Par veļas žāvēšanu balkonos Daugavpilī sodīt neplāno 0

Pirmdiena, 11 maijā 2015, 16:24 Versija drukāšanai

Par veļas žāvēšanu balkonos Daugavpilī sodīt neplāno
Veļas žāvēšana daudzstāvu namu balkonos vai lodžijās nav nekas neparasts, bet daļa pašvaldību, piemēram, Ogres un Cēsu novados, to uzskata par nepieņemamu, tāpēc saistošajos noteikumos paredzējušas bargus sodus – pat līdz 350 eiro.


Ogrē jau kopš 2010. gada, kad spēkā stājās jaunie saistošie noteikumi, ir noteiktas prasības, kas jāievēro attiecībā uz namu apsaimniekošanu: gan kā jāizskatās pagalmiem, gan šķūnīšiem, gan kā kopjama teritorija ziemā un vasarā.

 

«Šajos noteikumos skaidrojam, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, un tur tiešām ir iekļauta norma, kas nosaka – veļu nedrīkst izkārt augstāk par balkona vai lodžijas apmali,» teica Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs, piebilstot – ja šo prasību neievēro, var piemērot sodu – no brīdinājuma līdz pat 350 eiro. Viņš arī uzsvēra, ka tad, kad pieņemti saistošie noteikumi, iedzīvotāji pret nav protestējuši. Arī ogrēniešu aptauja liecinot – vairākums atbalstot šādu prasību, jo uzskatot, ka ar veļu apkarināts balkons bojā ne tikai nama, bet pilsētas seju. Tāpat Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kurai iesniegti noteikumi apstiprināšanai, neesot pret tiem iebildusi. Citviet no šādas prasības pašlaik, piemēram, Rīgā, esot atteikušies, taču Ogre to saglabājusi.

 

N. Sapožņikovs atzina, ka lielākoties paši iedzīvotāji sūdzoties vietvarai par pārkāpumu. Tad pašvaldības policija, kuras funkcijas ir uzraudzīt kārtību, aizbraucot un uz vietas apskatoties situāciju. Bieži vien – lai risinātu problēmu, piesaistīti māju vecākie. Līdz šim gan naudas sods nevienam nav uzlikts, tikai brīdinājums. Vairākums tos ņemot vērā, bet esot daži, kas spītīgi turpina karināt veļu visiem redzamā veidā, un arī pats vakar, apstaigājot pilsētu, redzējis pāris vietas, kur tā tiešām bijis. «Katrā ziņā konfliktu nav bijis, un kopumā situācija, kopš pieņemti noteikumi, ir uzlabojusies,» sacīja Ogres novada domes pārstāvis. Tajā pašā laikā pagalmā – speciāli ierīkotās vietās – esot atļauts veļu žāvēt. Esot gan bijuši gadījumi, kad saņemtas sūdzības par to, ka tā nozagta – diemžēl ar to esot jārēķinās, ja izkar drēbes publiskā vietā. Viens no novada pagastiem bija ieplānojis par pašvaldības atbalstīto projektu naudu (līdz 1000 eiro) atjaunot šādu žāvētāju vienā no pagasta centra namiem, taču dome šādu ieceri neesot atbalstījusi – jo tomēr arī šādas vietas vidi nerotā.

 

Arī Cēsu novada pašvaldībā nav atļauts balkonos un lodžiju redzamajās daļās novietot saimniecības priekšmetus un žāvēt veļu – sods gan paredzēts mazāks nekā Ogrē: fiziskām personām no brīdinājuma līdz 70 eiro, bet juridiskām – no 35 līdz 140 eiro. Par atkārtotu noteikumu neievērošanu – fiziskām personām var piemērot pat līdz 100 eiro, bet juridiskām – 210 eiro lielu sodu. Cēsu novada domes pārstāve Ance Saulīte norādīja, ka līdz šim nevienam administratīvā pārkāpuma protokols vēl nav noformēts un nauda nav jāmaksā.

 

Portāls grani.lv noskaidroja, ko par šādiem ierobežojumiem domā Daugavpils pilsētas domes vadība un par nepieciešamību ieviest šādu normu Daugavpilī, lai uz balkoniem un lodžijām pakārtā, piemēram, apakšveļa nebojātu Daugavpils tēlu tūristu acīs.

 

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe norādīja, ka, piemēram, Venēcijā vispār šķērsām visām ielām ir savilktas veļas virves. “Es uzskatu, ka nekādā gadījumā nedrīkst ierobežot iedzīvotājiem pilnvērtīgi izmantot savu īpašumu, ja veiktās darbības nebojā balkona konstrukciju”, - paskaidroja Pēteris Dzalbe.

 

Turklāt, priekšsēdētāja vietnieks pārliecināja iedzīvotājus, ka par šo jautājumu viņiem nav jāuztraucas, jo Daugavpils pilsētas domes vadība pagaidām pat nedomā par šādu ierobežojumu ieviešanu.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti