Kā 10. vidusskolas audzēkņi gāja lūkoties Daugavpils teātra aizkulišu pasaulē 0

Piektdiena, 16 okt 2015, 10:17 Versija drukāšanai

Kā 10. vidusskolas audzēkņi gāja lūkoties Daugavpils teātra aizkulišu pasaulē
Karjeras nedēļas ietvaros Daugavpils teātra kolektīvs ar prieku piekrita dalīties savā darba pieredzē ar jaunāko paaudzi, un 15. oktobrī teātris vēra vaļā savas durvis zinātkāriem skolēniem un teātra pulciņa dalībniekiem no Daugavpils 10. vidusskolas. Jāatzīmē, ka šie audzēkņi regulāri apmeklē Daugavpils teātra izrādes, kas sniedza papildus gandarījumu teātra kolektīvam, uzņemot šos viesus.


Izzinošais ceļš sākās ar informatīvu ekskursiju pa teātri, kuru vadīja Daugavpils teātra mārketinga dienesta vadītājs Dainis Melāns, izrādot arī tās vietas, kuras vienkārša teātra apmeklētaja acīm nav pieejamas. Sākumā skolēni tika ievesti teātra zālē, kur tika informēti par īsiem faktiem, kas saistīti ar teātri. Vēlāk skolēniem tika atļauts arī uzkāpt uz Daugavpils teātra skatuves, uz kuras tobrīd jau bija sagatavotas dekorācijas nākošās dienas izrādei „Kā tā otra puse mīl”.

 

Uz skatuves skolēnus sagaidīja Daugavpils teātra aktrise Kristīne Veinšteina un ar aizrautību stāstīja par savas profesijas specifiku, kā arī ceļu, kā viņa nonāca līdz Daugavpils teātrim. Aktrise Daugavpils teātra latviešu trupā strādā jau 16 gadus, savukārt ceļš līdz šai vietai gan vedis līkločiem - no vēlmes mācīties par režisori Latvijas Kultūras akadēmijā, kam sekoja mācības Latvijas Universitātē, kuras tika nomainītas pret mācībām Daugavpils Universitātē, un tikai pēc kāda laika, kad Valentīns Maculevičs izveidoja latviešu trupu Daugavpils teātrī, Kristīne Veinšteina, līdz ar lomu izrādē „Kaķīša dzirnavas”, kļuva par aktrisi šajā teātrī. K. Veinšteina savus spēkus bija izmēģinājusi arī kā skolotāja, bet saprata, ka viņas vieta ir Daugavpils teātris un uz doto brīdi neko nevēlētos mainīt.

 

Aktrise pastāstīja, ka viņai mīļākas ir raksturlomas, kur atklājas cilvēka iekšējā būtība. Savukārt lomas, kurās ir daudz ciešanu, viņai gan neiet pie sirds. Nobeigumā aktrise piebilda, ka darbs teātrī ir komandas darbs, kur vienmēr cits citam ir jāizpalīdz, savādāk nekas neizdosies.

 

Pēc sarunas ar aktrisi skolēniem tika parādītas aktieru grimētavas, frizētava, teātra „kabata”, kur tiek glabātas izrāžu dekorācijas, kostīmu noliktava, mākslinieku darbnīca utt. Turklāt bērni tika iepazīstināti arī ar mārketinga nodaļas darbu. Tika nodemonstrēti daži Daugavpils teātra izrāžu reklāmas video klipi, kā arī veids, kā ātri izveidot teātra afišu. Pēc ekskursijas skolēniem tika piedāvāta iespēja atbildēt uz jautājumu, kas tad ir teātris. Lūk, tikai dažas no skolēnu pārdomām:

 

„Teātris ir kā pasaka, kurā piepildās sapņi.” /Alisa Garā/

 

„Teātris ir aktiera mājas. Tā nav tikai skatuve un skatītāju zāle. Pēc ekskursijas mēs sapratām, ka šeit visi atbalsta viens otru. Un man arī radās vēlme kļūt par aktieri.” /Iļja Mikulovs/

 

„Priekš manis teātris ir kaut kas maģisks, brīnumains, mīklains. Man patīk atrasties teātrī, jo šeit ir kluss, nomierinošs, un te viss ir tik skaists. Teātris – maģija.”/Jūlija Grigorjeva/

 

„Teātris ir dzīve, tā ir māksla parādīt sevi. Tā ir lielākā meistarība un milzīgas pūles. Teātris ir vieta, kur parādīt sevi – mīlestību, dusmas, laimi.” /Veronika Mizare/

 

Visas ekskursijas laikā valdīja ļoti draudzīga atmosfēra. Nejauši sastaptie teātra darbinieki ar smaidu sejā atbildēja uz jautājumiem, bet satiktās aktrises Vera Hramnikova un Karina Sidina ar sajūsmu izbrīvēja laiku pāris kopbildēm. Daugavpils 10. vidusskolas audzēkņi un skolotāja Nataļja Rimoviča solījās labprāt atgriezties un jau ar citām acīm noskatīties kādu izrādi, jo, nu, radusies pilnāka aina par to, kā strādā teātris. Uzlādējies ar jauno cilvēku entuziasmu un izdzirdot tik daudzas pozitīvas atsauksmes, Daugavpils teātris izsaka milzīgu pateicību saviem jaunajiem draugiem, un aicina arī citus izzināt teātra pasauli!

0
Autors:Janīna Ivanova
Foto:Janīna Ivanova

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti