Pilsētas domē notika diskusija ar uzņēmējiem 0

Trešdiena, 13 jūl 2016, 09:00 Versija drukāšanai

Pilsētas domē notika diskusija ar uzņēmējiem
Kā pašvaldība un Nodarbinātības valsts aģentūra var palīdzēt uzņēmējiem radīt jaunas darbavietas? Šim jautājumam tika veltīta pilsētas domē notikusī diskusija ar uzņēmējiem.


Atklājot tikšanos, mērs Jānis Lāčplēsis norādīja, ka uzņēmēji izrāda lielu interesi par Latgales speciālo ekonomisko zonu. Daugavpilī, veidojot SEZ, orientējas uz rūpnieciskajām zonām, taču principā nodokļu atvieglojumi tiks piešķirti ikvienam ražotājam ar nosacījumu, ka tiks paplašināta ražošana.

 

Vicemērs Pēteris Dzalbe uzskata, ka uzņēmēji, kuriem pieder savas teritorijas un kuriem ir vēlme attīstīties, ir jāizmanto iespēja un ir droši jāvēršas pašvaldībā, lai saņemtu atbalstu, padomu vai izteiktu savus priekšlikumus.

 

Domē notika diskusija par SEZ, kadru sagatavošanu un bezdarbnieku motivāciju

 

Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina īsumā informēja par likumdošanas un normatīvajiem aktiem, kas regulē SEZ darbību, paskaidrojot, ka 5 % no kopējās valsts teritorijas (tie ir aptuveni 72 000 ha) aizņem tieši brīvā ekonomiskā zona.

 

Daugavpils uzņēmēji bija aktīvi un uzdeva jautājumus. Viņus interesēja SEZ darbības principi un konkrēti nodokļu atvieglojumi, darbinieku sagatavotība, speciālistu apmācība, piedalīšanās NVA un pašvaldības programmās un daudz kas cits.

 

NVA Daugavpils filiāles vadītājs Valērijs Kononovs uzskata, ka viņu iestādes uzdevums (kopā ar pašvaldību) ir ne tikai censties uzlabot situāciju darba tirgū, bet arī palīdzēt uzņēmējiem sagatavot kvalificētus kadrus darbam konkrētā ražošanās sfērā.

 

Nelielu prezentāciju par iespējām un sadarbības koncepcijas ar darba devējiem projektu piedāvāja NVA Pakalpojumu departamenta Darba meklēšanas atbalsta nodaļas vadītāja Andra Dietlava.

 

Uzņēmējus uztrauc jauno darbinieku, kas ierodas pie viņiem darba meklējumos, sagatavotības līmenis. Bieži vien pēc dažādiem kursiem Darba biržā vai arī pēc izglītības iestādes beigšanas, vai tā būtu skola, tehnikums vai pat augstskola, viņiem trūkst elementāru teorētisko un praktisko zināšanu, prasmju un iemaņu.

 

Šāda zema sagatavotības līmeņa dēļ dažiem uzņēmējiem nākas meklēt speciālistus ārzemēs. Taču tam par iemeslu ne vienmēr ir slikti pedagogi vai pavirši studenti: lieta tāda, ka daudzu mācību centru bāze jau sen ir novecojusi.

 

Tika izteikts priekšlikums lokalizēt kadru sagatavošanu konkrētai pilsētai, novadam, reģionam, jo darba tirgus Daugavpilī un Rēzeknē ievērojami atšķiras, nemaz nerunājot par galvaspilsētu.

 

„Pirms publicēt sludinājumu par to, ka ir nepieciešami speciālisti, mēs dodamies uz Darba biržu, taču ir gadījumi, kad mums ir nepieciešami kādas noteiktas kvalifikācijas darbinieki, taču biržā tādu nav”, - sūdzas uzņēmēji.

 

Vēl viena nopietna problēma ir motivācijas trūkums, kas noved pie darba efektivitātes trūkuma to darbinieku vidū, kas ir nodarbināti ražošanā kāda no NVA un pašvaldības kopīgā projekta ietvaros. Uzņēmēji uzskata, ka šādos gadījumos ir nepieciešams pārbaudes laiks. Turklāt ir tāda cilvēku kategorija, kuri nevar strādāt pilnu darba dienu, kas arī būtu jāņem vērā.

 

Diskusijas gaitā uzņēmēji izteica priekšlikumu NVA nedaudz samazināt aizpildāmo dokumentu un citu papīru apjomu un izteica cerību, ka šī sadarbība arī turpmāk būs veiksmīga un lietderīga. Līdzīgas tikšanās ir plānots rīkot pastāvīgi ne retāk kā reizi pusgadā.

0
Autors:www.daugavpils.lv
Foto:daugavpils.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti