 Versija drukāšanai

Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu
Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. Pēc skata tas ir visai necils – blāvi pelēcīga želeja, un, iespējams, tieši tādēļ daudzi pat nemēģina šo ēdienu nobaudīt. Tomēr gana daudz ir arī to, kas tīkami skābeno ķīselīti uzskata par īstenu delikatesi un, ķeroties pie gatavošanas, allaž ieraudzē tā pavairāk, lai siltu ķīseli ēstu ar piciņu sviesta, bet jau saželējušu – ar aukstu pienu. Recepti iesūtīja Silvija Ozoliņa.


Sastāvdaļas:

 

3 glāzes pilngraudu auzu pārslas

2,5-3 glāzes ūdens

2 šķipsnas

sāls

3 rupjmaizes garoziņas

 

1.Traukā ieber auzu pārslas un pievieno rupjmaizes garoziņas, kas palīdzēs auzu pārslām ātrāk ieskābt. Visu pārlej ar siltu ūdeni tā, lai ūdens ir aptuveni 2-3 cm virs pārslām.

 

2.Pārklāj trauku ar drāniņu un atstāj siltumā ieskābt uz 2-3 dienām, pēc pāris dienām iemērcot pirkstu un pagaršojot, vai skābuma ir gana.

 

3.Kad tīkamais skābuma līmenis ir sasniegts, pusizšķīdušās maizes garoziņas nosmeļ, auzas izkāš un kārtīgi nospiež caur smalku sietu vai marli, līdz iztecējis viss pienainais šķidrums.

 

4.Nokāstajam šķidrumam pielej vēl 2 glāzes ūdens, pievieno sāli un, nepārtraukti maisot ar koka karoti, karsē uz mazas liesmas, līdz šķidrums sabiezē un sāk burbuļot.

 

5.Padoms: ja maisot redzi, ka veidojas kunkuļi, tātad ķīselis ir par biezu un tam jāpievieno vēl nedaudz ūdens.

 

6.Vēl karstu ķīseli salej trauciņos. Silts auzu ķīselis vislabāk garšos ar piciņu sviesta, bet auksts un saželējis – ar aukstu pienu.

 

7.Ja vēlas baudīt siltu ķīseli, to var atsildīt uz pannas, pievienojot sviestiņu.

 

Lai labi garšo!

0
Autors:DELFI
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 16:22 Vakar avārijās Latvijā cietuši 22 cilvēki
Vakar, 16:14 VID sācis kriminālprocesu pret bijušo augsta ranga Valsts policijas darbinieci
Vakar, 16:02 Pārspēts arī 15.oktobra nacionālais siltuma rekords
Vakar, 08:03 Randenes šūšanas ceham šobrīd trūkst darbinieku
Vakar, 08:01 Naujenes kultūras centrā iespējams apgūt dažādas prasmes
14. oktobrī, 09:16 Bezdarba līmenis Latvijā samazinājies līdz 6,1%
14. oktobrī, 09:12 Čakša nākamajam veselības ministram iesaka "stiprināties garā"
14. oktobrī, 09:10 13.oktobra temperatūras rekords labots septiņās novērojumu stacijās
14. oktobrī, 09:09 Pirmajos trijos ceturkšņos no valsts budžeta neparedzētiem gadījumiem piešķirti 8,16 miljoni eiro
14. oktobrī, 09:06 Jaunajā darba nedēļā pārsvarā saglabāsies saulains laiks
13. oktobrī, 16:55 Čakša nākamajam veselības ministram iesaka "stiprināties garā"
13. oktobrī, 15:40 Svētdienas rītā vietām sabiezēs migla
13. oktobrī, 11:15 Ceļu satiksmes negadījumos cietuši 17 cilvēki
13. oktobrī, 10:00 Daugavpilī augs NĪN par īpašumiem, kuros nav deklarēti iedzīvotāji
12. oktobrī, 20:37 Randenes šūšanas ceham šobrīd trūkst darbinieku (VIDEO)

 

Padomi no «DauTKom»

Padomi no DauTKom

Reklāma

 

Dautkom ziņas

Dautkom ziņas











Fest

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti