Jānis Lāčplēsis par paveikto un korumpētiem deputātiem 0

Otrdiena, 09 jūn 2015, 21:40 Versija drukāšanai

Jānis Lāčplēsis par paveikto un korumpētiem deputātiem
Daugavpils pilsētas dome jau divus gadus strādā Jāņa Lāčplēša, kurš ir arī Latgales partijas priekšsēdētājs, vadībā. Daudz no tā, ko Latgales partija solīja saviem vēlētājiem, ir izpildīts, tāpēc domes priekšsēdētājam ir iemesls atskaitīties par paveikto.


- Lāčplēša kungs, dome jūsu vadībā strādā jau divus gadus. Kas, jūsuprāt, no paveiktā ir vissvarīgākais?


– Es domāju, ka uz šo jautājumu viegli varēs atbildēt jebkurš pilsētas iedzīvotājs, kurš vismaz nedaudz interesējas par notiekošo Daugavpilī. Daudz no tā, kas paveikts, jau ir kļuvis par daugavpiliešu neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Seniori, kuri vecāki par 70 gadiem, var izmantot pilsētas sabiedrisko transportu bez maksas. Tāpat esam nodrošinājuši iespēju skolniekiem bez maksas braukt pilsētas sabiedriskajā transportā un esam parūpējušies, lai 1.-8.klašu skolnieki var saņemt bezmaksas pusdienas skolā. Kā liecina veiktais pētījums, nākotnē mēs varēsim ar bezmaksas pusdienām nodrošināt arī 9. klašu skolniekus.

 

Mēs katru dienu darām visu iespējamo, lai Daugavpilī būtu patīkami dzīvot un atpūsties. Tiek tīrītas ūdenstilpnes un tām pieguļošās teritorijas, tiek remontēti ceļi. Daugavpilī ir Latvijā viszemākā sabiedriskā transporta braukšanas maksa. Neskatoties uz to, ka gāzes iepirkšanas cena un ar to saistītie nodokļi tiek paaugstināti, mēs esam atraduši iespēju samazināt apkures tarifu uz 3,6% un ceram, ka pie tā neapstāsimies.

 

– Viena no galvenajām visas valsts problēmām, un, protams, arī Daugavpils – tā ir iedzīvotāju aizbraukšana. Kas tiek darīts jūsu vadītajā domē, lai risinātu tieši šo problēmu?


– Prioritārais uzdevums ir veicināt jaunu darba vietu radīšanu. Lai piesaistītu pilsētai uzņēmējus, mēs piedāvājam nodokļu atvieglojumus, attīstām infrastruktūru. Esmu pārliecināts, ka drīzumā spēsim piedāvāt darbu īpašajā Daugavpils ekonomiskajā zonā. Šis jautājums tika iekļauts Latgales attīstības programmā un šobrīd visaugstākajā līmenī tiek apspriesta tās praktiskā īstenošana.

 

Drīzumā pilsētā tiks atvērta jauna granulu ražošanas rūpnīca. Daugavpilī tiks radītas jaunas darba vietas, turklāt labumu gūs arī ar ražošanu saistītās jomas, un tajās iesaistītie cilvēki, tāpēc jaunas ražotnes pozītīvā ietekme ir mērāma ne tikai ar nākotnē nodarbināto cilvēku skaitu.

 

Ir skaidrs, ka iedzīvotāju aizplūšanu no valsts nevar mazināt tikai ar jaunu darba vietu izveidošanu. Bieži vien vietējā jaunatne sevi redz nevis kā darba ņēmēju, bet gan kā darba devēju.Tieši viņiem pagājušajā gadā mēs aizsākām programmu “Impulss”. Ja ir laba biznesa ideja un vēlme to realizēt, tad tagad no pašvaldības var saņemt finansējumu un strādāt dzimtajā pilsētā, nebraucot strādāt uz ārzemēm.

 

Kopumā cilvēkiem ir ļoti svarīgi, lai viņu bērniem būtu iespēja apmeklēt bērnudārzu, saņemt skolā labu izglītību, lai viņiem apkārt ir sakoptas ielas un parki, lai būtu dažādas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Mēs pie tā strādājam nepārtraukti.

 

– Daugavpils pašvaldība tradicionāli piedāvā pilsētas iedzīvotājiem dažāda veida sociālo palīdzību. Bet iedzīvotāju labklājības līmenis, diemžēl, neceļas un Sociālo lietu pārvaldei klientu kļūst vairāk…


– Tieši tāpēc mēs strādājam, lai pēc iespējas vairāk cilvēku varētu saņemt tādu palīdzību. No šī gada, piemēram, tika ieviests maznodrošināto statuss. Tie ir cilvēki, kuru ienākumi nepārsniedz 288 eiro mēnesī. Tiklīdz iedzīvotāji vērsīsies Sociālo lietu pārvaldē un saņems šādu statusu, viņi varēs saņemt nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu un saņemt atlaidi Latvenergo elektroenerģijas apmaksai.

 

Nākotnē īpašu uzmanību pievērsīsim palīdzībai iedzīvotājiem veselības aprūpes jomā. Pabalsta apmēru plānveida operāciju apmaksai mēs jau palielinājām no 715 līdz 1500 eiro. Domājam par to, kā palīdzēt vēža slimniekiem. Operācijas šādiem pacientiem apmaksā valsts, bet viņu sociālais statuss varētu būt labāks. Ticiet man, es zinu, ar kādām problēmām saskaras mūsu pilsētas iedzīvotāji, jo regulāri tiekos ar iedzīvotājiem, uzklausu dažādus personīgus jautājumus un problēmas, un mēģinu centralizēti atrast risinājumus šīm problēmām. Piemēram, vēl nesen tika nolemts reģistrēt daudzbērnu ģimenes rindā uz pašvaldības dzīvokli, bez maznodrošinātas personas statusa iegūšanas. Pašvaldībā ar tādu lūgumu vērsās tikai dažas ģimenes. Tādēļ mēs pieņēmām vispārējus noteikumus, kas pavērs iespējas arī citām daudzbērnu ģimenēm pieteikties. Pieņemot katru no šādiem lēmumiem, ir jāizvērtē tā ietekmi uz pilsētas budžetu.

 

Būtu netaisnīgi ar vienpersonīgu priekšsēdētāja lēmumu piešķirt palīdzību, piemēram, vienam cilvēkam, bet citam līdzīgā situācijā atteikt palīdzību. Ja tiek izdalīta personu kategorija ar noteiktām problēmām, tad jautājums tiek risināts visas pilsētas mērogā, bet nevis vienas konkrētas situācijas mērogā. Tādi jautājumi netiek lemti uzreiz, tam ir nepieciešams laiks.

 

– Laikā, kad Daugavpils pilsētas priekšsēdētāja amatā atradās Žanna Kulakova, iedzīvotājiem nepārtraukti tika stāstīts par briesmīgo inflāciju būvniecības nozarē un, lai realizētu dažādus projektus no pilsētas budžeta, regulāri tika veiktas piemaksas. No brīža, kad domi vadāt jūs, “inflācija” strauji beidzās un viss nostājās savās vietās.

 

– Ko tur teikt, mums tika atstāts neapskaužams “mantojums”! Ļoti vērienīgos projektos, tādos kā “Daugavpils ūdens” attīstība, A13 rekonstrukcija un tramvaja sliežu nomaiņa – sākotnēji apstiprinātās tāmes tika sadārdzinātas par vairākiem miljoniem latu! Daugavpils ūdens projekta realizācija iedzīvotājiem rezultātā izmaksāja par trim miljoniem vairāk nekā iepriekš tamē bija norādīts. Pārmaksāto līdzekļu pietiktu, lai uzbūvētu pusi no lidostas. Tagad mēs domājam, kur ņemt līdzekļus attīstībai. Lūk, kur ir šie līdzekļi!Tie tika samaksāti konkrētiem uzņēmumiem, piesedzoties ar “inflāciju” un citiem izdomātiem iemesliem.

 

Šobrīd domē ir izveidota jauna Centralizētā iepirkumu nodaļa un visi iepirkumi tiešām tiek atvērti, un to prasības ir ar saprotamām tehniskajām specifikācijām.Protams, mēs sastopamies ar uzņēmēju neamierinātību, kuri savulaik ir guvuši miljonos mērāmu "peļņu", realizējot pilsētas projektus. Tagad spēles noteikumi ir visiem vienādi un daudziem tas nav pa prātam. Noteiktām personām uzreiz atradās līdzekļi laikrakstu iegādei, kuros tiek izplatītas puspatiesības vai arī klaji meli. Kad esi radis grābt miljonus, nav viegli samierināties, ka situācija ir mainījusies un iepriekšējās vienošanās ar valsts amatpersonām vairs nedarbojas.

 

Kopumā vēlamo efektu esam sanieguši. Izsludinātajos iepirkumos mēs saņemam adekvātus cenu piedāvājumus un iekļaujamies sākotnējās tāmēs. Ja dažās nozarēs normālu konkurenci panākt vēl joprojām neizdodas, tad vēršamies pēc pakalpojumiem pašvaldības uzņēmumos. Šajos gadījumos mēs noteikti zinām, ka nepārmaksājam par pakalpojumu un pilsētas budžeta līdzekļi tiek tērēti par labu iedzīvotājiem.

 

– Vai mēs šobrīd varam ar pārliecību teikt, ka uzņēmums „Batergo” nesaimniekos TEC-3 un šo siltumcentrāles darbību iedzīvotāju interesēs attīstīs tieši pašvaldība?


– Protams. Šobrīd Siltumtīklu uzņēmums ir nostiprinājis savas pozīcijas un mēs arī turpmāk attīstīsim visus objektus, ieskaitot TEC - 3. 

 

Klīst baumas, ka puiši no „Batergo” vēlas pārdot savu biznesu ASV pensiju fondam. Protams, veicot darījumu viņi nopelnīs un fonds arī vēlas pelnīt. Jautājums, ko no tā visa iegūs mūsu pilsētas iedzīvotāji? Ļoti žēl, ka atrodas advokāti šādai politikai, kas ir izdevīga privātstruktūrām, bet ne Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem.

 

Man, piemēram, ir pašsaprotami, ka pilsētas priekšsēdētājam un viņa komandai ir jāstrādā savu vēlētāju interesēs, bet dažiem šajā jautājumā ir cits viedoklis...

 

– Daži priekšsēdētāja vietnieki masu medijos izsakās, ka tieši jūs kontrolējat visu situāciju pilsētā, ka (citēju) „domē, bez saskaņošanas ar Lāčplēša kungu pat mušas nelido”. Ar šādu paziņojumu klajā nāca Dmitrijs Rodionovs, tādējādi faktiski atzīstot sevi par nelietderīgu. Tādā gadījumā, kāpēc domē ir nepieciešami priekšsēdētāja vietnieki? Tik daudz nodokļu maksātāju naudas tiek tērēts viņu darba algai, bet strādā un par visu atbild vienīgi priekšsēdētājs...

 

– Es uzskatu, ka ir jāstrādā ne tikai priekšsēdētāja vietniekiem, bet visiem 15 ievēlētajiem deputātiem. It īpaši šobrīd, kad savas pozīcijas izmisīgi cenšas atgūt tie, kas savulaik uzdzīvojās uz iedzīvotāju rēķina. Mēs viņiem pievērām piekļuvi budžeta līdzekļiem, tāpēc šie cilvēki pēkšņi atcerējās visas savas vecās metodes, saasinot situāciju un manipulējot ar dažiem deputātiem un sabiedrisko viedokli. Šobrīd varu droši teikt, ka dažus pilsētas domes deputātus cenšas izmantot kā marionetes svešā spēlē.

 

Līdz pēdējam brīdim cerēšu, ka šie deputāti pacentīsies patstāvīgi izprast situāciju un mēģinās godīgi atbildēt uz jautājumu: “Kāpēc es atnācu strādāt domē?”.Ja aizstāvēt to cilvēku intereses, kuri pieraduši zāģēt pilsētas budžetu un bāzt naudu savās kabatās, tad nevajag brīnīties, ka vēlētāji vairs neticēs tādam deputātam un vēlēšanās vairs neatdos savu balsi par viņu.

 

Runājot par priekšsēdētāja vietnieku skaitu, domāju, ka tuvākajā nākotnē mēs nonāksim pie lēmuma par viņu skaita samazināšanu.

 

– Pēdējā laikā jūsu koalīcijas kolēģi, gatavojoties gaidāmajām vēlēšanām, kontrolētajos medijos nekorekti un bez kāda iemesla apmelno cilvēkus, tostarp arī jūs. Vai viegli katru rītu sniegt roku cilvēkiem, kuri azotē nēsā akmeni, bet acīs saka pavisam ko citu?

 

– Protams, ka strādājot tādā atmosfērā izjūti maz patīkamu emociju. Bet es turpināšu strādāt un īstenot iecerēto. Es un mani atbalstītāji neļausim apkrāpt pilsētas iedzīvotājus. Bet tas, kas notiek šobrīd – meli, izdomāti skandāli un nepamatoti apvainojumi, pierāda tikai to, ka mēs esam uz pareizā ceļa.

 


Autors:Grani.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti