Daugavpils piensaimnieki ar protesta akciju cer pievērst valdības uzmanību 0

Ceturtdiena, 10 sep 2015, 07:59 Versija drukāšanai

Daugavpils piensaimnieki ar protesta akciju cer pievērst valdības uzmanību
Daugavpils piensaimnieki ar protesta akciju trešdien saistībā ar kritisko situāciju piena sektorā cer pievērst valdības uzmanību, aģentūrai BNS sacīja Daugavpils lauksaimnieku apvienības vadītājs Maigurs Krievāns.


Akcijas laikā iedzīvotājiem bez maksas tika dalīts piens.

 

"Interese par šo pasākumu bija ļoti liela, un bija ieradušies aptuveni 50 zemnieki. Tā nebija piketa akcija - daudzi ir nesaprašanā, kāpēc plakātu nebija. Bija izvietots tikai viens plakāts uz automašīnas, kur mēs attēlojām cenu starpību starp ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju. Cilvēki joprojām nāk pēc piena. Sākotnēji bija izveidojusies ļoti gara rinda pēc piena, daudzi bija uztraukušies, vai visiem pietieks, bet pietiek. (..) Runājot ar zemniekiem, mēs uzskatām, ka kopumā šai nozarei beidzot ir pievērsta uzmanība, un ļoti ceram, ka arī politiķi pievērsīs uzmanību," klāstīja Krievāns.

 

Tāpat viņš pastāstīja, ka Daugavpils lauksaimnieku apvienība ir aizsūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Raimonda Vējonim, Ministru prezidentei Laimdotai Straujuma un zemkopības ministram Jānim Dūklavam, kurā minēti uzdevumi, kas valdībai jāveic, lai stabilizētu situāciju piena nozarē. "Līdz situācijas stabilizēšanai piena nozarē mēs prasām kompensāciju - 100 eiro par saražoto piena tonnu neatkarīgi, vai tas ir liels vai mazs ražotājs. Tas kompensētu zaudējumus, un mēs, piensaimnieki, varētu iziet uz pašizmaksu, pašizmaksa ir 29 centi, vidējā piena iepirkuma cena ir 19 centi," sacīja apvienības, piebilstot, ka zemnieki valdībai lūguši arī samazināt nodokļu kavējumu naudas procenta likmes.

 

"Piensaimniekiem ir kavējumi nodokļos, un šī kavējuma nauda ir diezgan drastiska procentos. Mēs vēlētos, lai tā būtu ne lielāka kā Latvijas Bankas noteiktā kredītu procentu likme 4% gadā kavējuma nauda, kas ir par nodokļiem," pauda apvienības vadītājs.

 

Tāpat lauksaimnieki prasa, lai valdība iesaistās cenu regulējumā starp ražotāju, tirgotāju un pārstrādātāju, jo piena iepirkuma cenu samazinājums ir nesamērīgi lielāks nekā piena produktu cenu kritums veikalos.

 

Krievāns norādīja, ka Daugavpils lauksaimnieku apvienības dalībnieki devuši mēnesi laika valdībai, lai sniegtu atbildi, pretējā gadījumā kādu laiku nenodos pienu pārstrādātājiem, lai tie sajustu spiedienu, un, ja arī tad apvienības biedri netiks sadzirdēti, paredzēts bloķēt robežas ar smago tehniku.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Daugavpils lauksaimnieku apvienība trešdien rīko piensaimnieku protesta akciju pret kritisko situāciju piena nozarē, kurā plānots piedalīsies 50-60 Daugavpils un Ilūkstes novadu lielākajiem piensaimniekiem un protestēt pret zemajām piena iepirkuma cenām.

 

Tāpat ziņots, ka Latvijas lauksaimnieki pirmdien, 7.septembrī, Briselē piedalījās vērienīgā Eiropas Savienības (ES) piensaimnieku protesta akcijā.

 

Savukārt Eiropas Komisija pirmdien, 7.septembrī publiskoja visaptverošu pasākumu programmu 500 miljonu eiro apmērā, lai atbalstītu ES lauksaimniekus.

0
Autors:BNS
Foto:Ilmārs Rimovičs

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti