Muzikāls ceļojums pa Rietumeiropu 0

Pirmdiena, 09 mar 2015, 13:43 Versija drukāšanai

Muzikāls ceļojums pa Rietumeiropu
Viļakas Mūzikas un mākslas skolas zālē 6.marta pēcpusdienā bija svinīgi rosīga gaisotne, jo notika pedagogu Jeļenas Laicānes un Daigas Elksnītes klavieru audzēkņu tematisks mācību koncerts „Muzikāls ceļojums pa Rietumeiropu”. Tika atskaņoti krievu komponista Vladimira Korovicina skaņdarbi, kas radušies ceļojuma iespaidā pa dažādām Eiropas valstīm.


Pasākuma vadītāja Laura Orlovska, klavieru nodaļas absolvente, iejutās daudz pieredzējušas un Eiropu savām acīm redzējušas vecmāmiņas lomā. Viņa uzrunāja: „...cik brīnumaina ir zeme, kurā dzīvojam, un cik ļoti tautas ir vienotas, bet tai pat laikā unikālas savās tradīcijās, kultūrā, mūzikā... It īpaši mūzikā. Mēdz teikt, ka tā mums spēj pastāstīt vairāk nekā vārdos var izteikt.” Koncertā katrs atskaņotais skaņdarbs caur mūzikas skaņām parādīja Eiropas valsts savdabīgumu. Vizuālo priekšstatu par attiecīgo valsti pasvītroja katram pianistam īpaši piemeklētais tērps.

 

Mums Eiropa sākas Latvijā, pasaules vislabākajā vietā! „ To neskar ne stipras vētras, ne zemestrīces. Tajā krāšņi mainās visi gadalaiki, katrs nākdams ar savu skaistumu un dāvanām. Tās balti smilšainos krastus apskalo jūra – skaista un tīra. Cauri zemei plūst lielas un mazas upes, zilajās debesīs spoguļojas dzidri ezeri.” Ar sirsnīgu mīļumu izskanēja Evelīnas Taukules, Ieviņas Kokorevičas un Endija Nipera spēlētās latviešu tautasdziesmas.

 

Igauņu gara sīkstums un neatlaidība ieskanējās Danas Romanovas un Terēzes Maksimovas duetā atskaņotajā igauņu tautas dejā, bet lietuviešu identitāte izpaudās Endija un Ieviņas spēlētajās tautasdziesmās. Somijas ziemeļnieciskais raksturs caurvija Danas atskaņoto „Polku”’. Slovākijas lauku burvība izskanēja Ernesta Bukša spēlētajā melodijā. Terēze izpildīja vienu no poļu svinīgākajām dejām „Polonēzi”. Norvēģu dziesma Katrīnai Narubinai izskanēja tīri un skaidri kā ziemeļu gaiss. Nīderlandes vējdzirnavu nenogurstošā griešanās bija labi saklausāma Marijas Maksimovas izpildījumā. Prāgas vecpilsētas izsmalcinātās noskaņas bija jaušamas Veronikas Sotovas izpildītajā valsī. Jautro Šveices deju „Ekosēze” spēlēja Katrīna. Vācijas pasakaino burvību caur skaņdarbiem saklausījām Keitas Emīlijas Orlovskas un Airitas Agejevas izpildītajos skaņdarbos. Gustavs Vanags spēlēja Itālijas ātro un virtuozo deju „Tarantella”, bet neapoliešu temperaments ieskanējās Ievas Jurjānes (9.vijoles kl.) un Līgas Sergejevas duetā. Ungāru čardaša brīnišķīgās skaņas caurvija Ladas Škeļonokas spēli. „Domaredancis” Aleksas Jakučevas klavierspēlē aizveda mūs uz Zviedriju. Izteiksmīgi un trāpīgi Airitas izpildījumā tika uzburta pirātu darbošanās. Beļģijas klejojošo tirdziņu neatņemama sastāvdaļa ir karuseļi, kurā palīdzēja mums iegriezties Ērika Zaharova. Bolero skaņas Marijas izpildījumā lika dvēselēm kļūt nevaldāmām un aizlidot tālēs zilajās... Nevainojamās Francijas gaisotne ieskanējās Ladas atskaņotajā „Francijas Rivjēra”. Koncerta nobeigumā izskanēja austriešu komponista Johana Štrausa jautrā un naivā deja valsis Līgas profesionālajā izpildījumā.

 

Vecāku vārdā izsaku sirsnīgu, paldies, skolotājām un klavierspēles audzēkņiem pa aizraujošo koncertu!

0
Autors:Viļakas novada dome
Foto:Viļakas novada dome

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti