Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī 0

Pirmdiena, 01 jūn 2015, 09:11 Versija drukāšanai

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī
2015. gada 15. maijā Daugavpilī tika atklātas Baltkrievu kultūras dienas, kas ikgadēji notiek maijā, Slāvu dienu ietvaros. Šogad tie ir izplatījušies daudzpusīgās baltkrievu kultūras nozarēs: dziesmās, dejās, mūzikā, dzejoļos, grāmatu izdošanā, amatniecībā, spēlēs ar bērniem, bet īpašu nozīmi deva Baltkrievu informatīva centra atvēršana.


2015.gada 15. maijā starp “Baltkrievu informatīvo centru” Rīgā un “Baltkrievu kultūras centru” Daugavpilī tika parakstīts sadarbības līgums, kuru parakstīja iestāžu vadītāji Vladislavs Redkins un Žanna Romanovska. Baltkrievu juridiska un tūrisma informācijas centra svinīgā atklāšana piedalījās Baltkrievu Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī Vladimirs Kļimovs, kurš atzīmēja šī centra nozīmi.

 

Tagad Daugavpils iedzīvotāji var saņemt nepieciešamos datus par Baltkrievijas likumiem, pašvaldību lēmumiem, rezolūcijām, starptautiskiem festivāliem u. c., bet uzņēmējiem būs interesanti paskatīties administratīvu, nodokļu un grāmatvedības likumdošanu. Elektronisko resursu Baltkrievijas valdības juridiskās informācijas avotu piekļuvei sniedza Baltkrievijas Nacionālais juridiskās informācijas centrs.

 

Baltkrievu kultūras dienu pasākumus turpināja Braslavas muzeja apvienības meistares Ludmilas Ruļevičas jostu aušanas meistarklase. No pirmā acu skatiena sarežģīta tehnika bija pa spēkam arī bērniem, kuri dažu stundu laikā meistares vadībā noauda nacionālu jostu.

 

Bet 15. maija vakarā Kultūras pilī notika liels koncerts pēc Stanislava Volodjko dzejas motīviem “Vērmele un lakacis”, kurā skanēja dziesmas baltkrievu, krievu un poļu valodā. Apsveikuma vārdi skanēja no Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsula Daugavpilī Vladimira Kļimova, Baltkrievu kultūras centra vadītājas Žannas Romanovskas, Kultūras pārvaldes vadītāja vietnieces Ināras Barišnikovas, Krievu kultūras centra vadītājas Geroidas Bogdanovas, Ukraiņu kultūras centra “Mrija” vadītājas Nadeždas Stahovskas, Poļu kultūras centra pārstāves Vandas Mihailovas.

 

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī

 

 

Mūziku S.Volojdko dziesmās veidoja komponisti: Henrihs Galickis, Stanislavs Kļimovs, Aleksandrs Rudz, Tatjana Pimenova, Jūlija Vasiļjeva, Jeļena Vitkeviča, Viktors Antonovs, Alberts Belusj, Nikolajs Jackovs. Dziesmas skanēja Poļu kultūras centra kora “Promeņ”, Krievu kultūras centra ansambļa “Iedvesma” izpildījumā; Baltkrievu kultūras centra kolektīvu- vokāli instrumentālā ansambļa “Praleski” (mākslinieciskais vadītājs Anastasija Mališeva), baltkrievu tautas dziesmu ansambļa “Kupalinka” (mākslinieciskais vadītājs Večeslavs Petrovs) un deju kolektīva “Ļanok” (mākslinieciskais vadītājs Oļegs Zaharņovs), senioru vokālā ansambļa “Spadčina” (mākslinieciskais vadītājs Jana Juzefoviča) izpildījumā; kā arī solistu Pāvela Prozara, Sergeja Pimanova, Marinas Gubskas-Jansones, dziesminieces Jeļenas Vitkevičas izpildījumā.

 

Jaunu un sirsnīgu sniegumu veica Daugavpils 23. pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņi (mūzikas skolotāja Lidija Breska), kuri izpildīja dziemas “Mārīte” un “Mana bumba”. Stanislava Volodjko dzeja skanēja Gaļinas Santockas un Ludmilas Siņakovas izpildījumā. Koncerts noslēdzās ar dziesmu “ Baltkrievu māja”, kas kļuva par Baltkrievu kultūras centra un kultūrizglītības biedrības “Uzdim” himnu.

 

18. maijā Baltkrievu kultūras centrā notika atvērto durvju diena. Bet 19. maijā BKC darbinieki devās pie Daugavpils 5.pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņiem, kur vadīja izglītojošo spēli “ Mūsu kaimiņi- baltkrievi”. 20. maijā BKC tika atklāta meistares Anastasija Sazankovas pērlīšu pīšanas izstāde, kura vēlāk pastāstīja par šo tehniku. 22. maijā BKC telpās notika Ludmilas Viļumas un Jevtihija Konopļova dziesmu krājuma “ Divas sirdis” prezentācija.

 

25. maijā Krievu mājas atklātajā laukumā notika koncerts “Divas māsas- Baltkrievija un Krievija”, kurā piedalījās krievu un baltkrievu kultūras centru radošie kolektīvi kā arī viesi no Baltkrievijas pilsētām Orša un Miori. Apsveikuma vārdus teica Daugavpils pilsētas 1.vietnieks Jānis Dukšinskis, Krievijas Federācijas ģenerālkonsuls Oļegs Ribakovs, Baltkrievijas Republikas konsuls Antoņina Strunevska. Koncertā piedalījās baltkrievu ansambļi “Praleski” un “ Spadčina”, dzejnieks Stanislavs Volodjko un Mioru aizrautīgs vokālais duets Darjas Šuk un Svetlanas Atopkinas sastāvā.

 

Slāvu kultūras dienas pasākumi turpinājās Kultūras pilī 26. maijā ar koncertu “Dāvana dzimtajai pilsētai”. Koncertā piedalījās Daugavpils pilsētas nacionālo kultūras biedrību kolektīvi, bet baltkrievus pārstāvēja deju ansamblis “Ļanok”. Daugavpils pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis ir atzīmējis, ka cilvēki un kultūra- ir vērtība, kuru mums vajadzētu augsti vērtēt.

 

29. maijā BKC notiks grāmatas “Uzdim” 21. gadsimta sākumā” prezentācija. Tas ir unikālais izdevums, kurā ir aprakstīts par baltkrievu kultūrizglītības biedrības “ Uzdim” darbību pēdējā desmitgadē. Grāmata tika izdota pēc projekta ar Daugavpils pašvaldības atbalstu.

 

Baltkrievu kultūras dienas noslēgsies 3. jūnija ar tautas mākslas akciju “ Baltkrievu talismans Daugavpils 740-gadei”. Baltkrievi dāvinās pilsētai musturdeķi, kas tika sašūts no austiem un izšūtīiem gabaliņiem. Visu meistaru vārdi tiks sarakstīti goda rakstā.

 

“Baltkrievu kultūras dienas pasākumi veicinās Baltkrievijas kultūras mantojuma izplatīšanos, iepazīstinās Latvijas iedzīvotājus ar baltkrievu tradīcijām un paražām. Tautas dziesmas un dejas, rituāli, amatniecība ir pamats jebkuras kultūrai, norāda uz katras tautas unikalitāti. Es novēlu Jums laimi, labklājību, veiksmi kultūrizglītības pasākumos, kuru mērķis ir veicināt draudzību un savstarpējo saprašanos starp mūsu tautām”, ir teikts Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsula Daugavpilī Vladimira Kļimova uzrunā.

 

0
Autors:Baltkrievu kultūras centrs
Foto:Pasākuma preses dienests

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti