DRS Centra poliklīnikā ir iespējams veikt agrīnu acu patoloģijas diagnostiku 0

Trešdiena, 30 mar 2016, 11:50 Versija drukāšanai

DRS Centra poliklīnikā ir iespējams veikt agrīnu acu patoloģijas diagnostiku
Ar redzi cilvēks saņem līdz pat 80% informācijas par apkārtējo pasauli, tāpēc jebkāds redzes funkciju traucējums var būtiski samazināt dzīves kvalitāti.


Latvijā ir vairāk nekā 10000 cilvēku, kuri, daļēji vai pilnībā zaudējot redzi, kļuvuši par invalīdiem. Līdz ar to šie cilvēki zaudējuši iespējas uztvert informāciju, lielā mērā viņiem zudušas patstāvīgas rīcības iespējas. Tādēļ vājredzība ir viena no vissmagākajām invaliditātes formām - to apstiprina pasaules zinātnes veiktie pētījumi. Redzes invalīdiem ir visgrūtāk integrēties sabiedrībā.

 

Kā liecina Pasaules Veselības organizācijas dati, ar vecuma makulas deģenerāciju sirgst aptuveni 161 miljons cilvēku visā pasaulē, un no tiem 37 miljoni ir pilnībā zaudējuši redzi, bet 124 miljoniem ir nopietnas redzes problēmas. Visbiežāk (aptuveni 50% gadījumos) šīs slimības pazīmes tiek novērotas cilvēkiem, kas ir vecāki par 65 gadiem, taču katru gadu šo slimību agrīnajā stadijā atrod arvien jaunākiem cilvēkiem.

 

Otrais lielākais akluma cēlonis ir glaukoma. Latvijā ar glaukomu šobrīd sirgst aptuveni 20 000 cilvēku. Taču var uzskatīt, ka uz vienu atklātu glaukomas gadījumu ir vēl viens – nediagnosticēts.

 

Pagarinoties cilvēka dzīves ilgumam, palielinās pacientu skaits, kuriem ir dažādas redzes problēmas. Daudzām vispārējām slimībām (cukura diabēts, multiplā skleroze u.c.) pirmās parādības var konstatēt oftalmologs.

 

Ja cilvēkam nav acu vai citu organisma slimību, piemēram, augsts asinsspiediens vai cukura diabēts, ir ieteicams apmeklēt acu ārstu reizi divos gados. Cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem un jebkura vecuma cilvēkiem, kuri ir pakļauti riska faktoriem, ir jāveic redzes pārbaude vismaz reizi gadā.

Lai sasniegtu pozitīvus ārstēšanas rezultātus, ārstēšana ir jāuzsāk laicīgi. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi, lai diagnosticētu nopietnu patoloģiju agrīnās slimības stadijās.

 

SIA „Daugavpils reģionālā slimnīcā” struktūrvienībā „Centra poliklīnika” tagad ir iespējams veikt agrīnu acu patoloģijas diagnostiku, kā arī izvērtēt ārstēšanas efektivitāti, izmantojot jaunu medicīnisko tehnoloģiju - Optiskās koherences tomogrāfiju (optical coherence tomography; OCT) ar iekārtu Optical Coherence Tomography RS-330 Retina Scan Duo (NIDEK, Japana).

 

Optiskās koherences tomogrāfija (OCT) ir salīdzinoši jauna metode, kas tiek izmantota acs priekšējo un mugurējo daļu izmeklēšanai, īpaši būtiska nozīme tai ir glaukomas un cukura diabēta pacientiem, kā arī cilvēkiem ar redzes nerva un tīklenes izmaiņām.

 

OCT ir bezkontakta neinvazīva audu vizualizācijas metode, ar kuru var iegūt radzenes, tīklenes un redzes nerva struktūru attēlus ar izšķirtspēju 2-17 mikroni, kas ļauj konstatēt audu izmaiņas agrīnā stadijā, ko ar citām diagnostikas tehnoloģijām nevar izdarīt.

 

OCT izmanto tuvējā infrasarkanā diapazona (880 nm) optisko starojumu. OCT metode pamatojas uz interferometrijas principu. Tiek analizēti gaismas viļņi, kuri atstaroti no vidēm ar dažādu optisko blīvumu. OCT metode ir līdzīga ultraskaņas izmeklējumiem. Optiskā koherenta tomogrāfijā tiek izmantoti tuvējā infrasarkanā diapazona gaismas (optiskie) viļņi, bet ultraskaņas izmeklējumos tiek izmantoti skaņas (akustiskie) viļņi. Interferometrijas metožu izšķirtspēja ir daudz augstāka nekā ultraskaņas metodēm.

 

Faktiski OCT ir sava veida “optiskā biopsija”, jo var OCT dot iespēju izmeklēt audus bez audu parauga noņemšanas (biopsijas) un mikroskopijas.

 

OCT izmeklēšanas metodes priekšrocības ir augsta izšķirtspēja, iespējamība iegūt attēlu arī ar nepaplašinātu acu zīlīti, kā arī spēja pielāgoties acs stāvokļa izmaiņām un kustībām. Ar OCT metodes palīdzību ir iespējams diagnosticēt glaukomu, tīklenes un acu nerva patoloģijas agrīnā stadijā, lai uzsāktu savlaicīgu ārstēšanu, novērot un dokumentēt dinamiku.

 

Iespēja veikt OCT izmeklējumu ar nepaplašinātu vai nedaudz paplašinātu zīlīti. īpaši svarīga ir pacientiem ar cukura diabētu, glaukomu, cienījama vecuma pacientiem.

 

Kādiem pacientiem būtu nepieciešami OCT izmeklējumi:

 

  • pacientiem ar paaugstinātu acu spiedienu - agrīna glaukomas diagnostika;
  • pacientiem ar augstas pakāpes tuvredzību un tālredzību;
  • cukura diabēta pacientiem (ar OCT palīdzību agrīnas diabētiskās izmaiņas tīklenē var tikt konstatētas arī pacientiem bez redzes traucējumiem un gadījumos, kad oftalmoskopiskā aina ir normāla);
  • pacientiem ar ambliopiju, lai precizētu iedzimta defekta (tīklenes, dzīslenes vai redzes nerva) struktūru un apjomu, prognozējot ārstēšanas rezultātu un rehabilitācijas iespējas;
  • pacientiem, kam grūti koriģējas redze ar brillēm vai lēcām;
  • kontaktlēcu lietotājiem, lai kontrolētu radzenes veselības stāvokli un lēcas piegulēšanu;
  • ja ir tendence uz paaugstinātu asinsspiedienu un sirds ritma traucējumiem;
  • visiem pacientiem, kam ir redzes nerva un tīklenes izmaiņas, īpaši cienījama vecuma pacientiem.

 

Ar OCT metodi, izmeklējot acs struktūras, var diagnosticēt un novērot dinamikā pacientus pie dažādām neirodeģeneratīvām slimībām, īpaši pie multiplās sklerozes, Alcheimera slimības, Parkinsona slimības.

 

Kontrindikācijas Optiskās koherences tomogrāfijai (OCT) nav konstatētas.

 

OCT izmeklējumus SIA „Daugavpils reģionālā slimnīcā” struktūrvienībā „Centra poliklīnika” veic sertificēti oftalmologi.

 

*OCT izmeklējums ir maksas pakalpojums

** Iepriekšpieraksts konsultācijai: 654 40856; 654 22419; 654 21476.

0
Autors:DRS preses relīze
Foto:Flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti