6 soļi līdz bērna ieņemšanai 0

Otrdiena, 05 jūl 2016, 10:49 Versija drukāšanai


Liekas, tik vienkārši ir ieņemt bērnu, būtu tikai vēlēšanās.. Bet ja nu organisms nav gatavs? Labāk par to uzzināt pāris mēnešus pirms vēlamās bērna ieņemšanas. Tikai šajā gadījumā pārim būs iespēja laicīgi uzlabot veselību un dzemdēt veselu mazuli.


Kompleksā diagnostiskā izmeklēšana ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, kas stāv topošo vecāku priekšā. Ar ko sākt? Ar vizīti pie terapeita.

 

1.Solis: Terapeits

 

Ar kopējām asins un urīna analīzēm ir jāapmeklē terapeits, kas, pamatojoties uz dotajiem izmeklējumiem un apskati, sniegs slēdzienu par jūsu veselības stāvokli. Nepieciešamības gadījumā ārsts nozīmēs detalizētāku diagnostiku. Vēlāk, nepieciešamības gadījumā, tiek nozīmēta attiecīgā ārstēšana.

 

2.Solis: Ginekologs

 

Būs labi, ja pāris pirmajai vizītei sagatavosies laicīgi. Jāatceras ir par savām hroniskajām un iedzimtajām slimībām, jo dažas, pārciestas pat bērnības vecumā, var negatīvi ietekmēt nākamā bērna veselību. Ginekologam būs nepieciešama informācija par sievietes menstruālā cikla ilgumu. Detalizēta informācija palīdzēs ārstam sastādīt skaidrāku veicamās izmeklēšanas ainu, noteikt problēmas. Pieņemšanas laikā ginekologs veiks apskati un noņems uztriepes, izrakstīs nosūtījumu uz analīzēm un vispārklīnisko izmeklēšanu. Galvenais pirms grūtniecības ir novērst visus iespējamus iekšējus infekcijas avotus. Tāpēc topošo māmiņu nosūta uz padziļināto visu organisma sistēmu izpētīšanu. Ginekologs veiks arī mazā iegurņa orgānu ultraskaņas izmeklēšanu. Tas palīdzēs laicīgi noteikt visas sieviešu reproduktīvās sistēmas traucējumus un novērst tos.

 

3.Solis: Analīze uz infekcijām

 

Analīze uz hlamidiozi ir ļoti svarīga pirms plānojamās grūtniecības. Neskatoties uz to, ka hlamidioze tiek nodota dzimumkontakta ceļā, bērns inficējas ar hlamīdijām no slimās mammas grūtniecības vai dzemdību laikā. Gadījumā, ja mazulis saņem krūts pienu un labu aprūpi, viņa imūnā sistēma tiek galā ar infekciju, apturot hlamīdiju vairošanos līdz noteiktajam laikam. Organisma aizsargspēju pavājināšanās gadījumā baktērija vairojas daloties, radot slimības pazīmes. Slimības simptomu parādīšanās laiks ir atkarīgs no mazuļa imūnās sistēmas brieduma. Piemēram, aizdomas par hlamīdiju infekciju ārēji veseliem jaundzimušajiem var rasties tikai tādā gadījumā, ja vecākiem ir slimību pazīmes: izdalījumi no maksts, nieze dzimumorgānu apvidū, grūtniecības pārtraukšanas draudi, spontānie aborti. Ja mazulis tiek inficēts ar hlamidiozi intrauterīni, viņam sākas smagā pneimonijas forma, kas liek sevi manīt pirmajos trijos mēnešos pēc piedzimšanas. Hlamīdijas ir pneimonijas parādīšanās iemesls trešdaļai jaundzimušo.

 

Asa hlamīdiju infekcija jaundzimušo un bērnu līdz triju gadu vecumam vidū noriet dažādās formās. Visbiežāk tās ir acu slimība – konjunktivīts; deguns slimība – gļotaini strutainie rinīti; plaušu slimība – pneimonija. Dažreiz tiek skarti vairāki orgāni: plaušas, sirds, kuņģa-zarnu trakts, aknas, galvas smadzenes, centrālā nervu sistēma. Skarto galvas smadzeņu simptomi parādās agri un bieži vien paliek nepamanīti, jo tiem ir pārāk kopīgs raksturs. To vidū paaugstināta uzbudināmība, roku un kāju trīcēšana, slimīga raudāšana bez iemesla, ēdiena atgrūšana. Paiet ilgs laiks pirms vecāki un bērnu novērojošs ārsts padomās par hlamidiozi kā par šo traucējumu iemeslu, bet slimība pa to laiku ieilgst un kļūst hroniska.

 

Bērniem hlamidioze attīstās pakāpeniski, un slimība bieži vien ieilgst uz mēnešiem un pat gadiem. Sākumā parādās izdalījumi no deguna, tad paātrināta elpošana, sausā klepus lēkmes (temperatūra bieži vien nepaaugstinās). Ja slimību nesākt ārstēt, visi šie simptomi lēnām pieaug, dažreiz samazinās, bet vēlāk bez redzamā iemesla parādās atkal. Ja hlamīdijas skar kuņģa un zarnu traktu, parādās vēdera pūšanās, burkšķēšana, vēdera izejas traucējumi (caurejas un aizcietējumi). Vemšana un ēdiena atgrūšana liecina par to, ka hlamidioze bērnam norit smagi.

 

4.Solis: Tēti, uz pārbaudi!

 

Tētim arī tiek rekomendēts nodot pilnu asins un urīna ainu un griezties pie terapeita. Ļoti bieži tētu pārbaude ar to arī beidzas, taču dažiem var būt noteikta papildus izmeklēšana – spermogramma.

 

Spermogramma ir galvenā metode, kas liecina par bērna ieņemšanas iespējamību. Spermogramma ir vīriešu spermas izmeklēšana zem mikroskopa. Šī analīze sniedz priekšstatu par spermatozoīdu koncentrāciju, daudzumu, kustīgumu un uzbūvi, kas ļauj secināt par vīrieša spēju ieņemt bērnu un par ieņemšanas iespējamību dabiskā ceļā. Turklāt, spermogrammas papildus rādītāju klāsts sniedz priekšstatu par oliņu, priekšdziedzera un citu sīku dzimumdziedzeru funkcionēšanu, kas arī var būt noderīgi, nosakot pamatrādītāju novirzīšanos no normas iemeslus. Ja vīrietim tika noteikta neauglība, pēc spermogrammas rādītājiem var secināt par neauglības formu, noteikt tās ārstēšanas taktiku un sniegt prognozi par tās efektivitāti.

 

Šī analīze pieprasa noteiktu sagatavošanos. Dažu dienu laikā pirms analīzes, minimums 3-4 dienas, vīrietis nedrīkst lietot alkoholu, narkotiskās vielas (pie tām var attiecināt enerģētiskos dzērienus, kā arī dažas miega zāles un pretsāpju līdzekļus), labāk izslēgt šajās dienās jebkādu zāļu lietošanu, kā arī asus ēdienus un ēdienus ar lielu garšvielu daudzumu. Tāpat vīrietim nedrīkst stipri pārdzesēties, kā arī pavisam otrādi, pārkarsēties, nedrīkst pakļauties lielam stresam, lielām fiziskām slodzēm, jebkādu starojumu iedarbībai. Turklāt, izņemot visu augstāk minēto, 3-4 dienu laikā pirms analīzes veikšanas ir jāatturas no dzimumdzīves.

 

Materiāls spermogrammas analīzes veikšanai ir sperma, kas tiek saņemta, vīrietim masturbējot. Dažas laboratorijas pieņem prezervatīvus ar spermu, taču lubrikanti, ar kuriem ir pārklāti visi prezervatīvi, ietekmē spermogrammas rādītājus, tāpēc izvēlēties šo ceļu nebūtu vēlams. Tehniski spermogrammas izpildīšanai ir tikai viena sarežģītība. Starp materiāla saņemšanu un analīzes veikšanu laboratorijā ir jāpaiet ne vairāk par 3 stundām. Ja kaut kādu iemeslu dēļ izmeklēšana tika veikta vēlāk, tās rezultātus nevar uzskatīt par objektīviem. Visideālākais būtu saņemt materiālu spermogrammai tieši laboratorijā vai arī medicīnas iestādē, kur tiks veikta izmeklēšana. Taču mūsu realitātes apstākļos visbiežāk pacienti saņem materiālu mājās speciālā vienreizlietojamā traukā un āri nogādā to laboratorijā. Ļoti ērti, kad laboratorija ir aprīkota ar speciālajām istabām spermas saņemšanai.

 

5.Solis: Hormonālais fons

 

Sievietes hormonālā fona novērtēšana, hormonu koncentrācijas noteikšana asinīs, ievērojot menstruālā cikla fāzi ir ļoti svarīgs izmeklēšanas kritērijs. Hormoni ir galvenais posms sievietes un vīrieša reproducēšanas funkcijas uzbūvē, kuras veiksmīga realizācija ir atkarīga no sistēmas hipotalāms-hipofīze-olnīcas darbības. Kādas no sastāvdaļām izmaiņu gadījumā, mainās arī visas reproducēšanas sistēmas darbība un, tātad, samazinās arī bērna ieņemšanas spēja. Kad sievietei ir cikla traucējumi, tiek novērots pastiprināts apmatojums, pinnes, aptaukošanās, bija grūtniecības ar neveiksmīgu iznākumu (regress, spontānais aborts), ārsts noteikti nosūta uz izmeklēšanu. Viņš nosaka hormonu sarakstu, uz kuriem ir jānodod analīzes. Katrs gadījums ir individuāls.

Ja nav pamata papildus analīzēm, visbiežāk sievietei tiek noteikta tikai analīze uz progesterona līmeni asinīs. Tas ir galvenais hormons, kas atbild par bērna ieņemšanu.

 

6.Solis : Asins grupa

 

Bērna plānošanas periodā pārim tiek rekomendēts noteikt asins grupu un rēzus piederību, veikt analīzi uz antivielām pret rēzus faktoru. Pozitīvs rēzus faktors sievietei un negatīvs vīrietim nerada nekādu iemeslu uztraukumam. Ja sievai rēzus negatīvās asinis, bet vīram rēzus pozitīvas, tad grūtniecības laikā ir iespējama rēzus konflikta attīstīšanās. Topošajai mammai, kas pārcieta ķirurģisko operāciju (ieskaitot abortu), asins pārliešanu vai arī grūtniecība nav pirmā, ir ļoti iespējams, ka asinīs veidosies specifiskās antivielas. Mammai ar rēzus negatīvām asinīm ar rēzus pozitīvo mazuli ir iespējami imūnie sarežģījumi (jaundzimušo hemolītiskā slimība u.c.), pārsvarā tas parādās ar otru un nākamajās grūtniecības reizēs.

 

 

Retāk sastopas konflikts pēc asins grupas. Konflikta iespējamība palielinās sekojošajās kombinācijās: sievietei I asins grupa, vīrietim jebkura cita; sievietei II asins grupa, vīrietim III vai IV; sievietei III asins grupa, bet vīrietim – II vai IV. Šādās kombinācijās tiek rekomendēts pārbaudīt asinis uz antivielām pret grupu antigēniem, ja plānojamā grūtniecība nav pirmā. Kad grūtniecība ir pirmā ir jāveic pārbaudes uz grupu antivielām, sākot ar grūtniecības 8. nedēļu.

 

Ja izrādījās, ka viss ir kārtībā, tad var sākt gatavoties bērna ieņemšanai. Topošajiem vecākiem tiek rekomendēts 2-3 mēnešu laikā nedzert nekādas zāles bez ginekologa konsultācijas. Nesmēķēt, nedzert alkoholiskus dzērienus, nelietot uzturā daudz kafijas, ēst vairāk augļu un dārzeņu, nepieņemt karstās vannas, atturēties no pirtu un saunu apmeklēšanas, jācenšas neslimot, jāsāk lietot vitamīni ar folija skābi. Parūpējieties par savu veselību un nekas neaptumšos ilgi gaidīto tikšanos ar mazuli!

 

Latgales medicīnas centrs Daugavpilī, Rīgas ielā 20. Pierakstīšanās pa tālruni 25251010.

 

Būsim priecīgi sniegt jums palīdzību ātri, kvalitātīti un konfidenciāli!

0
Autors:Grani.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti